IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на животновъдството в ЕС показват данни на Евростат за 2008-2011 г.

България е една от страните с най-голямо намаление на броя на животните, отглеждани във фермите

15:15 | 19.10.13 г. 2
Спад на животновъдството в ЕС показват данни на Евростат за 2008-2011 г.

Тежки години отбелязва европейското животновъдство в периода 2008 – 2011 г., спрямо предходния отчетен период – 2004 – 2007 г., показват данни на Евростат. Статистиката е част от изпълнението на задълженията на страните членки за по Директивата за нитратите.

Законодателството визира замърсяването на водите от отпадъците от селското стопанство. Един от големите замърсители е животновъдството, защото полученият животински тор не съответства на наличните площи и нуждите на културите. Това неравновесие създава излишък от хранителни вещества, които в голямата си част рано или късно преминават във водите (нитрати и фосфати) и въздуха (амониеви и азотни оксиди), ако не бъдат изведени от района.по

По тази причина са приложени и данните за развитието на сектора в ЕС. От тях е видно, че свиването на животновъдството е факт за цялата общност. В отчетения период броят на едрия рогат добитък намалява с 2%, като най-сериозен е проблемът в Румъния (-20%) и Малта (-17%). България заема третото място - данните показват намаление от 13 на сто.

Увеличение има в Холандия (6%), както и в Полша и Франция (по 4%).

Числеността на млекодайните говеда намалява с 5% през отчетения период. Отново Румъния се нарежда на челните позиции (-18%), следвана от Словакия (-15%) и Испания (-14%). България също не „изостава” много и броят на млечните крави се свива с 13 на сто. На обратния полюс са Люксембург (8%), Холандия (4%) и Дания (3%).

Свиване има и по отношение на броя на отглежданите свине. Данните на Евростат показват, че в ЕС се отглеждат с 5% по-малко свине, спрямо предходния отчетен период (2004 – 2007 г.). Най-сериозно е понижението в Словакия (-36%), Чехия (-33%) и Словения (-28%). Веднага след тях обаче се нарежда България, където числеността на отглежданите свине намалява с 26 на сто.

Данни по отношение на птицевъдството има само за годините 2003, 2005, 2007 и 2010 г., отбелязват от Европейската комисия. Те не показват изменения на средните стойности, но за сметка на това има големи различия между отделните държави. Числеността на отглежданите пилета се наблюдава в Латвия (28%), Словения (22%) и Австрия (19%). За сметка на това броят им намалява в Кипър (21%) и България (-16%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
ЕС съсипва всичко до което се докосне. Сега с новото търговско споразумение с Канада и предстоящото със САЩ ще направят дните на Българските животновъди още по-трудни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Благодарение на всички еврорегулации за "благото на хората". Още много сектори ще се сринат. Сега е момента европромитите да погледнат по трезво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още