IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният ден за златото

Някои акции на златодобивни компании загубиха по 15% от стойността си за часове

15:44 | 21.07.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рос Норман е объркан. Ръководителят на богатия на традиции дилър на ценни метали Sharps Pixley не разбира защо китайското правителство омаловажава своите златните запаси. Защото точно това се е случило според него, когато през уикенда централната банка обяви запас от 1 658 тона злато.

Това все пак е ръст от 60 на сто в сравнение с 2009 г., когато бяха представени последните данни. Но и тази цифра дава на Китай пето място след САЩ (8 133 тона), Германия (3 383 тона), Италия и Франция. Всички анализатори очакваха повече. Подобно на Норман, според когото Китай разполага със златен резерв от около 4 000 тона, пише в свой анализ DPA. 

От това объркване може да са се възползвали спекулантите в Шанхай и Ню Йорк, за да изпратят цената на златото към дъното. The Telegraph цитира Норман с неговия анализ, че в неделя вечерта на Globex Exchange в Ню Йорк в рамките само на две минути са били сключени 7 600 контракта за общо 24 тона злато.

Практически в същото време се парализират продажбите на контракти за над 33 тона злато на местния пазар в Шанхай. По същото време борсата в Япония е затворена заради почивни дни, а Европа още спи. "Тънък пазар",  който реагира силно. Норман подозира, че зад всичко това се крият целенасочени "къси" продажби. При тях някои участници на пазара се опитват да натиснат пазар, на който държат например сертификати, за да може след това да се възползват непропорционално от спада в цените.

В дългосрочен план фундаменталната тенденция обаче може да се отрази негативно за жълтия метал. Защото въпреки теорията на Норман акциите на производителите на злато реагират с масивен срив на цените.

Особено силно се срива първоначално цената на акциите на Australian Newcrest Mining на австралийската борса. Книвата се сриват с 10,3%. Northern Star Resources, която през юли представи рекордни финансови резултати, загуби 9,6% от пазарната си капитализация. Regis Resources отчете спад от 7,2%.

В САЩ разпродажбите продължиха. Newmont Mining от Колорадо, която има многобройни мини, включително в Австралия, Перу и Мексико, отчете на борсата в Ню Йорк спад от 12,25% до 18,16 долара. Цената на акциите на Barrick Gold се срина с 15,9% до 7,39 долара - до 52-седмично дъно.

Goldcorp, един от най-големите производители, в края на сесията се котираше с 12,25% по-ниско ниво до 12,89 долара. Изненадващо стабилна остана акцията на Randgold на Nasdaq в Ню Йорк с отстъпление от "едва" 5,37%.

Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 14 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Церната на златото ще падне не защото доларът ще се засили, а защото в златото беше надут един огромен балон, който от 4 години почна да изпуска и ще продължи да изпуска докато се нормализира ситуацията. Абсолютно никаква фундаментална причина нямаше златото да поскъпва! Имаше страхове от инфлация, които не се резализираха и постепенно всички които се набутаха на високи нива в златото почват да разбират, че са били излъгани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 8
sssaaa
преди 8 години
Нищо не ти е ясно от цялата система.1. Ако цената на златото стане 500$, тогава цената на златото в евро/лева, като би се движила на близки до сегашни или казано по друг начин от 1500-2000лв. Една бърза ритметика показва, че в такъв случай 1$ би се търгъвал от 1,5 до 2евра.2. С този сериозен дълг на САЩ, едва ли има нужда от силен долар, но ти си разбирача тук и ще ни просветиш - може би колкото повече печатат $, толкова по-силен ще става долара?Многократно съм споделял мнението си и ще го направя още веднъж без да опитвам да ангажирам някой с него. Всичко е една затворена схема от игри - продваш на високи цени, сваляш цената с различни инструменти и през ниските нива отново купуваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 8
Svetoslav_Aladinov
преди 8 години
Златото може и да стане 500 $, но не се знае, в bg лева каква ще е картинката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 9
Svetoslav_Aladinov
преди 8 години
Златото може и да стане 500 $, но не се знае, в bg лева каква ще е картинката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 6
driverf1
преди 8 години
Абе хайде да не е 400-500 ,ама едно 700-715 $ може.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 16
MZ/X
преди 8 години
Не ти е ясна на теб тази игра с печатането на пари! Пари се печат от централната банка и от търговските банки. Заради кризата търговските банки рязко намалиха печатането на пари и централните банки до някаде се опитаха да компенсират този спад с увеличаването на ликвидността. Проблемът е обаче, че пазарните участници вместо да харчат пари за стоки почнаха да спестяват и да надуват балони във златото, акции и т.н. Голяма инфлация няма и няма и да има, защото централните банки както пуснаха ликвидност на пазара, така и ще си я приберат тази ликвидност ако видят опасност от инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 13
MZ/X
преди 8 години
Тези които продаваха златото 1800-1900 долара си го бяха купили по 300 долара и печалбата им не беше 50%, а близо 600%. Със сигурност ще си възтановят някога позициите, но това ще стане след като балонат изпусне тотално и цената на златото се върне под средните за последните 100 години 500 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
за тва винаги срещу тренда, нишо, че чат пат ям точилката ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Черен ден за златото - бел ден за мене ..... :)) Мотовилка продавай сичко дет имаш дома ше го взема ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
"Черният ден за златото "Глупости. Златото си няма и фафла, на която да му дреме. "Черен" е денят за тарикатите, решили да паразитират върху останалата част от човечеството, залагайки на нестойностни неща. ДГД. За тях ме бОли едно нещо, дето го имам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още