IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио ревизира надолу ръста на БВП за второто тримесечие

Икономиката се е разширила между април и юни с 1,3%, а не с 1,8% на годишна база заради по-ниските инвестиции

11:21 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската икономика е нараснала с по-бавно темпо през второто тримесечие, отколкото първоначално се предполагаше. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил между април и юни с 1,3% на годишна база, показват правителствените данни от понеделник. Това съвпадна с очакванията на икономистите.

Въпреки това обаче публикуваните в началото на август данни бяха за увеличение от 1,8 процента. Причината за ревизията в посока надолу са по-ниските инвестиции. Това показва, че търговският спор между САЩ и Китай засяга и третата по големина икономика в света.

Икономистите очакваха общият растеж да бъде по-малък от първоначалния, след като бяха публикувани данните на финансовото министерство, показващи, че производителите намаляват бизнес инвестициите, тъй като ескалирането на търговското напрежение затъмнява глобалните перспективи.

Това контрастира с позицията на по-ориентирани към вътрешния пазар компании, които продължават да увеличават капиталовите разходи, тъй като автоматизират процесите за справяне с недостига на работна ръка, коментира Bloomberg.

„Накратко, тези ревизии не разкриват нещо, което да заплашва нашата визия, че икономиката остава достатъчно силна, за да се противопостави на увеличението на данък продажби през октомври. Главните рискове остават заплахата от американския протекционизъм, засегнал най-важния сектор на Япония – автомобилния“, казва Юки Масуджима, старши икономист в Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още