IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Гърция и бъдещето на Европа

Германия трябва да промени подхода си спрямо Гърция, за да защити европейския и националния си интерес, твърди Джефри Сакс

08:55 | 01.08.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас Снимка: Ройтерс

Година след година кредиторите на Гърция обещават, че спасителните пакети ще доведат до скок на производството, заетостта и износа. Вместо това страната преминава през депресия, сравнима с упадъка на производството и заетостта на Германия в периода между 1930 и 1932 г. преди Хитлер да поеме властта. Много германци може да презират сегашното гръцко правителство, управлявано от СИРИЗА, което иска край на политиката на строги икономии, наложена от кредиторите, но четири последователни правителства - лявоцентристко, технократско, дясноцентристко и ляво - я прилагаха.

Всички тези правителства се провалиха. Може би дясноцентристкото правителство на Антонис Самарас от 2012 до 2015 г. беше най-близко до успеха, но то не успя политически да оцелее на строгите икономии, които беше принудено да наложи. Кредиторите на Гърция също не направиха нищо, за да помогнат на правителството на Самарас да преодолее политическата си обвързаност, въпреки че по принцип го харесваха.

За да преодолее икономическата криза, кредиторът трябва да бъде умен и балансиран. Правилно е да се изискват строги реформи от лошо управлявано задлъжняло правителство. Но ако длъжникът бъде притиснат твърде много, обществото ще се разпадне, което води до липса на стабилност, агресия, преврати и непрекъснато човешко страдание. Макар длъжникът да губи най-много, кредиторите също губят, защото не успяват да си върнат дълга.

Формулата на успеха е реформите да се обвържат с облекчаване на дълга в съответствие с истинските нужди на икономиката. Умният кредитор на Гърция ще зададе някои сериозни и сондиращи въпроси. Как можем да помогнем на Гърция да раздвижи кредитирането в банковата си система? Как можем да помогнем на Гърция да повиши износа си? Какво е нужно, за да насърчим бързия растеж на малките и средни гръцки предприятия?

В продължение на вече пет години Германия не задава тези въпроси. Наистина, с времето, въпросите са заменени от германското недоволство спрямо предполагаемата гръцка леност, корупция и непоправимост. А това стана грозно и лично и за двете страни. Кредиторите не успяха да предложат реалистичен подход спрямо гръцките дългове, може би защото Германия се опасява, че Италия, Португалия и Испания също може да поискат облекчаване.

Каквато и да е причината, Германия се държи с Гърция лошо и не успява да предложи състрадание, анализ и нужното облекчаване на дълга. И ако причината е, че иска да сплаши Италия и Испания, то трябва да си припомни категоричния императив на Кант: държавите, както и отделните личности, трябва да бъдат третирани като цели, а не като средства.

Кредиторите понякога са мъдри, а понякога изключително глупави. Америка, Великобритания и Франция бяха изключително глупави през двадесетте години на миналия век, когато наложиха прекомерно високи репарации на Германия след Първата световна война. През 40-те и 50-те години САЩ се оказа мъдър кредитор като даде на Германия нови финансови средства съгласно плана Маршал, последвани от облекчаване на дълга през 1953 г.

През 80-те години обаче САЩ отново беше лош кредитор, когато изиска огромни плащания по задълженията на страни от Латинска Америка и Африка. През 90-те години и след това страната поумня и облекчи дълговете им. През 1989 г. САЩ бяха достатъчно мъдри да предоставят редуциране на дълга на Полша (както направи и Германия, макар и неохотно). През 1992 г. глупавото американско настояване за строго обслужване на руските задължения след падането на Съветския съюз посяха семената на днешните горчиви отношения.

Исканията на Германия доведоха Гърция почти до колапс с потенциално катастрофални последици за световната репутация на Гърция, Европа и Германия. Сега е време за мъдрост, а не за твърдост. А мъдростта не означава мекота. Поддържането на мирна и просперираща Европа е най-важната отговорност на Германия, но е и нейният най-ценен национален интерес.

* Джефри Сакс е професор по устойчиво развитие, здравна политика и управление, както и директор на Института за Земята към Колумбийския университет.

Всичко по темата за дълговете на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 14 51% от проблема на света е лихвата и т.н. финан.спекулации но останалите проблеми са от раздутата държ.администрация и т.н. кражби през бюджета и сенчеста икономка и т.н. Трябва да се степенуват нещата и от къде да се почне за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' успоредно с спиране на кражбите през бюджета и осветляване на икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Използвам изказвания на нобелисти по икономика за потвърждение на някои мои тези и защото те не казват цялата истина - от страх или незнание незнам Истината е ,че 51% от проблема е лихвата когато не идва от държ.монет.банка и т.н. дерегулации на финан.капитализъм Колкото до Гърция тя е предвестник какво ги очаква другите и един банкер го каза хубаво - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/ ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' - но не споменава за лихвата ,че ако е до 1% няма проблем тоест хубавото на голямото задлъжняване през последните 2 десетилетия е ,че банкстерите сами показаха ,че системата не може да работи защото не може да има непрестанен растеж на БВП тоест хубавото е ,че по-рано се установи системната криза за да имаме време да се трансформира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
railhan
преди 8 години
OK :) Разбрах, че се кефиш на нобелови лауреати. Също така ще се съглася с теб, че дадени(едни две много конкретни) централни банки злоупотребяват с монетарната си политика. Съгласен съм, че това е сериозен и много важен проблем в глобален мащаб. Всичко това обаче няма директна връзка с Гърция.Това е като да обвиняваме системата за разпределение на парите от телевизонни права в А група, за кризата в ЦСКА. Ако беше друга системата, щеше ли да промени факта, че ЦСКА се управлява неефективно, дълги години е в преразход и тн.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Преди столетия почти всички са мислили ,че слънцето се върти около Земята и оня ден се учудих ,че 25% американци не знаят ,че - http://geograf.bg/bg/articles/15-Свят/55-Всеки%20четвърти%20американец%20не%20знае,%20че%20Земята%20се%20върти%20около%20Слънцето#sthash.Fk4Swj6Q.dpufАко не се знае този *** факт какво остава за икономиката която е особена ,сложна и социална наука(иска четене и мислене) - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29Проф. Маргарет Кенеди го формулира добре ''Пари без лихва и инфлация'' - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.html,и това сега вече не е пожелание защото за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и трябва нова система - ресурсно базирана и планирана екологична икономика В коментар 4 има два линка къде е обяснено подробно всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
За да схванеш същината почни от обяснението на Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmКОЙ Е СЪЗДАЛ СЕГАШНИТЕ ПРАВИЛА ?! - около 1900год. едни американец от еврейски произход го е казал - ''ако искаш бизнес прокарай си закони'' и така 1907год. с борсови игрички убедиха политиците ,че трябва монетарната банка да е частна и 1913год. си направиха ФЕД - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764В Конституцията на САЩ пише http://chitanka.info/text/12592-konstitutsija-na-syedinenite-amerikanski8. Конгресът има правото: 5. Да сече монети, да регулира тяхната стойност, както и стойността на чуждестранните монети.,и затова убиха Кенеди - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099,и в коментар 4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Първо се прави като САЩ тоест в Конституцията се записва ,че държ.дълг не може да превишава БВП Второ има голямо значение от къде идват парите и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmКогато парите идват от държ,монетарна банка няма значение колко е лихвата и принципно сега пак няма значение ако има прогресивен данък върху лихвите по държ.дълг така ,че след облагане да не минават 1% Индоктринирано е съзнанието и почти всички си мислят ,че сегашните правила са вечни или най-правилните ,и под статията на Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат по икономика - http://darikfinance.bg/***/116823/%C7%E0%F9%EE+%EF%EE%E6%E5%F0%F2%E2%E0%F5%E0+%C3%FA%F0%F6%E8%FFкоментар 1 съм обяснил подробно цитирайки и една статия на Инвестор на едни банкер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Гърците не направиха почти нищо за последните 5 години . Атанасио не ти ли писна с тези глупости . Защо не ми дадеш на мен 1 млн евро с 0% лихва за 30 години . Глупав ли си луд ли си или просто се правиш че не разбираш в света има инфлация и лихвите не може да са по ниски от нея плюс рисковата премия защото ако не си забелязал длъжниците и при 0% лихва не искат да връщат заема като са не коректни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
railhan
преди 8 години
Докато имат възможност да покриват бюджетните си дефицити с евтини кредити (изплащането на които да не им тежи много), никога няма да имат стимул да балансират бюджета си. И точно това се е случило. В продължение на десетилетия са трупали задължения, които са можели да финансират с евтини кредити. По едно време пазара обаче си казва "Ей, вие май нямате намерение да ги връщате тези пари". И спират да им дават. Ти предлагаш да заменим пазара с ЕЦБ които да продължат да им дават евтини пари и те ще се оправят. Звучи като логично решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
railhan
преди 8 години
....Твоята логика звучи така:Намираме някой който редовно да заема пари на Драган, без да иска лихва. Така той ще може да си позволи да играе редовно Еврофутбол и така ще закрепи финансите си и ще стане примерен гражданин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
railhan
преди 8 години
Звучи прекрасно на теория. Лихвите знаеш обаче отразяват риска на заема който бива даван. И когато пазарите и света ти няма доверие, естествено е трудно да искат да ти заемат пари.Няма нужда от нобелови лауреати да го обясняват. Най-простия пример - Драган от години живее на вересия. Муфти пари от приятелите си. Проиграва ги на Еврофутбол/Машинките/Покер и тн. Ако удари с резултатите, връща някой лев, но следващата седмица пак е на червено.Всеки има познати като Драган. Ти би ли му заел пари? Не, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още