IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перфектната буря за еврото

Газовата криза би предизвикала рецесия с трудно изчислими размери, която във всички случаи би била по-остра в ЕС, отколкото в САЩ

08:43 | 13.07.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

В продължение на почти двадесет години едно евро струваше повече от един долар на валутните пазари. Във вторник сутринта тази ера приключи. При валутната търговия в Лондон доларът достигна паритет с еврото; обменният курс беше точно едно към едно. По-късно еврото леко се възстанови и отново трябваше да се плати 1,004 долара за евро. Паритетът обаче бележи истински обрат. Това е кулминацията на месеци на слабост на еврото, които започнаха с колеблива европейска парична политика, докато в същото време Федералният резерв на САЩ отрано подготви пазарите за повишаване на лихвените проценти с оглед на нарастващите нива на инфлация и след това ги приложи.

След руската агресивна война срещу Украйна обаче еврото е подложено на натиск и от друга страна. Зависимостта на европейските икономики от руския газ става все по-очевидна, особено тази на най-важната европейска икономика - Германия. Вярно е, че повишаването на цените на енергоизточниците е в тежест и на САЩ и Китай. Но те са засегнати в много по-малка степен от Европа.

Въпреки това все повече експерти стигат до заключението, че икономиката на САЩ също може да бъде изправена пред значителен спад в условията на нарастващи лихвени проценти, а на Китай - в резултат на повтарящи се резки спирания на движението във важни икономически центрове като Шанхай. Подобен глобален рисков сценарий обикновено е в полза на долара като основна световна валута и на репутацията му на сигурно убежище.

„Основната причина за слабостта на еврото е най-вече силният долар. Тъй като в общия страх от рецесия, който се наблюдава и на фондовия пазар например, се търсят сигурни убежища, а доларът продължава да бъде първото пристанище", казва пред германския FAZ Дирк Хленх, валутен експерт в Landesbank Baden-Württemberg. „Повечето страни са с единия крак в рецесията, но докато в Америка тя до известна степен се дължи на самопричиняване чрез рестриктивна парична политика, ние трябва да чакаме, сякаш забравени от Бога, да видим какво ще направи Русия“.

Двигател на инфлацията: еврото

В ЕС слабото евро, което от началото на годината е загубило цели 13% спрямо долара, стимулира и инфлацията. Газът и петролът вече и без това поскъпват, но валутните загуби от началото на годината добавиха още 13% към загубите от гледна точка на еврото. Повечето стоки трябва да се плащат в долари. „Америка също страда от загубата на реални доходи за населението поради по-скъпата енергия, но от друга страна, петролната и газовата промишленост там печелят от повишаването на цените, така че крайният резултат е почти балансиран", казва Хленх. От друга страна, германската икономика почти не произвежда нефт и газ и като почти чист вносител е очевидно губеща от повишаването на цените на суровините. 

Слабото евро поне прави германския износ по-евтин на световните пазари. Но това е малка утеха в настоящата ситуация. „По-евтиното евро е в подкрепа на нашата експортна икономика, но в дългосрочен план все още важи кредото на Бундесбанк, че силната валута е рационализиращ камшик за икономиката, който я прави по-конкурентоспособна в дългосрочен план и увеличава благосъстоянието", казва Хленх.

„По-слабото евро ни прави по-бедни, което има отрицателен ефект върху благосъстоянието", казва и Улрих Лойхтман, експерт по валутни въпроси в Commerzbank. „За една единица износ можем да си позволим по-малко внос". Слабото евро се усеща и от тези, които в момента пътуват в чужбина в държави, ползващи долари. „Измерено в паритет на покупателната способност, т.е. колко струва един Big Mac в Ню Йорк и във Франкфурт, еврото никога не е било толкова слабо", казва Лайхтман, въпреки че обменният курс е по-нисък. Еврото е въведено в началото на 1999 г. при курс от 1,18 долара. В началото на 2000 г. курсът му спада под паритета с долара и достига най-ниското си ниво през октомври 2002 г. - 82 доларови цента за едно евро. През ноември 2002 г. за последен път до този вторник се наблюдаваше паритет. От тогава еврото набира все по-голяма сила и през юли 2008 г., по време на финансовата криза, достига предишните си върхови стойности от 1,60 долара.

Треперене пред замразяването на газовите доставки

Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи с валутния курс сега. „Географската отдалеченост от Русия сама по себе си е аргумент в полза на долара", казва експертът от LBBW Хленх. „Освен това фрагментацията на европейския пазар на държавни облигации оказва влияние върху еврото".

От друга страна, всичко положително вече е оценено при долара. В основния си сценарий LBBW допуска възстановяване на еврото до 1,08 долара до края на годината. „Но ако наистина има спиране на доставките на газ от Русия, картите ще се пренаредят", казва Хленч. „И този риск е доминиращ в момента“. Долар/евро Долар/евро

Експертът вижда разликата и в отражението на газовата криза върху цените: „В Германия газът струваше равностойността на 39 долара за милион британски термални единици в края на юни, докато в Америка беше само 6,50 долара. Така че ние сме много по-засегнати от повишаването на цените на енергията", казва Хленх.

Commerzbank също приема по принцип, че еврото ще се възстанови. „В нашия оптимистичен сценарий, при който имаме достатъчно газ, виждаме, че еврото отново ще поскъпне до 1,10 долара до края на годината", казва Лайхтман. „Но сега има просто драматични рискове за еврото. Газовата криза би предизвикала рецесия с трудно изчислими размери, която във всички случаи би била по-остра, отколкото в САЩ. Този голям риск е труден за възприемане от пазарите, невъзможно е да се прогнозира как ще реши да действа Путин“.

Ако се стигне до извънредна ситуация с газа, Европейската централна банка също ще се окаже във все по-тежко положение. „Големият проблем е, че може да се стигне до инфлационна рецесия, т.е. сценарий на отслабваща икономика с едновременно рязко покачване на цените, което би било перфектната буря за еврото и ситуацията би станала още по-трудна за Европейската централна банка. С какво трябва да се бори по-напред тя? С инфлация с по-високи лихвени проценти или с рецесия с експанзионистична парична политика?" - така описва сценария Лайхтман. „Всъщност сега е моментът за еврото, тъй като след години, в които доходността в Европа беше по-ниска от тази в Америка, разликата започна да се запълва с обявяването на повишението на лихвите от страна на ЕЦБ. Но задаващата се газова криза и рецесията ще засегнат Европа много по-силно, отколкото САЩ, и това натежава върху еврото“, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
onezero
преди 1 година
Хубавото тук е, че еврото ще даде фира точно преди да ни завлече и нас. Хърватите си купиха фабрика на 8-ми срещу 9-ти септември
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
onezero
преди 1 година
Ватникът освен нагъл излезе и неграмотен - има точно такава държава, САЩ нападат Мексико, ограбват каквото могат и присъединяват територия - Тексас и Калифорния. Нападали са и Канада със същата цел, но там са яли голям бой и Фашингтон е горял, затуй за тая война мълчим, както и за геноцида срещу индианците. Тия най-точно отговарят на критерия - "нападнал, ограбил и присъединил". Иначе ако е само "нападнал и ограбил" са десетки държави по цялото земно кълбо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Не се формира , а поддържа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
corner
преди 1 година
Да кажем , че познанията не играят роля тук . Важното е да се знае че без дълг - БВП ще е 0 , или по-скоро отрицателно число . Ако мислиш ,че няма как да стане - не знаеш къде се намираш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
Не, не. САЩ не нахлуват така брутално като "путинистите" (ако изключим: Виетнам, Корея, Панама, Ирак, Авганистан и др.). Те пипат по-меко. Елиминират чилийския президент, примерно и на негово място, след преврат застава военен диктатор, от който после и те самите са възмутени. Територии насилствено не са присъединявали (ако изключим почти цялата им настояща, преди около 250 години от местните индианци), защото никога не са притежавали повече от тази, която имат в момета. Не само EU генерира БВП от дълг. FED купува американски облигации с пари, които самата тя създава. Вътрешен дълг. Общият вече надхвърля 30,5 трилиона $. А иначе се радват на паритета с еврото :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Интересен факт , съседите на най-мирната и прогресивна православна държава се въоръжават , щото очакват мир . Пък около загниващия и войнолюбив агресор , гледат да строят пътища , жп-линии и летища за да улесняват хамериканците да нахлуват ... Усещаш ли се колко си зле или трябва да ти се напомня след всяка опорка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Да напишеш , че най-индустриализираната част на света , която произвежда всичко , което може да се произвежда на тази планета , има БВП формирано от дългове , демонстрира тотална некомпетентност и невежество ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Говориш неща, от които НИЩО не разбираш. БВПто на ЕС се генерирало от дългове ...пхахахахаа, кажи честно, ме те ли е срам да говориш подобни глупости, от които стават ясни много неща за "пизнанията" ти??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нека да чуем в коя държава САЩ са нахлули, окрали са каквото има и са присъединили територия? Айде, много моля, дай да видим пример!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
corner
преди 1 година
БВП - на ЕС се генерира от дългове по- големи от самия БВП , услуги които не подобряват картината , "висок стандарт" на разходи за "неща" които струват на половина . Страх ме е да смятам перспективата , че накрая ще излезе обратното .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още