IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поднесат ли пазарите очакваните коледни подаръци?

Според анализатори акциите няма да се възстановят дори и при стабилизиране на цените на петрола

11:08 | 19.12.15 г.
Ще поднесат ли пазарите очакваните коледни подаръци?

Трейдърите може и да не дочакат коледните си подаръци на пазарите тази година, пише CNBC.

След седмици на волатилност представянето на фондовите пазари може да се влоши в края на годината заради цените на петрола.

През последната седмица фючърсите на петрола със срок на доставка през януари поевтиняха с 2,5%, а движенията и в двете посоки се отразиха негативно на борсата. Така Dow Jones изгуби 0,8% за седмицата до 17 218 пункта, а широкият индекс S&P 500 – 0,3 на сто до 2 005 пункта. Dow изгуби повече от 2% вчера, припомня изданието.

Акциите реагираха и на решението на Федералния резерв на САЩ да започне да затяга паричната политика. Американската централна банка увеличи с 0,25 на сто основния лихвен процент.

Първоначалната реакция на пазарите на акции беше положителна. Трендът обаче бързо се обърна и доходността по американските държавни облигации се понижи, след като инвеститорите започнаха да се притесняват, че прогнозата на Фед за четири увеличения на лихвите през 2016 г. е твърде агресивна на фона на смесените икономически данни, които излизат.

Според експерти фондовите пазари може и да се успокоят през следващите две седмици, но възстановяването едва ли ще е достатъчно, така че S&P да се върне обратно на зелена територия за годината.

През следващата седмица ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за третото тримесечие и продажбите на съществуващи жилища, както и за стоките с дълготрайна употреба и доходите и разходите на домакинствата.

Петролът ще продължи да е основен фактор за търговията, тъй като е възможно да има нестабилна търговия около изтичането на фючърсните договори за следващия месец.

Краят на годината по-често е положителен за акциите и трейдърите очакват същото и през тази година. Петролът обаче оказва сериозен натиск върху пазарите. В комбинация с вдигането на лихвите в САЩ това действа “токсично” на акциите, посочва изданието.

Основното опасение на инвеститорите е от дефлация заради продължаващия спад на цените на суровините и серията смесени икономически данни. Това означава, че решението на Фед може да се превърне и в бреме за икономиката.

Доларовият индекс се повиши с близо 10 на сто тази година, като доведе до забавяне на ръста на печалбите. Този ръст дори стана отрицателен през последното тримесечие, допълва изданието.

Проблемите на пазарите биха могли да се влошат дори и при стабилизиране на цените на петрола. В ера на лесните пари енергийната индустрия е в състояние да издаде дълг свободно, когато процъфтява, но тя продължава да го прави дори и при този спад на цените. Анализаторите не очакват възстановяване на акциите дори и при стабилизиране на цените на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още