IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде да търсим признаците за икономическото възстановяване на Китай?

Официалните икономически данни, които ще бъдат публикувани в петък, ще покажат в каква посока се движи Китай – към възстановяване или задълбочаване на кризата

13:18 | 16.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това, което се случва с инвестициите в имоти, ще бъде още един показател, който трябва да бъде наблюдаван. Отслабналите продажби на имоти и ниските цени на жилищата вероятно ограничават способността и ентусиазма на строителите да разширят обхвата на инвестициите си. Досега правителството и централната банка на Китай не пожелаха да свият основните лихви и да разхлабят ограниченията за закупуване на имоти, както направиха по време на световната финансова криза през 2008-2009 г. Но ако икономическият спад продължи, може да се обърнат към този сектор за стимулиране на растежа отново.

Обезсърчени потребители

Тъй като Китай се пренасочва към икономика, фокусирана върху потреблението, настроението на самите потребители придобива все по критични рамки за поддържането на темпа на икономическо разширяване. През 2019 г. именно потреблението допринесе за 57,8% от китайския БВП.

търсене търсене

Това настроение изглежда обаче доста помрачено през първата четвърт на годината. Продажбите на дребно вероятно са се свили с 10% през март и с 12,5% за целия тримесечен период, показва проучване на Bloomberg, като сривът в продажбите на леки автомобили илюстрира добре този проблем. Загубените работни места, свиващите се заплати, все още високата потребителска инфлация и нежеланието на хората да излизат навън и да харчат пари, допринася за спада.

През първите два месеца на годината онлайн продажбите само донякъде помогнаха за частичното компенсиране на загубите и в момента много зависи от усилията на правителството да запали отново ентусиазма на потребителите да пазаруват.

Износът

Нетният износ вече не играе онази силна роля за растежа на Китай, както преди. Досега през тази година търговията беше засегната както от намаления производствен капацитет у дома, така и от намаляващото външно търсене поради предприетите мерки за ограничаване на COVID-19.

търговия търговия

Тъй като вирусът продължава да се разпространява сред основните търговски партньори в Китай, перспективите за износа остават помрачени и спадът може да стане още по-притеснителен през останалата част от годината.

Рискове от дезинфлация и дефлация

Дори преди появата на коронавируса потребителската инфлация беше на високи нива поради увеличаващите се цени на храните, като производствените цени се върна към дефлация. Тази разлика затруднява действията на политиците, тъй като високата потребителска инфлация ограничава пространството за увеличаване на паричните стимули, но намаляването на производствените цени свива корпоративните печалби.

дефлация дефлация

Усилията на Китай да подкрепи растежа засега остават потиснати. Данните от петък ще очертаят мащаба на щетите през първото тримесечие и всички признаци за възстановяване ще покажат до каква степен отговорът на Пекин дава нужните ефекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Признаците са корабите на Maersk, в зависимост от това колко кораба извършват курсове, толкова е и възстановяването на Китай, да ви кажа пък аз;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още