IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият проблем на Земята е населението, а не климатичните промени

Всички жители на Земята, включително и учените, избягват да говорят за най-големия й проблем - високата раждаемост

13:19 | 20.10.13 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	До 2050 г. населението на Земята ще експлодира от сегашните 7 млрд. до 10 млрд. души, от които по 1,4 млрд. ще живеят в Индия и в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

До 2050 г. населението на Земята ще експлодира от сегашните 7 млрд. до 10 млрд. души, от които по 1,4 млрд. ще живеят в Индия и в Китай. Снимка: Ройтерс

Всички знаят, но се страхуваме, че най-големият проблем на планетата няма решение!

Най-лошият сценарий е да няма решение. Пренаселеността ще ни бутне от ръба на скалата. Дори и по-лошо – изглежда, че на никой не му пука. Никой няма куража да предложи смислено решение. Нито лидерите на ООН, нито учените, нито милиардерите. Това е тема табу.

Има ли истинско решение или просто да изчакаме войните, пандемиите и гладът да погубят милиарди? Да чакаме отричайки? Дали убийствата, болестите и бедността ще разрешат най-големия проблем на Земята, за който никой не говори?

По същото време маркетинговите изследвания на Big Oil казват на директори като Тилерсон истината за неприемливото нерационално поведение на хората, които живеят в отричане. Както продължаваме да си мислим, че рециклираме, обичаме зеленото, хибридите и че ядем органична храна.

Защо? Защото продължаваме да си купуваме шевролети и джипове, акциите на Big Oil за пенсии, продължаваме да използваме пречистващи продукти, защото подсъзнателно ние подкрепяме стратегията на Big Oil. Ако трябва да цитираме Тилерсон: „Моята философия е да правя пари. Ако мога да копая и да изкарвам пари, то именно това искам да правя“, постигайки „качествени инвестиции за нашите акционери“.

Дали е твърде късно? Можем ли да предотвратим нашия цикъл на тотално изчезване?

„Един от обезпокояващите факти от нашата история е, че много цивилизации изчезнаха“, казва антропологът Джаред Даймънд. „Едно общество може да започне да се срива десетилетие или две, след като достигне пика на своите сили, благоденствие и брой на населението.“

Може ли да спрем това преди да е твърде късно? Не вярвайте. Изобщо не е окуражаващо да гледаме как Вашингтон разрешава проблемите си напоследък. Според Даймънд ние се нуждаем от лидери, които да мислят в дългосрочен план, да вземат дръзки и смели решения в момент, когато проблемите са доловими, а не преди те да достигнат критични размери.

Но за съжалените лидерите станаха късогледи. Интересуват се само от своите лични интереси вместо да мислят в дългосрочен план и да защитават обществения интерес. Те живеят от криза на криза, правят малко и действат късно. И в следващия момент те преминават точката, от която няма връщане, хванати са неподготвени и са направили грешни преценки и техният светоглед се срива бързо.

Динозаврите дори не знаят какво ги удари в последното голямо изчезване на видове. Ние знаем какво предстои. Ние можем да вземем големите и трудни решения... само ако се събудим навреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 9
stoiloff
преди 10 години
Статията е ФАШИСТКА! Трябва да бъдат съдени и осъдени на изгаряне на клада "учените" за да не пречат на планетата :) еми все отнякъде трябва да се започне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Точно обратното!! :)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 11
vanja_mavrodieva
преди 10 години
мръсните,,американци,,се погрижиха да няма прираст на населението по СВЕТА-ВОЙНИ И ПАК ВОЙНИ-гадините изтрепаха само НЕВИННИ за да си задоволят алчността си,да сложат на колене суверенни държави.това са едни гнусни окупатори,които трябва да бъдат отрязани от целия СВЯТ-ПЪЛНО ЕМБАРГО В/У смотаните янкита.СВЕТА БЕЗ ТЯХ ЩЕ СТАНЕ РАЙ.Всички народи си имат земя,която е неприкоствовена,тя си е тяхна и никой,ама никой не може да им я вземе,камо ли тези терористи,,американци,,-земята е на ИНДИАНЦИТЕ-ТЕ СА АМЕРИКАНЦИТЕ-а не прешълците-убийци,изнасилвачи,касапи-точно това са новите,,американци,,-терористи.ДАНО КЛЕТВИТЕ НА ИНДИАНЦИТЕ УСПЕЯТ,ЧЕ СВЕТА ДА СИ ОТДЪХНЕМ ОТ ТЕЗИ ИЗЧАДИА.ДАЙ БОЖЕ НАМ МИР,БЕЗ САТРАПИ,КАТО ,,американците,,ДАЙ.АМИН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 10
Internet
преди 10 години
Скоро Русия, с необятни си простори, чиста вода, енергия и половината чернозем на света,плюс мощно ядрено оръжие и всички останали източници на благоденствие имощ, ще бъде единственото място на света, където ще може да се живее човешки.Идва руският век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Нашият дом - Земятаhttp://***.youtube.com/watch?v=IjTFFI4xTQE&hd=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 20 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
най-големият проблем са два фактора - (1) Човешката алчност: (2),Човешкото малоумие,водещо до неконтролирано(животинско) възпроизвеждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 1
vstoykov
преди 10 години
(продължение от предния коментар)Но основния фактор си мисля, че е оглупяването, което се получава когато човек е беден (доказано е експериментално!). Когато човек има затруднения в мисленето е склонен да прави глупости. Особено такива, които се вършат в резултат на високи нива на допамин в мозъка. Вижте например стр. 150 от книгата "Самоконтрол" на Д-р Кели Макгонигъл (подзаглавието изглежда псевдонаучно, но това е грешка на издателя - написаното в книгата се базира на експерименти с хора, а не на псевдонаука).Когато хората имат проблем със самоконтрола, инстинктите вземат превес. Включително и инстинкта за възпроизводство.Хората, които са по-образовани и имат добри доходи мислят по-рационално, имат по-добър самоконтрол. Някои от тях даже са чели книги като цитираната и това им дава предимство в живота. Затова рационално решават, че ще имат по-малко деца - за да могат да се грижат по-добре за тях. Инстинктът им за възпроизводство не е изключен, но успяват да се самоконтролират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 1
vstoykov
преди 10 години
Не претендирам да съм психолог, но според моите скромни познания в тази област мога да обясня защо хората, които са по-добре образовани и имат дори доходи отказват да се размножават прекомерно.Бедните и недобре образовани хора живеят в стрес и това води до проблеми със самоконтрола. Някои от тях може би разбират, че ако не прекаляват с размножаването ще имат възможност да осигурят по-добри условия на едно или две деца. Обаче също така си правят и други рационални сметки - повече деца увеличава вероятността някое от тях да е успешно и да може да се грижи за тях когато те одъртеят (или да има дете, което е успешно ни ще може да се грижи за родителите и техните родители когато одъртеят). Също така повече деца - значи повече работна сила. (следва продължение)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
(...) ще продължи да се бори за капитализма на свободния пазар, за субсидии и дерегулации (...)Какво общо имат субсидиите със свободния пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 1
anelida
преди 10 години
А за световната популация определено трябва да има някакво ограничение.Шапка им свалям на китайците на политиката им в тази посока. Според мен няколко математика ако седнат да помислят няколко месеца и се вземат в предвид големина на държава, население, приръст и ала-бала спокойно може да се изведе формула за всяка държава. Определено трябва да има квоти за броя на децата в демейсто, както и спрямо глава от населението. Че то в Африка, Азия(без Китай) и арабския свят, ако имаш под 5 деца -жената е яловица, а мъжът - "неспособен". Не можем да си позволим и на другите да сме толкова тесногръди!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още