IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за дигиталните валути навлезе в нова фаза

Идеята за регионална цифрова валута в Източна Азия създава почва за обособяване на една нова тенденция, преплитаща централните банки и частния сектор

17:43 | 15.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Базирайки се на последния план за източноазиатска цифрова валута, Китай може да се превърне в страна, която ще използва валутна кошница за насърчаване на по-широката интернационализация на своята валута.

Междувременно Libra Association, група, организирана от Facebook за управление на цифровата валута, обяви през април нов план за предлагане на отделни койни, подкрепени от отделни фиатни валути, като долара и еврото, отлагайки първоначалния план за валутна кошница. Промяната отразява опасенията на финансовите регулатори, че използването на различни валути в една и съща държава би отслабило ефекта от паричната политика. 

По ирония на съдбата за Китай, притеснен от евентуална валутна кошница при Либра, новият план включва издаването на Либра токени, които са още по-близки, ако не и еквивалентни, на цифровия долар.

Освен това преработеният план за Либра показва, че ако цифрова валута на дадена централна банка, като цифровия долар например, стане достъпна, мрежата на Либра не само ще може да се приспособи да служи като платформа за разплащане, но и да представи своя версия на цифрови койни от една валута.

Въпреки че американските парични власти действат с любопитство спрямо криптовалутата, тяхната действителна позиция остава несигурна.

Китайският план за цифрова валута на базата на валутна кошница показва, че в тази страна се разраства публично-частното сътрудничество за създаване и насърчаване на трансгранична цифрова валута с юана в основата.

На този фон се очаква засилен фокус в САЩ и други държави за по-тясно сътрудничество между паричните власти и технологичните компании, за да се помогне за разработването на трансграничен цифров долар или трансграничен паунд.

В Япония девет компании, включително големите местни банки и East Japan Railway, започнаха проучвания за взаимно използване на частни цифрови валути и електронни платежни системи с участието на паричните власти.

Въпреки че този ход е първа стъпка към създаването на цифрова йена по инициатива на частния сектор, Япония трябва да избягва еволюционната изолация, която би се получила от развитието на инфраструктура за цифрови плащания, която няма глобална оперативна съвместимост.

Пример за такава изолация са японските мобилни телефони, които се фокусираха върху вътрешния пазар, но в крайна сметка загубиха глобалната конкурентоспособност.

По отношение на Япония, йената е отпаднала от преработения план за Либра като кандидат за единна дигитална валута, въпреки че е една от петте валути, които съставят оригиналната кошница, която да подкрепи Либра. Сингапурският долар от друга страна се оказа сред валутите, посочени като кандидати, заедно с долара, еврото и паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Китай бута в пропастта долара, либра или нещо друго такова тръгне ли, разреши ли се легално ще последва тотален срив след години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Китай бута в пропастта долара, либра или нещо друго такова тръгне ли, разреши ли се легално ще последва тотален срив след години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
кефи, зада е пълна измамата винаги в такива стати се слага картинка на нещо като реална монета, добре стилизирана, личи си че дизайнер е барал ... абе всичко е както си требва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Единна валута между Китай, Корея и Япония?Някой е закусвал весела тревица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ще спечели тая виртуална валута,която обезпечи повече декари мъгла в Балкана,под която да стоят на сянка повече уффце !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още