IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня след показанията на Джеймс Коми пред Сената в четвъртък

Друга причина за поевтиняването е и отслабването на еврото спрямо долара

15:18 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Консервативната партия на Тереза Мей не успя да запази мнозинството си в парламента, губейки срещу лейбъристката партия на Джереми Корбин. Това сочеше и предварително преброяване, направено в четвъртък срещу петък през нощта. Консерваторите все още са най-голямата партия в парламента, но тази новина предизвика рязък спад в британската лира веднага след като бяха публикувани предварителните резултати в началото на азиатската сесия. Очакванията се оказаха верни и за изненада на всички, лейбъристите успяха да получат гласовете на много гласоподаватели от региони, считани за "консервативни". За да има мнозинство, трябва някоя от партиите да спечели 326 места. В противен случай ще се стигне до „висящ парламент“, а това е от голямо значение, защото означава, че няколко партии могат да сформират коалиционно правителство. Инвеститорите са особено разтревожени относно коалиционно правителство поради тежките преговори за Брекзит с Европейския съюз – прокарването на законодателство може да бъде труден процес, когато има две партии всяка със своите политически приоритети. В случай на „висящ парламент“ Тереза Мей ще има право да сформира правителство от малцинство, тъй като консервативната партия е действащата партия във Великобритания. Британската лира достигна дъно от 1.2704 долара за лира, което е най-ниското ниво от 18 април насам, когато паундът достигна 1.2513 долара за лира.

Цените на петрола се понижиха за втори пореден ден по време на волатилна търговска сесия в четвъртък, достигайки 1-месечни дъна, поради неочакваните увеличения в запасите на лек суров петрол и завръщането на Нигерия на пазарите. Фючърсите на лек суров петрол приключиха търговската сесия с 8 цента надолу в цената си на 45.64 долара за барел. По-рано те се понижиха до 45.20 долара за барел. Сортът петрол Брент записа спад от 15 цента до 47.91 долара за барел, като преди това достигна дъно от 47.56 долара за барел. Пазарът е под натиск от новините за увеличаваща се продукция от Либия, която заедно с Нигерия, е освободена от споразумението на ОПЕК за ограничаване на петролния добив. Тамас Варга, стратег в PVM Oil Associates, коментира, че е бичи настроен за втората половина на годината на база на евентуалното балансиране на търсенето и предлагането на петрол и не би се отказал все още от тази идея. Въпреки това той добави, че ако нигерийската и либийската продукция продължат да се увеличават, както сега, то най-вероятно ще трябва да промени идеята си.

Златото поевтиня в четвъртък по време на показанията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред Сената. Друга причина за поевтиняването е и отслабването на еврото спрямо долара и това, че инвеститорите бяха в очакване на резултатите от парламентарните избори във Великобритания. По-слабата единна валута спрямо долара намалява финансовата възможност на инвеститорите да купуват злато, което е деноминирано в американски долари. Спот златото последно се търгуваше със спад от 1.01% на ниво от 1 280.10 долара за тройунция. Щатските фючърси върху злато за август загубиха 1.2% от стойността си до 1 277.40 долара за тройунция. Инвеститорите бяха в очакване на резултатите от изборите и показанията на Коми, които ще хвърлят под прожектора бившия директор на ФБР и президента на САЩ Доналд Тръмп. Този вид несигурност подкрепя златото, което най-вероятно ще възстанови ралито си, дори и сегашната корекция да продължи в краткосрочен план. Това коментира Оул Хансън, стратег в Саксо Банк.

Американските акции приключиха търговската сесия предимно на зелена територия, след като пазарът отрази показанията на Джеймс Коми. Най-големият американски индекс Dow Jones industrial average завърши с ръст от само 8 пункта, като най-голям принос имаше Goldman Sachs. Индексът достигна рекорд на дневна база, покачвайки се с над 80 пункта през деня, но се раздели с тези печалби до приключването на сесията. Линдзи Бел, инвестиционен стратег в CFRA, коментира, че нямаше огромни изненади от показанията на Коми, добавяйки, че на пазара се е получило „рали от облекчение“, което е изтласкало индекса до нов връх. Широкият индекс S&P500 затвори търговията на зелено при 2 433.78, достигайки рекорден връх от 2 440.23 пункта по-рано в четвъртък. Банковият сектор е с най-големи заслуги за печалбите, като SDPR S&P Bank ETF записаха ръст от над 2.5%. "Тествахме 2 440 пункта и не успяхме да пробием това ниво", коментира Джеръми Клайн, стратег във FBN Securities. Той добави, че това отблъскване се дължи на прибиране на печалби.

В 15:30 часа българско време ще бъдат обявени и данните за безработицата и броя наети през изминалия месец в Канада. Очаква се броят на наетите да се повиши почти четворно с 11 500 спрямо миналия месец, а нивото на безработицата да остане сравнително непроменено. Тъй като очакваното увеличение е толкова по-голямо от предходния месец, около тази новина може да настъпи сериозна волатилност при канадския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Лирата поевтиня с 250 пипса след резултатите от изборите. През днешния ден настроенията остават отрицателни за двойката, но това не означава, че е подходящо да търсим продажби. Низходящото движение към момента е препродадено и потенциалът за печалба е нисък.

CAD/JPY

Вчера публикувахме коментар за двойката: „Низходящият тренд бе подкрепен от поевтиняването на петрола и ако през днешния ден цената се задържи под вътрешната трендлиния ще търсим продажби при всяка пропорционална корекция в обратна посока.“

Цената не се задържа под вътрешната линия и още при първия тест на диагоналната съпротива премина свободно над нея, без да даде каквито и да е индикации за продажба. Днес може да видим тест на външната линия. В 15:30 очакваме данните за заетостта в Канада и няма смисъл да се опитваме да търгуваме. Чисто технически, по-слабите данни биха подкрепили мечките, докато положителната дата ще бъде малко по-сложна за отиграване.

XAU/USD

Вчера публикувахме коментар за златото, в който подчертахме добрите възможности за покупки, но това не се случи от краткосрочна гледна точка. Все още тенденцията е възходяща и ще търсим подходящ момент за нова дълга позиция. Отскок след тест на върха от 18 април, е лоша индикация за биковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още