IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рей Далио: Южна Европа е изправена пред 10-15 г. контролирана депресия

Още една рецесия може да доведе до социални бунтове, опасява се мениджърът на най-големия хедж фонд в света

18:26 | 21.09.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рей Далио: Южна Европа е изправена пред 10-15 г. контролирана депресия

Страните в Южна Европа са изправени пред „10 до 15 години контролирана депресия“, която може да предизвика социални бунтове, подобни на тези, които доведоха до възхода на нацистите в Германия през 30-те години на 20 век, казва Рей Далио, мениджър на най-големия хедж фонд в света, цитиран от CNBC.

„Според мен ще станем свидетели на комбинация от монетарни мерки и печатане на пари, които ще имат за цел да облекчат депресията“, казва Далио, който е основател на Bridgewater Associates, която управлява активи за 130 млрд. долара.

„В същото време ще наблюдаваме, както понижаване на дълговите нива, така и преструктуриране на дългове... Ще има и от двете, тъй като е необходимо да облекчите дълговата тежест, за да постигнете по-висок растеж, отколкото е доходността по облигациите“, допълва той.

Този процес обаче притеснява Далио.

„Страхувам се, че още една рецесия може да доведе до социални бунтове. Понижаването на дълговите нива може да бъде много болезнено – всичко зависи от това, как се управлява този процес“, допълва той.

„Когато хората се хванат за гърлото – богати срещу бедни, леви срещу десни, ситуацията става много притеснителна. Хитлер дойде на власт през 1933 г., когато Голямата депресия достигна дъното си. Това което го издигна беше напрежението между идеологическите фракции и социалните групи в обществото“, посочва Далио.

Основният фонд на Bridgewater - Pure Alpha - възлиза на 75 млрд. долара и за 2011 г. постигна 25% възвращаемост, след като спечели 45% през 2010 г. От основаването си през 1975 г. фондът е донесъл на инвеститорите 50 млрд. долара.

От началото на годината Pure Alpha отбелязва ръст от едва 3,1%, докато възлизащият на 55 млрд. долара All Weather фонд, който също е управляван от Далио, има възвращаемост от 12,2%. От 1 януари 2012 г. възвращаемостта на Dow Jones Industrial Average е 11%.

Далио се опасява, че американските политици няма да се договорят за правилния микс от фискални и монетарни политики и това ще доведе до нова рецесия. „Притеснявам се за това, защото опасността е реална“, казва той. Той оценява САЩ с „А-“ в индекса на глобалната конкурентоспособност, изготвян от Bridgewater Associates.

„Ние сме много по-конкурентоспособни, както от Европа, така и от Япония. Превъзхождаме и повечето от развиващите се пазари“, изтъква Далио. „От друга страна обаче Китай, Индия, Корея и Сингапур са по-конкурентоспособни от нас“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ако инфлация и икономически ръст са едно и също нещо на следващите избори гласувай за Жан Виденов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Съмнявам се.Когато петролът стане ненужен друга суровина ще го замести.Освен това понятия като пик на добива на петрол и свършването на петрола не са много достоверни.Преди няколко месеца имаше интервю на някакви български ерудирани и много високо платени инженери, работещи в Chevron и Exxon. Та от тях за пръв път чух интересния факт че процесите в земната *** са такива че което и да е находище на петрол след като се изчерпа се саморециклира (пълни се наново) за период от около 100-тина години. Та те казаха че всички приказки за безвъзвратно изчезващия петрол са спекулация на алчни хора, желаещи да надуват балона с цените на петрола доколкото може.Мисля че в следващите 10-тина години се очакват ключови нововъведения, които ще намалят нуждата от петрол поне с 50% и тези дето ще бъдат най-ощетени от това бързат да изтупат чувала с цената на петрола като за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Когато петролът започне да привършва доларът ще стане ненужен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Кризата е енергийна , тя се дължи на невъзможността потребителите да платят по високи цени за петрол и енергоносители. Това е което блокира инфлацията, а тя пък е равна на икономически ръст.Инфлация и икономически ръст са едно и също нещо. Кризата гръмна с онези 150 долара цена на петрола от които потребителите се стреснаха понеже не могат да ги платят и са свръхвъзможностите им при количествата, които консумират. Решението на проблема, ще е налице до 2 месеца. Първо САЩ много добре разбират, че трябва да се блокират доставките за да няма предлагане което да тласне цената на долу. Второ ще има нови технологии силно редуциращи консумацията към по ниски нива в пъти и потребителите ще могат да си позволят многократно по висока цена.Няма да се случи след 15 г.!!! САЩ са под условие, което е много тежко и трябва да си свършат работата , защото иначе няма да има САЩ. Съмнявам се че САЩ могат да издържат без обезпечена с петрол валута. Би трябвало да няма недоволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Една поправка - печатането направи кризата от 1 на 10 -15г. Ако се продължи по същия начин тя вече няма да се измерва с години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Още 2 месеца, ще продължи кризата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Богатата прослойка винаги се е страхувала от размирици и бунтове. Именно заради това трябва по-справедливо разпределение на благата. Балансът отдавна е нарушен. Въпросът е не дали а кога ще се хванат за гърлото едни -други.Само не ми е ясно ако всички в Европа работим за по 30 евра на месец и ще станем конкурентноспособни ли? Ами кой ще купува тогава? Нещо не ми се "връзват" тия мантри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още