IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет възможни изненади за европейските пазари през 2017 г.

Меркел се оттегля от политиката, Макрон става президент на Франция, BNP Paribas поема контрол над Deutsche Bank, а Apple напуска Европа

12:02 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

„Просто се радвам, че Кларк Гейбъл ще се издъни, а не Гари Купър", отбелязва саркастично кино звездата от 30-те, когато отхвърля ролята на Рет Бътлър, тъй като според него филмовата версия на "Отнесени от вихъра" щяла да бъде разрушителен провал за кариерата му. Филмът обаче се оказва един от най-големите хитове на всички времена.

Заради такива предсказания всички би трябвало да са нервни, когато правят каквито и да било прогнози за предстоящата година. Предварителните очаквания могат да са причина прогнозаторите да изглеждат много, много глупави. А сега, в края на годината, това е по-вероятно от когато и да било по-рано, след вота на Великобритания да излезе от Европейския съюз и избора на Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ, които тласнаха силно фондовите пазари от двете страни на Атлантика въпреки очакванията на всички експерти, че всяко от тези събития ще бъде катастрофа, пише в свой цитиран от БТА анализ за MarketWatch Матю Лин.  

Дори при това положение си струва да обмислим някои неща, които биха могли да изненадат европейските пазари през следващите 12 месеца, макар и само за да имаме повод за смях идния декември. 

Има и много други събития, които за момента остават под обхвата на радарите. Полският пазар изглежда по-силен от всякога, както и националната икономика. Със засилване на атаките на ЕС срещу полското популистко правителство обаче, страната може би ще последва Великобритания през вратата. Има голяма вероятност за нови избори в Гърция, при които крайно десните националисти да спечелят властта. Водещи технологични компании като шведската Spotify могат да бъдат изкупени.

Ето пет примера, вижте ги в галерията! 

Разбира се, може и нищо от гореизброеното да не се случи.

Политиката в Европа обаче остава крайно непостоянна, валутата ѝ все още е в състояние да предизвика няколко шока за всички, а корпорациите имат "способността" да поднасят изненади. През идващата година ще се случат много събития, които никой няма да очаква. Това поне е прогноза, която може да бъде направена с увереност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още