IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болезненото приземяване на Бразилия след края на Мондиала

Срамното отпадане на домакините на полуфинала отрезви населението, което търси равносметка за разходите за спортното събитие

10:51 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономиката на Бразилия сякаш е изпаднала в летаргия. На снимката - пристанищният пазар в&nbsp;Куиаба. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономиката на Бразилия сякаш е изпаднала в летаргия. На снимката - пристанищният пазар в Куиаба. Снимка: Ройтерс

Според проучвания на общественото мнение 66-годишната Русеф вероятно ще успее да получи по време на предстоящите избори достатъчно гласове, за да се задържи на власт. Като цяло гладкото протичане на Световното първенство се погрижи за това одобрението към нея да скочи от 33% до 35% малко преди края на Световното първенство, показва проучване на Datafolha от 3 юли.

"Ние, бразилците, държим на чувството и удовлетворението, че сме домакин на едно много успешно събитие", заяви Русеф преди финала за първенството.

Въпреки това обаче Русеф среща сериозна опозиция. Бразилските водещи икономисти и бизнес лидери се изразяват критично срещу силната държавна намеса на Русеф в различни браншове, като например петролната индустрия. Според експерти тези интервенции забавят икономическия растеж. Недоволството е толкова силно, че често цените на акциите на борсата се покачват, когато проучвания покажат, че популярността на Русеф спада. Холанд обаче отрича тази теория и твърди, че фондовите пазари не реагират на резултатите от проучванията.

И при цялата тази политическа и икономическа конфликтна ситуация Бразилия планира Летните олимпийски игри през 2016 г. Страната наистина доказа с току-що завършилото световно първенство, че е в състояние да организира спортно събитие от световен формат. Подготовката за Мондиала обаче също така показа колко силно едно такова събитие може да разедини бразилското общество.

През 2013 г. един милион души се събраха по улиците на Бразилия. Те протестираха срещу факта, че тяхното правителство ще похарчи 11,5 млрд. долара за изграждането на нови стадиони и други проекти за Световното първенство, а няма да вложи парите в образование или здравеопазване. Предстоящите Олимпийски игри в Рио де Жанейро, където пропастта между богати и бедни е особено поразителна, вероятно ще подхрани допълнително този дебат.

И въпреки че като цяло Световното първенство бе истински успех, то не предостави на страната домакин големите икономически ползи, които тя се надяваше да постигне.

Бразилия спекулираше, че Мондиалът ще даде тласък на изграждането на железопътни мрежи, метро и друга инфраструктура. Това от своя страна трябваше да насърчи в икономическо отношение отделните региони. Но например планираното високоскоростно жп трасе между Сао Пауло и Рио въобще не бе построено. Вместо това Бразилия се фокусира върху основната инфраструктура за Световната купа и построи много нови стадиони. Най-малко четири от новите арени - тези в Бразилия, Куиаба, Манаус и Натал, по всяка вероятност няма да бъдат използвани в бъдеще. Вероятно те ще се открояват в небесата като вечни символи на държавното прахосничество.

Междувременно мост на магистрала, който всъщност трябваше да е готов до началото на Световното първенство по футбол, но не бе завършен, се срина през този месец. Двама души загинаха в инцидента в близост до стадиона в Бело Оризонте, където Германия победи Бразилия със 7 на 1. Много от бразилците смятат поражението от германския национален отбор за огромен позор. А това не помага в никакъв случай на икономическото настроение в страната

Някои бразилци вече се опитват да направят равносметка и се чудят дали разходите за Световната купа са си стрували. „След това чисто спортно поражение, хората ще гледат в подробности всички проблеми на Бразилия. Те ще видят какво е направено и какво не е, и какво е качеството на училищата и болниците", казва 27-годишният Роджерио де Соуса Рибейро, който работи като охранител в Сао Пауло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още