IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бежанската вълна застрашава шведския социален модел

Правителството трябва да намери работа на хилядите бежанци и обмисля промени в неприкосновени доскоро сектори

14:03 | 02.04.16 г. 15
Как бежанската вълна застрашава шведския социален модел

Доскоро немислимото е напът да стане реалност - бежанската криза ще промени известният социален модел в Швеция, пише в анализ Bloomberg. Правителството е поставено под натиск да се намеси в неприкосновения трудов пазар, където заплащането по традиция се определя при разговори между работодателите и синдикатите.

Сега обаче правителството трябва да помисли за създаването на хиляди нови работни места за бежанците и по тази причина може да се стигне до намаляване на минималната работна заплата.

"Шведският социален модел е конкурентно предимство, когато Швеция беше хомогенно индустриално общество", коментира икономистът Андреас Берг. Според него обаче сега се появява проблем, а никой не е наясно кой ще поеме отговорността за промяната, която трябва да бъде направена.

Много от основите на социалния модел също ще бъдат разтърсени - безплатното образование и здравеопазване, смятат анализатори, според които правителството вече анализира какво може да бъде променено.

Управляващата партия на социалдемократите коментираха, че моделът вече е достатъчно променен, за да бъдат интегрирани 250-те хил. бежанци, които пристигнаха в Швеция през последните две години. За да ограничи потока Швеция, в която живеят 9,9 млн. души, затегна контрола по границите си.

Според опозицията обаче правителството няма никакъв план как пристигащите бежанци могат да се включат в трудовия пазар. "Политиците трябва да престанат да стоят със скръстени ръце и да не вършат нищо", коментира Матс Персон от опозиционната Либерална партия.

Освен за социалния модел политиците в Швеция трябва да насочат вниманието си и към строго регулирания жилищен пазар. Потоците от хора в страната изостря недостига на жилища. Управляващите и опозицията вече обсъждат как да ускорят строителството на нови жилища - изчисленията са, че през следващите 10 години ще са необходими около 700 хил.

Имаме гигантско търсене на жилища в Швеция, но никой няма стимул да покрие това търсене, коментират от местна организация, работеща за решаване на проблемите в сектора на недвижимите имоти. Правителството вече подхвана реформа и по отношение на модела за контрол върху наемите.

През тази година в училищата в Швеция ще влязат още 70 хил. деца. Това означава липса на достатъчно учители, посочват още местните власти.

Правителството се опитва да интегрира бежанците, но един факт е особено разочароващ - само 25% от бежанците, които са пристигнали в Швеция през последните осем години, има постоянна работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
Русия в момента е поела надолу, следователно е приела евро-г-ейски, либера-стки, толера-стки и сек'ви пеееедеерастки ценности ? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
нашия модел сцепи мрака и лева стана резерв на балканите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 6
ABBA
преди 8 години
Путин поръча вчера яко да се затворят границите за всякакви "бежанци".След 10-20-30 години ще РЕВЕТЕ за Русия, по която сега плюете, но едва ли ще тръгне да ви освобождава от собственото малоумие и *** "ценности".Ама то нали журналистиката е втората най-древна професия, а народа стана лапнишарани..... кой да ти ражда, кой да ти брани Родина? Виж да лижем на Световните Кукловоди - факири сме!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
ABBA
преди 8 години
Как бежанската вълна застрашава шведския социален модел .......Не само шведския. Всяка страна приела евро-г-ейски, либера-стки, толера-стки и сек'ви пеееедеерастки ценности е поела стремглаво надолу по същия път!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 12
Vesko94
преди 8 години
Твърде далеч си от истината! Нито образованието им е лошо, нито високите данъци са им проблем. Страна от третия свят? Несериозно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"Швеция има най-ниската раждаемост в целия целия развит свят и всяко поколение шведи е около 50% по-малко от предишното."Е сега нема проблеми... "В страната живеят около 2 милиона имигранти, от които 95% са мюсюлмани ..." майстори на труда без ръце ! Впрочем , ако сам не си направиш , ше го направят комшиите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Швеция ще бъде първата Европейска страна, която ще се присъедини към Третия свят. В страната живеят около 2 милиона имигранти, от които 95% са мюсюлмани от Северна Африка, Арабия, Босна, Босна и Косово. Швеция има най-ниската раждаемост в целия целия развит свят и всяко поколение шведи е около 50% по-малко от предишното. Швеция е в топ 3 по най-високи коствени данъци в света, има най-лошото образование в Европа, по зле даже от Българияи през 70-те години социал-демократите са направили опит да присъединят Швеция към СССР. А това действие доказва, че социал-демократите и комунистите са идеологически идентични и единствената разлика между 2-те системи е наличието на някаква частна собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Защо Арабляците и циганьеросите не са доминиращи в науките и прогреса след като те са съставени предимно от това същото общество, което стои, не работи и живее с някакви религиозни предрасъдъци в 8 век и на нас ние налагано да се съобразяваме с тях ? Айде това ше го остайм за домашно на Инвестора да си отговорят на тоя въпрос ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ми нормално Швеция да се затрие. Въпреки, че Инвестора следва американската политика и цензурира ***, *** и прочеее, това е истината. Ивазия от тълпи непродуктивно общество, считано за малцинство което е вече мнозинство, което също не произвежда и не допринася с нищо, отказва да се интегрира капсулира се и се ползва с всички привилегии, понякога с предимство и облаги в ущърб на тези които са го създали този модел. В един момент тези които фактически произвеждат и са умовете на шведския модел са подложени на Extiction с налаганите им западните им морални идиотщини. Това ще се случи не само с Швеция, а с всички Западно европейски държави, които след 40г. ше бъдат доминирани от мнозинство, свикнали да не работят, необразовани, налагащи някакви религиозни норми които са в противовес с Европейската култура......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още