IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Drill, baby, drill! Или как САЩ се превръщат във водещ нефтен производител

Очаква се през 2015 г. страната да задмине Русия и Саудитска Арабия по производство

12:00 | 27.12.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гаранти за петролното богатство на САЩ са предимно щатите Тексас и Северна Дакота. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гаранти за петролното богатство на САЩ са предимно щатите Тексас и Северна Дакота. Снимка: Ройтерс

Когато през 2008 г. Барак Обама се бореше за президентския пост, зависимостта на САЩ от вносния петрол бе една от централните теми в кампанията му. Цареше паника за последствията, ако производство в собствена страна се срине надолу. Бившият му опонент Джон Маккейн обеща шумно политика под мотото "Drill, baby, drill" (Дупчи, скъпа, дупчи). Републиканецът искаше да изстиска всичко, което може, от източниците на петрол в САЩ. Обама от друга страна предпочете да се представи пред избирателите като президента, който ще защитава околната среда и климата и затова не се впусна в тази кампания.

От тази сдържаност отдавна не остана нищо. Обама често се прехласва, когато стане дума за бума на петрола в САЩ. „За първи път от почти две десетилетия ние ще произвеждаме тук, у дома, повече петрол, отколкото ще купуваме от останалата част на света", каза той наскоро по време на пресконференцията си за края на годината. Според данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), през 2015 г., а с това и една година по-рано от очакваното, САЩ ще станат най-големият производител на петрол в света, като изпреварят дори Русия и Саудитска Арабия, се казва в анализ на DPA. 

Фракинг е вълшебната дума. При спорния метод ниските скални пластове се пробиват и лежащия отгоре т.нар. шистов газ и нефт се изтеглят с помощта на химикали. Докато природозащитниците осъждат начина, защото се страхуват за подпочвените води, представители на индустрията се вричат в любов на фракинга. Защото повече петрол означава по-ниски цени. А голяма част от крехкото възстановяване на американската икономика след кризата през 2008/2009 се основава на тази евтина енергия.

И така Обама започна да одобрява все повече и повече нефтени находища и платформи. Американската агенция за енергийна информация (Energy Information Administration, EIA) изчислява, че в САЩ през 2016 г. всеки ден ще се добиват по 9,5 милиона барела суров петрол - почти два пъти повече, отколкото през 2008 година. Още днес след бързото нарастване те вече са почти 8 милиона барела. Бумът ще запази цените на равнище под 100 долара за барел, като EIA дава прогноза за 92 долара за барел за 2017 г. До 2040 г. обаче се очаква цената да нарасне до 141 долара.

Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
"Копай, скъпа, копай" е по-точно струва ми се в случая.До преди години имах шанса да пообиколя Америка и знам само и видях с очите си, хиляди нарязани машини за старо желязо и само мини сонди.Даже едно приятелче Труман, на когото бащата е поддържал машините в околията има собствена земя върху доказано находище с нефт.Но той си гледа унгарските коне и изобщо не му трябва бела на главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Achtung
преди 10 години
Според мен не се заблуждаваш ;) САЩ винаги са си играели много добре картите, примери от последните 25 години са СССР и Япония, но дали и този път ще им мине номера........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
До време, да, но съм сигурен че са си направили сметката много добре.Дори и за неголям прозорец от време да е, все пак това ще промени търговския баланс на САЩ и ще отложи за известно време част от дълговите им проблеми.Също така се сещате, че в момента, в който твърдо достигнат 0% зависимост от внасяне на нефт и газ (дори и само за прозорец от 5-10 години), то това ще им даде свобода да подпалят килимчето на всички останали.Може би има и нещо друго в неистовия стремеж към енергийна независимост (освен икономическия ефект) но дано се заблуждавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
До време ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
melon
преди 10 години
Бива си ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още