IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американският шистов газ застрашава химическата индустрия в Европа

Използването на газ от шисти като суровина в производството на основни химични вещества става основен фактор в конкурентната битка

13:01 | 16.08.14 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата химическа компания в света BASF вече реагира на променящите се пазарни условия.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата химическа компания в света BASF вече реагира на променящите се пазарни условия.  Снимка: Ройтерс

„Ние очакваме да бъдат закрити заводи за производство на основни химични вещества в Европа", казва консултантът Бюргер-Клей.  Особено малките нефтохимически заводи, които не са добре интегрирани в производствените мрежи, ще усетят сериозни затруднения, смята той.

 

Нефтохимическата индустрия, която произвежда суровини за бои, покрития, пластмаси и пестициди, е все още много значима в Европейския съюз. Според проучване на LBBW въз основа на данни от Европейския съвет на химическата промишленост (CEFIC) показва, че на  нефтохимическата промишленост през 2012 г. са се падали цели 28% от целия сектор в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 5
george_tn
преди 9 години
да наистина, трябва и ние да задълбаем в шистите като тях: ще ставаме все по-богати, ще потребяваме десеторно, винаги ще сме победители в конкуренцията и оцеляването и така форевър евър... Най-после малко бял ден да види този изстрадал от бедност, но много сплотен, добродушен и интелигентен български народ! :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
citizen_bg
преди 9 години
"Гениално"! И какво ще торим? Жълтите павета? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
Pyramid
преди 9 години
То означава и други работи но, дай да се караме и за тях, налЭ. Обаче, хидравличното разкъсване с гадости си е опасност, която не бива да се пренебрегва. Ето защо, предложих метода на мултиплексираното сондиране като по-безопасен и по-производителен но...... като е рекъл някой да налага друг, всички са го зяпнали в устата и не поемат. Вече се вижда спад в щатския шистов добив и, въпреки това...Ще дойдат до него но, засега, се правят на интересни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 28
data
преди 9 години
Противниците на "шистовия" добив дали осъзнават че евтин природен газ означава евтин азотен тор , а това от своя страна означава конкурентно земеделие ? Едва ли !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още