IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос: Победата на Ангела Меркел е пирова

Какво мисли инвеститорът за ролята на Германия като спасител на еврото, еврооблигациите, бъдещето на ЕС и дълговете на еврозоната

08:20 | 14.10.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джордж Сорос: Победата на Ангела Меркел е пирова

Гърция също е жертва на погрешните схващания и табутата на кредиторите й. Всички знаят, че страната никога няма да може да изплати дълговете си, голяма част от които се държат от официалните иституции: ЕЦБ, МВФ, дори и страните членки на еврозоната. След като преживя доста болки и страдания, Гърция е на път да отчете първия си бюджетен излишък. Ако официалните иституции могат да откажат плащанията, докато все още Гърция изпълнява условията, поставени от Тройката (ЕЦБ, Европейската комисия и МВФ), частните капитали ще се завърнат, а икономиката ще се възстанови бързо.

Мога да потвърдя от личен опит, че инвеститорите ще се върнат в Гърция като ято птици, когато веднъж завинаги дълговото бреме изчезне. Но иституциите не могат да отпишат дълговете си, защото това би противоречало на множество табута, особено на тези на ЕЦБ.

Германия ще е добре да си спомни, че вече три пъти в своята история успя да извлече ползи от отписването на дългове. Първият -  чрез Плана Дауес от 1924 г., който намали репарациите, които Германия трябваше да плаща след Първата световна война. Планът Йънг от 1929 г. редуцира сумата и даде на страната голяма отсрочка. Планът Маршал след края на Втората световна война също й предостави дългови облекчения.

Настойчивостта на Франция да й бъдат изплатени големи репарации след края на Първата световна война подготви почвата за възхода на Хитлер. Популярността на гръцката неофашистка партия Златна зора е подобен феномен.

Тези два примера обясняват защо описвам кризата в Европа като кошмар. Само Германия може да го приключи, защото, като страната с най-висок кредитен рейтинг и с най-голямата и силна икономика до момента, именно тя командва.

Германия, която помни историята си, не иска да поема ролята на хегемон. Сегашната ситуация не е зъл германски заговор. И все пак Германия не може да избяга от правата и задълженията, които вървят ръка за ръка с тази роля. Страната трябва да се научи да се държи като хегемон. Ако го направи, Германия може да спечели вечната признателност на държавите, които в момента са й подчинени – така, както чрез Плана Маршал САЩ спечелиха признателността на Европа. Ако Германия не се възползва, това ще доведе до разединение и евентуален разпад на Европейския съюз.

Разбира се, много държави преживяха кошмари. Но ЕС не е само една държава. Той е незавършена асоциация на суверенни щати, която няма да преживее и десетилетие, или повече, в стагнация. Това не е в интерес на Германия, а състоянието на европейците може да се влоши в сравнение с тогава, когато са се впуснали в приключението наречено Евеопейски съюз.

Обратният завой никога не е лесен за политиците, но изборите предоставят възможност за промяна на курса на политиката. Най-добрата възможност ще бъде за следващото правителство на Меркел, което да създаде независима експертна комисия, която да прецени алтернативите без да се съобразява с наложените табута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 10 години
На този Сорос няма ли кой да му дава по 1 млн на ден само и само да не се обажда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
Браво само така те искам да се изсираш навсякъде мощно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 19
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орешарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев, Андрей Василев, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Росен Розенов са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, даже ме отровиха. А от БГ бюджета колко се креде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Барута" немското правителство го пази, ако се наложи да помагат на някоя "системна" банка, вероятно няма да го хабят за едното "благодаря" от комшиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Този дълг, евентуално, е проблем на немските банки, които са го раздавали, правителството в Германия докато книжата му се "кльопат" като топъл хляб при ниска лихва - проблем няма (още повече ако икономиката се е възстановила). Така че немските политици ще продължават с тази линия на поведение : "Реформирайте, режете ...." ... до един момент на истински катаклизъм в зоната и тогава ще претеглят трябват ли им за нещо тези страни и има ли смисъл да ги спасяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
И това е така, ама нема къде да мърдат. И те са в кюпа с Еврото и ако се разсъхне, няма да си получат кредита и ще отнесат вътрешно-политически и външно-политически катаклизми. Ако отпишат, няма да си получат дълга, но икономиката ще тръгне, пак ще има работа, износ и цветя и рози. На Баба и на целия европейски политически елит това им е ясно и натам водят хорото, ама полекичка, да не скандализират ред нековете, че ше надигнат вой и ще ги изритат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Според мен има всички основания за такава теза, само че това не значи, че немците автоматично са готови да върнат жеста ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Ами тука някой развиваше теорията, че именно задлъжняването (генерираното в следствие на това, потребление) на задлъжнелите страни изведе икономиката на Германия на такива нива и и даде такъв ръст, В такъв аспект, немците вече са се облажили и сега им идва сметката така да се каже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Това за което говори Сорос, наистина е реален компромис и има шанс да сработи: САМО за ре - финансиране на вече емитиран дълг да се въведат евро-облигации. От тук на сетне , въпроса е дали бенефициентите на такава една отстъпка (закъсалите страни), имат какво да предложат на Германия, за да поеми повишената лихва по собствените си ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Я, Ангел Меркел си смени пола :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още