IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика срещу европейското сближаване

От развита, икономиката на страната може да се върне толкова назад, че да наложи нова категория

08:14 | 04.07.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция вече може би се нуждае от собствена икономическа категория, докато се бори с неуправляем дълг и перспективата за изпадане от еврозоната: категория на „повторно нововъзникваща“ (demerging) икономика.

Идеята за нововъзникващите икономики – преди бедни, лошо управлявани и затворени пазари, които се отварят и реформират, за да постигнат бърз растеж за догонване, е добре позната. Имаме акроними като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) и MINT (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция), за да ги обединим.

В рамките на Европейския съюз идеята има друго име, конвергенция или още сближаване, защото включва и хармонизиране на стандарти и закони. Бивши диктатури като Гърция, последвана от Португалия, Испания, а след това и обеднелите държави от бившия Съветски съюз, имаха възможност да създадат демокрации, да реконструират икономиките си и да доближат благосъстоянието на глава на населението до нивата във Франция и Белгия.

Гърция е в процес на сближаване още от преди да влезе в ЕС през 1981 г. След това получи огромна подкрепа, за да продължи още процеса на конвергенция – между 3% и 4% от брутния национален продукт годишно под формата на европейско финансиране. Тази подкрепа доведе до по-слаба трансформация, отколкото в други страни като Ирландия, защото фондовете бяха пропилени, основно за финансиране на дефицита по текущата сметка на страната, вместо за инвестиции в инфраструктурата. И все пак имаше и някакво развитие, пише в свой анализ Bloomberg.

След въвеждането на еврото през 1999 г. Гърция получи друг огромен стимул от евтино кредитиране. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа през 90-те започна на около 24%, три пъти повече от средното за страните, които щяха да се присъединят към еврото заедно с Гърция. До 2002 г. разходите по дългосрочните заеми на Гърция и други членове на еврозоната се сближиха до около 5%. Те спаднаха още повече, докато през 2010 г. обаче кредитите на Гърция не я отдалечиха отново от всички останали.

Тези пари на заем бяха използвани неефективно, довеждайки до претоварен публичен сектор, ниска продуктивност и корупция. Но въпреки това резултатът от този ограничен паричен късмет се изразяваше в благосъстояние. Не можем да знаем какво щеше да стане с Гърция, ако беше останала извън ЕС и еврозоната след 1980 г., но разумното предположение би било да последва модела на по-голямата си съседка – Турция.

Гърция започна да става по-богата от Турция през 1980 г. Но щом влезе в ЕС, страната продължи в същата посока, превръщайки се в богата развита икономика и оставяйки Турция – нововъзникваща икономика – доста назад. Това напомняше за еднопосочна улица, но не беше: в момента гръцката икономика може би се доближава до размера си, който щеше да има, ако не се беше присъединила към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 1 Отделна тема е кой спазва правилата за държавните дългове на ЕС и бюджетните дефицити - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlОтделно ''Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция'' - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Пол Кругман: вече е ясно ,че еврото беше грешка - http://darikfinance.bg/***/116075#commentsВъпроса е дали е умишлена грешка с цел ........... и какво може да се направи сега Нормално е фирмите да плащат данъци където извършват дейността и защото офшорките са нелоялна конкуренция - http://***.duma.bg/node/103003Тоест започва се от забрана на офшорки и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне глоб.затопляне и петролната катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо Гърция е взимала заеми като знае ,че има лимит от 60% за държ.дълг ,и отделно кой ги е давал знаейки прекрасно ,че им лимит Bloomberg News загуби дело в ЕС през 2012 г., в което, позовавайки се свобода на информацията, поиска да получи данните, съхранявани от Европейската централна банка, за това как Гърция е използвала деривативи, за да се скрие размера на дълга сиМарио Драги от 2002 до 2005 година работи в банката Голдман Сакс, а от 2006 година е управител на Италианската банка тоест знае как Гърция и Италия крият дълга и бюдж.дефицит - може да е участвал Правителството е криело ,че взима дълг което може да се счита за ''омразен дълг'' - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още