IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Испания може да се съвземе по-рано от очакваното?

Ситуацията, при която изтичането на капитали е достигнало 20% от БВП през 2012 г., определено е ненормална, но все пак има поводи за оптимизъм

15:30 | 13.03.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

В началото на петата поредна година на рецесия за испанската икономика на хоризонта се забелязват първите признаци на възстановяване, пише CNBC.

През последните 4 години дисбалансите между Испания и страните от ядрото на еврозоната до голяма степен бяха коригирани – инфлацията, която през 2008 г. достигна 4,3% през 2009 г. се оказа негативна и вече е под 3% въпреки рязкото нарастване на непреките данъци. В същото време разликата в цената на труда, която достигаше 19%, сега е едва 9%.

Дефицитът по текущата сметка също се е свил от 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2007 г. до 2% през 2012 г.

Заплатите в публичния сектор бяха понижени с между 10% и 25%, докато в частния сектор съкращенията достигнаха 20% - 40%. Накратко Испания възвърна конкурентоспособността си и е в позиция да се облагодетелства от растежа на търговските си партньори.

Освен това преструктурирането на финансовия сектор в страната почти е приключило (отчасти на цената на по-висок публичен дефицит), докато понижаването на дълговата тежест на банките бавно продължава.

Испания изпълнява исканията на еврозоната за реформа на пазара на труда и фискалния баланс. Мерките бяха необходими, за да може икономиката на страната да бъде балансирана. При това администрацията прояви достатъчно решимост да проведе тези реформи, въпреки че беше ясно, че непосредственият ефект ще е негативен – задълбочаване на рецесията.

И наистина, въпреки че в условията на икономически спад дефицитът на страната - следствие от спукването на ипотечния балон - беше понижен от 11,2% през 2009 г. до 9,4% през 2011 г., цената за това се оказа още по дълбока рецесия. През 2007 г. Испания имаше бюджетен излишък от 1,9%.

Платената за консолидацията цена беше много висока – 6 млн. безработни, представляващи 26% от работната сила на страната. Социалното недоволство срещу извършваните корекции обаче все още е умерено.

Все пак според повечето наблюдатели, освен ако до края на годината не станем свидетели на  възстановяване, социалната ситуация в страната може драстично да се влоши.

За възстановяването няма как да се разчита на вътрешни фактори. Потреблението остава ограничено от високите нива на задлъжнялост и огромната безработица, докато инвестициите в частния сектор страдат от липсата на кредитиране. Тези ограничения няма да изчезнат и вероятно ще се отразят на растежа.

Въпреки това не липсват и основания за оптимизъм. Първо - доброто състояние на испанските износители, които в дните на рецесията успяха да разширят пазарния си дял. Производителите на стомана и химикали в Испания генерират 26% от износа на страната.

Второ, наблюдаваме възстановяване на доверието на инвеститорите в испанската икономика и правителството, което изглежда решено да продължи реформите.

Повишеното доверие може да помогне и за облекчаване на графика за фискална консолидация, както и за завръщане на чуждестранните инвеститори като алтернатива на рязко ограниченото вътрешно кредитиране.

Ситуацията, при която изтичането на капитали е достигнало 20% от БВП през 2012 г., определено е ненормална. Преди кризата преките чуждестранни инвестиции възлизаха на 10% от БВП. Предприетите мерки и скоростта на корекцията обаче ще помогнат за възстановяване на доверието в стабилността на испанската икономика.

Не на последно място консолидацията на банковата система може да разкрие пътя за успешни преговори около дълговете на страната – поредната пречка за растежа. Историята ни учи, че спукването на всеки голям инвестиционен балон води до някаква форма на дългово преструктуриране и Испания едва ли ще се окаже изключение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Интересно ще е да се види някаква оценка на това, този ръст в износа, за който се говори в статията, какъв ефект е дал в/у заетостта и какви тр. да са целите пред експортно ориентирания сектор за да има някакъв по-чуствителен ефект в този показател, къде са резервите за експортна експанзия. В противен случай, такъв дял на безработните ... в съвсем близко бъдеще ще доведат до драматични последици за страната. Аз не съм голям оптимист за Шпаньолците, както и за Франсетата, че ще се справят без сериозна финансова инжекция за реалния сектор в двете страни и ... в общи линии изглежда, че един такъв ход е без алтернатива, ако политиците държат да запазят функциониращ евро-съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Все пак според повечето наблюдатели, освен ако до края на годината не станем свидетели на възстановяване, социалната ситуация в страната може драстично да се влоши========================================================================Имало поводи за оптимизъм, само дето според горенаписаното в статията........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Има светлина в тунела за Испания... но тя е от идващия влак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още