IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Drill, baby, drill! Или как САЩ се превръщат във водещ нефтен производител

Очаква се през 2015 г. страната да задмине Русия и Саудитска Арабия по производство

12:00 | 27.12.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гаранти за петролното богатство на САЩ са предимно щатите Тексас и Северна Дакота. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гаранти за петролното богатство на САЩ са предимно щатите Тексас и Северна Дакота. Снимка: Ройтерс

Всичко това радва не само енергоемките индустрии. Цената на бензиностанциите играе съществена роля и за настроението на американския потребител – колкото по-малко пари американците трябва да харчат за гориво, толкова повече от доходите им остават за други покупки. След като цената на един галон (3,79 литра) междувременно се покачи до над 4 долара, според EIA през последните седмици средно тя е 3,24 долара. Това значи 86 евроцента за литър.

Гаранти за петролното богатство са предимно щатите Тексас и Северна Дакота. В последния регион на ден се добиват стотици хиляди барела петрол чрез фракинг на битуминозни шисти. Обама обаче не иска „всеки квадратен сантиметър от тази земя да бъде продупчен" - без оглед на екологичните щети, които могат да бъдат причинени от технически по-сложното производство. Ето защо той в допълнение залага на насърчаване на слънчева и вятърна енергия и биодизел, като същевременно планира да премахне милиардните субсидии за петролни и газови компании.

Независимо от това за Белия дом от икономическа и геополитическа гледна точка е повече от предимство енергийните нужди да се покриват с все по-малко внос. Не само че така търговският баланс ще се подобри значително, но това би направило американската икономика по-малко зависима "от неща, които се случват на други места по света", като например вълненията в Близкия изток, както се изрази Обама. До 2016 г. вносът на течни горива ще падне до 25 процента от общото търсене в САЩ, оценява EIA .

А в момента опасенията за недостиг на петрол са толкова нищожни, че индустрията и някои политици вече пледират за разхлабване на наложената през 1975 г. мащабна забрана за износ на суров петрол. Рафинериите вече работели на границите на пълния си капацитет и често не може да се справят с бума на шистов газ, гласи един от аргументите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
"Копай, скъпа, копай" е по-точно струва ми се в случая.До преди години имах шанса да пообиколя Америка и знам само и видях с очите си, хиляди нарязани машини за старо желязо и само мини сонди.Даже едно приятелче Труман, на когото бащата е поддържал машините в околията има собствена земя върху доказано находище с нефт.Но той си гледа унгарските коне и изобщо не му трябва бела на главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Achtung
преди 10 години
Според мен не се заблуждаваш ;) САЩ винаги са си играели много добре картите, примери от последните 25 години са СССР и Япония, но дали и този път ще им мине номера........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
До време, да, но съм сигурен че са си направили сметката много добре.Дори и за неголям прозорец от време да е, все пак това ще промени търговския баланс на САЩ и ще отложи за известно време част от дълговите им проблеми.Също така се сещате, че в момента, в който твърдо достигнат 0% зависимост от внасяне на нефт и газ (дори и само за прозорец от 5-10 години), то това ще им даде свобода да подпалят килимчето на всички останали.Може би има и нещо друго в неистовия стремеж към енергийна независимост (освен икономическия ефект) но дано се заблуждавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
До време ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
melon
преди 10 години
Бива си ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още