IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петр Зайц: Развиващите се пазари в Европа са много атрактивни

Русия е най-подцененият пазар, а Турция има най-добра дългосрочна перспектива, смята портфолио мениджърът от Pioneer Asset Management

09:04 | 03.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петр Зайц: Развиващите се пазари в Европа са много атрактивни

Перспективите пред Китай са по-важни дори от въпроса с лихвите в САЩ.  Основният проблем е, че китайската икономика не е достатъчно прозрачна, няма достоверна статистика. Това обаче са глобални проблеми на развиващите се пазари, смята Петр Зайц.

Развиващите се пазари сега залагат повече на вътрешния растеж и развитието на обществото, а не толкова на износа. Освен това с увеличаването на БВП на човек реалният растеж на икономиката се забавя.

Развиващите се пазари от Европа са много атрактивни, особено Русия. Докато P/E на развиващите се пазари в световен план е около и малко над 10, то в Русия съотношението е 5,3 при 13 през 2008 г.

Русия е най-евтиният пазар, който се търгува със 70-75% по-евтино спрямо 2008 г., като приходите на компаниите за периода са нараснали с една трета. В страната бяха извършени и финансови реформи, свързани с клиринга и сетълмента на ценните книжа, констатира Зайц.

В Русия трябва да се отбележи бързо разрастващата се средна класа. През 2015 г. се очаква 40,5 млн. руснаци да имат месечен доход от над 800 евро, а през 2020 г. техният брой ще бъде 66,7 млн.

В дългосрочна перспектива моят фаворит е Турция, споделя портфолио мениджърът. Притеснява ме сегашната политическа ситуация, но това е краткосрочен риск.

Турция притежава най-добрите демографски показатели - населението е растяло с 1,25% годишно в периода 2005-2010 г. спрямо под 1% за САЩ и под 0,6% за Китай. Страната няма пенсионни проблеми и инвестира в образование.

Турция също така пренасочи износа си от Европа към Близкия изток – през 2011 износът за еврозоната е бил 45% при 56% през 2000 г. В същото време делът на експорта за Близкия изток е нараснал от 13% на 21%.

Като цяло развиващите се пазари в Европа са атрактивни със своята стабилност (Чехия, Русия), ръст на икономиката и потреблението (Русия, Турция, Полша), подцененост (Русия, Унгария) и обвързаност с Германия (Чехия, Унгария).

В заключение може да се каже, че развиваща се Европа има сериозна роля в глобалното икономическо възстановяване, изтъкват от Pioneer. Растежът е движен от потреблението и инвестициите, а не от износа. Потребителското търсене е подкрепено от растящите доходи и ниските нива на дълг.

Ниската задлъжнялост и свободно плаващите валути дават гъвкавост на фискалната и монетарната политики. Разрастват се и местните институционални инвеститори – фондовите пазари растат, повишава се акционерната култура.

От Pioneer прогнозират, че най-висока реална възвръщаемост през следващите 10 години ще имат европейските акции (10%), следвани от акциите на развиващите се пазари (9%), суровините (7%), японските акции (7%) и американските акции (5%).

От компанията завишават портфейлните тегла на корпоративните облигации, на ДЦК от периферията на еврозоната, на европейските акции и на акциите от развиващите се пазари.

Понижават теглата на кеша и ДЦК на САЩ, Германия и Япония, както и на американските акции и корпоративни облигации. Неутрално е теглото на европейските облигации от инвестиционен клас и на японските акции.

Понижението на теглото на щатските акции е заради факта, че на други места има перспективи за по-голям ръст, след като възстановяването на икономиката на САЩ вече започна, а с него поскъпнаха и акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
QUANTUM
преди 10 години
Atraktivni, atraktivni, ama riskovi. Koi shte si vloji parite v Turcia i Russia kato znae, ce utreshnia den ne se znae koi shte e na vlast i kakvo moje da se sluci? Politiceskiat risk e goliam.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още