IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошото състояние на трудовия пазар в света ще забави възстановяването през 2011

Официалните данни отчитат по-малък от действителния брой на безработните, тъй като много хора са се отказали да търсят работа, се посочва в доклад на МОТ

11:03 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лошото състояние на трудовия пазар в света ще забави възстановяването през 2011

Колебливото и неравномерно увеличение на новите работни места в световен мащаб задържа цялостното икономическо възстановяване, а тази година безработицата вероятно ще се задържи близо до рекордните си нива, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на Международната организация на труда (МОТ).

Малкият брой новосъздадени работни места има особено разрушителен ефект за младите хора, а официалните данни отчитат по-малък от действителния брой на безработните, тъй като много хора са се отказали да търсят работа, се посочва в съобщението на организацията.

Организацията представи доклада си в навечерието на годишната среща в Давос на политически и бизнес лидери от цял свят, които тази година се очаква да обсъждат растящото икономическо неравенство както между отделните страни, така и вътре в самите тях, и очевидната неспособност на международната общност да се справи с този проблем.

При представянето на доклада на МОТ изпълнителният директор на организацията Хосе Мануел Саласар-Ксиринакс е заявил, че възстановяването на икономическия растеж в света ще загуби темпото си тази година, отчасти заради дефлационния ефект, който ще окаже състоянието на трудовия пазар.

Нивото на безработица в някои развиващи се икономики като Бразилия се е понижило под равнището отпреди кризата, но в същото време продължава да расте в много страни.

От МОТ очакват броят на безработните в световен мащаб да достигне 203,3 млн. тази година, или 6,1% ниво на безработица, спрямо 205 млн. безработни (6,2% безработица) през 2010 г.

Броят на безработните в света е нараснал с 27,6 млн. в периода 2007-2010 г., по оценки на МОТ, като 2011 се очаква да бъде третата поредна година с над 200 млн. безработни.

Експертите на организацията подчертават, че слабото подобрение на данните за безработицата прикрива факта, че милиони хора да отпаднали от работната сила, тъй като нямат надежда, че ще си намерят работа. МОТ няма данни за тези хора, но от организацията смятат, че, ако бъдат включени в статистиките, те ще увеличат значително нивото на безработица.

Много тежко засегнати са младите хора, при които нивото на безработица през 2010 г. е било 12,6% спрямо 4,8% при по-възрастните, се посочва в доклада. За тази година се очаква нивото на безработица сред младите хора да се понижи до 12,3%.

От организацията посочват, че правителствата трябва да поддържат фискални програми, които подкрепят заетостта или инвестициите в частния сектор, и да избягват мерки, намаляващи бюджетния дефицит само в краткосрочен план, тъй като те намаляват създаването на работни места и пречат на възстановяването.

Големите развиващи се икономики, които разчитат главно на износа за растежа си, трябва да насърчат и вътрешното търсене чрез повече социални придобивки и по-високи заплати, посочват още от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още