IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Brexit: Лагерите "за" и "против" продължават да воюват

И привържениците, и противниците на излизането от ЕС осъзнават, че страната я чака труден път

16:15 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Великобритания Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Откакто минаха изборите на 8 юни, министрите от правителството са във война един с друг, предоставяйки на медиите поредица истории с анонимни източници, в които взаимно се компрометират. Една от главните мишени беше финансовият министър Филип Хамънд - най-важната фигура сред министрите, която подкрепя варианта за така наречения "мек Brexit", тоест постигане на компромисно решение по въпроса за излизането на Великобритания с цел да се сведе до минимум икономическият шок за кралството.

В резултат британското правителство е поляризирано, а ЕС все повече започва да губи търпение.

Съюзът определи представените досега от Лондон предложения като неясно формулирани и незадоволителни. Първият кръг по-значими преговори в Брюксел през миналата седмица завърши без пробив, след като главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че Лондон трябва да разясни позициите си във важни области.

По думите му все още остават "фундаменталните" различия по един от най-значимите въпроси - статута на наброяващите 3 млн. граждани на ЕС във Великобритания и на наброяващите милион поданици на Великобритания, живеещи в други европейски страни.

Европейският парламент на свой ред окачестви като незадоволително и обременително предложението на Великобритания гражданите на ЕС, живеещи на нейна територия, да получат право на постоянно пребиваване.

Задава се спор и за многомилиардната сметка, която Лондон трябва да плати, за да изпълни вече поетите си ангажименти като член на съюза. Наскоро британският министър на външните работи Борис Джонсън каза, че ЕС не е познал, ако си мисли, че Великобритания ще се съгласи с определянето на прекалено голяма сума за излизането. "Кой какво е познал не знам. Знам само, че часовникът тиктака", отговори Барние.

ЕС настоява, че не може да има никакви преговори за бъдещо двустранно търговско споразумение, докато не бъде постигнат "съществен напредък" по въпросите за правата на гражданите, сметката за излизането и статута на ирландската граница.

"От референдума досега не изглежда да сме постигнали кой знае какъв напредък", казва Тим Бейл, преподавател по политология в Лондонския университет "Куин Мери". "Не съм сигурен дали изобщо някой знае как ще се развият нещата. Не съм сигурен и дали правителството си е подредило преговорните цели. Не съм сигурен също дали ЕС изобщо е наясно какви са те (преговорните цели на Великобритания – б.ред)“, казва още той.

Мисля, че ще бъде изключително трудно да изпълним този двегодишен краен срок и ще отпаднем безславно от надпреварата“, заключава той.

Възможността да се излезе от ЕС, а с това и от свободния пазар на стоки и услуги, и да се влезе в света на митата и търговските бариери кара британската икономика да потреперва. През последната година лирата поевтиня с повече от 10 процента спрямо долара, стопанският растеж се забави, а производителността започна да намалява, подчертава се в анализа.

Конфедерацията на британските индустриалци заяви, че несигурността поражда заплаха за работните места. Според нея за да бъде всичко по-безболезнено, Великобритания трябва да остане в единния пазар и митническия съюз на ЕС, макар и за преходен период, щом напускането на ЕС стане факт.

Това предложение среща подкрепа сред много от народните представители както от Консервативната, така и от Лейбъристката партия, но може да стане и причина подкрепящото излизането от съюза крило на консерваторите да стовари гнева си върху и без това отслабеното правителство на Мей.

Сред възможните развръзки, до които би могло да се стигне в такъв случай, е например в партията да избухне съревнование за лидерството, а дори и да се стигне до предсрочни избори, което би означавало още отсрочки и хаос.

В това време не се наблюдават особени признаци страната да е възприела призивите на Мей да се обедини. Вълната от престъпления от омраза срещу хора от континента и други страни намаля, но из цяла Великобритания темата за излизането от ЕС скара семейства и обтегна приятелства.

"Създадоха се противоречия, които просто допреди това не съществуваха", казва Хопкинсън и окачествява като "кошмар" силите, които решението за излизане от съюза е отприщило.

По тази тема той и Харис са на едно мнение. Харис основала "Лондончани за излизане от ЕС" като инициативен комитет в подкрепа на излизането от съюза, след като стигнала до извода, че мнението й не съвпада с това на много от връстниците й от възрастовата група 20+.
"Омръзна ми да ме наричат ксенофоб", каза тя. "Започваш някакъв разговор и после нещата много бързо придобиват неприятен оттенък", посочва тя.

Тя изразява силна увереност, че Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС, но и прогнозира, че страната я очаква труден път.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още