IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият проблем на Земята е населението, а не климатичните промени

Всички жители на Земята, включително и учените, избягват да говорят за най-големия й проблем - високата раждаемост

13:19 | 20.10.13 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	До 2050 г. населението на Земята ще експлодира от сегашните 7 млрд. до 10 млрд. души, от които по 1,4 млрд. ще живеят в Индия и в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

До 2050 г. населението на Земята ще експлодира от сегашните 7 млрд. до 10 млрд. души, от които по 1,4 млрд. ще живеят в Индия и в Китай. Снимка: Ройтерс

Всички знаят, но се страхуваме, че най-големият проблем на планетата няма решение!

Най-лошият сценарий е да няма решение. Пренаселеността ще ни бутне от ръба на скалата. Дори и по-лошо – изглежда, че на никой не му пука. Никой няма куража да предложи смислено решение. Нито лидерите на ООН, нито учените, нито милиардерите. Това е тема табу.

Има ли истинско решение или просто да изчакаме войните, пандемиите и гладът да погубят милиарди? Да чакаме отричайки? Дали убийствата, болестите и бедността ще разрешат най-големия проблем на Земята, за който никой не говори?

По същото време маркетинговите изследвания на Big Oil казват на директори като Тилерсон истината за неприемливото нерационално поведение на хората, които живеят в отричане. Както продължаваме да си мислим, че рециклираме, обичаме зеленото, хибридите и че ядем органична храна.

Защо? Защото продължаваме да си купуваме шевролети и джипове, акциите на Big Oil за пенсии, продължаваме да използваме пречистващи продукти, защото подсъзнателно ние подкрепяме стратегията на Big Oil. Ако трябва да цитираме Тилерсон: „Моята философия е да правя пари. Ако мога да копая и да изкарвам пари, то именно това искам да правя“, постигайки „качествени инвестиции за нашите акционери“.

Дали е твърде късно? Можем ли да предотвратим нашия цикъл на тотално изчезване?

„Един от обезпокояващите факти от нашата история е, че много цивилизации изчезнаха“, казва антропологът Джаред Даймънд. „Едно общество може да започне да се срива десетилетие или две, след като достигне пика на своите сили, благоденствие и брой на населението.“

Може ли да спрем това преди да е твърде късно? Не вярвайте. Изобщо не е окуражаващо да гледаме как Вашингтон разрешава проблемите си напоследък. Според Даймънд ние се нуждаем от лидери, които да мислят в дългосрочен план, да вземат дръзки и смели решения в момент, когато проблемите са доловими, а не преди те да достигнат критични размери.

Но за съжалените лидерите станаха късогледи. Интересуват се само от своите лични интереси вместо да мислят в дългосрочен план и да защитават обществения интерес. Те живеят от криза на криза, правят малко и действат късно. И в следващия момент те преминават точката, от която няма връщане, хванати са неподготвени и са направили грешни преценки и техният светоглед се срива бързо.

Динозаврите дори не знаят какво ги удари в последното голямо изчезване на видове. Ние знаем какво предстои. Ние можем да вземем големите и трудни решения... само ако се събудим навреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 6
Ricco
преди 10 години
Абе вие нормални ли сте?! То ако е само до ЛЕБ сигурно може и 15 млрд. да изхраним, ама дали ще има и по една колица за всеки, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 15
eboyanov
преди 10 години
ауу много на място, Браво. несмятам, че проблема на земята е раждаемостта, сами виждаме какво с еслучва в България, проблема е по-скоро неравномерно и неправилно разпределяне на световното богатство и ресурси. Иначе ЛЕБ има за всички ;) и 10 милиарда да са хората пак ще има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 20
STRAHO
преди 10 години
"Гейтс, Бъфет, Рокфелер, Сорос, Блумбърг, Търнър, Опра и други. "Да започнем намаляването на населението с тях, такива като тях и родите им до девето коляно, които се изживяват като хора които трябва да определят правото на съществуване! Малко не се ли чувстват неудобно? С какво тези торби с *** са повече от бедния филипинец например? Пикаят олио ли? Егати наглостта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 22
melon
преди 10 години
Апокалиптици... В края на краищата всичко е божа работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още