IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-н Brexit иска да стане премиер

Борис Джонсън оглави движението за напускане на ЕС от Великобритания в опит да увеличи допълнително популярността си

11:07 | 26.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Кметът на Лондон Борис Джонсън е странен микс от,  да речем, Радан Кънев, Слави Трифонов и Доналд Тръмп. Свободомислещ, комик и консервативен донякъде политик.

Тази смесица превърна лондонския кмет в ослепителна суперзвезда, любимец на таблоидите, най-популярния консерватор на страната. "Bo-Jo", както го нарича развлекателната индустрия - с всичките му смешни изказвания, клоунади и странни снимки, раздърпани дрехи и „буйна руса грива“.

Той се представя като миловиден политик, обича шегите, иронията и поговорките. Той се подиграва на Бога и света, а също и на ислямистите („Те са сексуално фрустрирани загубеняци"), както и на самия себе си („Подкрепям Дейвид Камерън от чист, циничен егоизъм"). Той призовава мъжете да гласуват за консерваторите, защото след това „жените ви ще имат по-големи гърди, а вие – по-добри  шансове за сдобиване с BMW M3". За да подхрани слуховете за твърде дивия си любовен живот, обясни наскоро, че е „спал с не по-малко от 1 000 жени". 

Въпреки че Джонсън се представя пред широката публика като ексцентрик със странна прическа, не може да се скрие фактът, че зад маската на клоуна се крие много умен човек, високообразован медиен специалист и амбициозен политик. Откритата му вече ангажираност към изтеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) е много повече от политическо мечтание. По този начин Джонсън става най-сериозната движеща сила за опонентите на ЕС на Острова. Както таблоидът Sun вече писа - „Европа е заплашена от руса бомба“. 

Джонсън е наясно с ролята си на "звезда" на консерваторите и формулира Манифест за предложения референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз. Документът се появи в Daily Telegraph и в него кметът определя референдума на 23 юни като „единствената възможност някога да можем да покажем, че самоопределението ни е важно".

Референдумът според него е решение за свободата на британците. „Ние виждаме един бавен и необратим процес на правна колонизация, докато ЕС прониква в почти всяка област на политиката", казва той. Правото на Брюксел „не може да бъде спряно, то е необратимо, защото само самият ЕС може да го спре".

Според Джонсън Великобритания трябва да се изправи срещу тази историческа атака към независимостта на британската демокрация.

Кметът на Лондон e считан за магическо оръжие при вотовете, надарен с рядката способност да привлича хора извън партийните редици. Той е един от малкото, може би единственият британски лидер, когото хората наричат само с първо име и го разпознават дори в гръб.

През последните дни, когато медиите започнаха да спекулират за това какво ще реши да прави „Борис“, компанията за пазарни проучвания Ipsos Mori направи анкета, според която Джонсън има второто най-силно влияние сред британците по темата Brexit след премиера Дейвид Камерън. Накратко: Борис Джонсън е желан "трофей" в битката за гласовете на референдума, а фактът, че сега той застана на страната на евроскептиците е сериозен удар за британския министър-председател. 

Оглавяването на кампанията за Brexit именно от Борис Джонсън се приема в Лондон като политическа буря. Точно консервативният градоначалник на Лондон, който обикновено е убеден борец за интересите на финансовата индустрия в Ситито, се изправя срещу банките, бизнеса, брокерите и индустриалните съюзи, които се застъпват за оставане на Острова в общността главно по икономически причини. Преди всичко обаче Джонсън се позиционира срещу Камерън.

За премиера Камерън Борис Джонсън може да се превърне в сериозен проблем, защото онова, което досега липсваше на антиевропейското движение – изявен лидер, вече се промени. И без това настроението в страната е все по-евроскептично, а и самата партия на британския премиер е разделена по темата. Миграционната криза пък допълнително укрепва позициите на скептиците.

Дори и Камерън да успее да спечели мнозинството за оставане на страната в ЕС, Джонсън  ще остане в челната редица на медийния подиум в продължение на цели четири месеца (до вота). И макар самият той да се подиграва на шансовете си за министър-председател с изказвания като „шансовете ми да стана премиер са като тези да намерим Елвис на Марс“, името му вече все по-често се свързва с поста.

Вижте повече за Джонсън в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Честно казано, съмнявам се че Борис иска да Британия да напусне ЕС. Според мен, се надява на един вот от 51% за оставане, което хем ще ги остави в ЕС, хем ще даде основание още да плашат и извиват ръцете на баба и на евро-бюрократите, хем ще направи Борис лидер на консерваторите и вероятен следващ премиер.Пък ако гласуват ЗА излизане, дреме му на него, Камарън да му мисли, той е настоящия премиер. Така че ситуацията му е Win-Win
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 16
Mike Florida
преди 8 години
Браво, Борис, Brexit е разумният избор за Великобритания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още