IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на руските газопроводи ще продължи въпреки санкциите на САЩ

Поне засега Тръмп най-вероятно няма да предприеме действия срещу руската енергийна инфраструктура

10:25 | 04.08.17 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Пет западни фирми, които инвестираха в Северен поток 2 - германските Wintershall и Uniper, австрийската OMV, англо-холанскта Shell и френската Engie, посочват, че е прекалено рано да се преценят последиците от санкциите. Засега компаниите не се отказват от ангажимента си от по 950 милиона евро (1,13 милиарда долара) за финансирането на дългия 1225 километра Северен поток 2.

Въпреки желанието на Тръмп да насърчи износа на американски втечнен газ за Европа, който би се конкурирал с руското синьо гориво, той заяви, че не иска санкциите да пречат на усилията за решаване на конфликта в Украйна.

Представители на ЕС, на сектора и експерти се съмняват, че Тръмп ще използва санкциите, които според него имат доста недостатъци, за да накаже Москва. "Подходът им ще бъде стриктно придържане към буквата на закона: какво трябва да направят," казва Ричард Нефю, бивш високопоставен служител по политиката на санкции, който сега е в Центъра по глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Рискова премия

Санкциите обаче вероятно ще попречат на усилията на Газпром да набере средства.
Цената на който и да е проект автоматично се повишава, казва Татяна Митрова, директор на Енергийния център в Сколково.

Отношенията на Газпром с партньори, подизпълнители и компаниите, предоставящи им услуги и техника, са изключително усложнени, казва тя. Те ще поискат рискова премия, допълва Митрова.

Газпром ще трябва сам да поеме допълнителните разходи, да зависи от руските държавни банки или да потърси пари при по-висока лихва от азиатски кредитни институции, казват финансови анализатори. Това обаче не значи, че Северен поток 2 няма да бъде построен, отбелязва Катя Яфимова от Оксфордския енергиен институт.

Източници от сектора посочват, че заемите на западните партньори за Северен поток 2 вече са при лихви над пазарните равнища, отразяващи политическия риск от партньорството с Русия в проект, който освен това се натъкна на противопоставяне в Европа.

Допълнителната несигурност вдига още залозите. Това е като да гледаш на кафе, казва пред Ройтерс източник, запознат с европейската страна на финансовата структура на Северен поток 2. 

Макар че може би големите играчи са способни да преглътнат риска, според анализатори малките подизпълнители, от които зависи Газпром при изграждането на съоръжението, могат да се изплашат. "Не всички партньори са в позиция да си позволят да работят докрай с Газпром," казва Валерий Несторов, анализатор от московската Sberbank CIB.

Говорител на Северен поток 2 казва, че над 200 неруски компании от 17 страни, повечето европейски, изграждат тръбопровода. Сключени са повечето договори за стомана, пристанищна логистика и строителство.

Като ускорява темпото на строителство Газпром може да спечели достатъчно време за изграждането на новите тръбопроводи, но дългосрочните проекти ще претърпят удар.
Освен ако Тръмп не направи наистина рязък завой, твърде малко вероятно е компаниите, които снабдяват тръбопроводите да бъдат наказани през следващата година, година и нещо, казва Нефю.

"Много компании сега си мислят: Имам може би 12, може би 18 месеца, през които мога да свърша някаква работа, но след това може би няма да мога,", допълва Нефю.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Путин: Ще помисля дали да не се кандидатирам за президент през 2018 г.http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/putin-shte-pomislia-dali-da-ne-se-kandidatiram-za-prezident-prez-2018-g-244282/---------------------------------------------------------------------Стоене я земи за вечерта тоя за още 6 години да те трови и аре бегай и легай ..... Да ви ви пощи още НПОтата или барем имате работа щот инак ше умрете гладни, а мое и некой още по-луд да дое и тогава незнам ше ви изпотепат - гаранте !!! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
vv1969
преди 6 години
Мисля че една от причините да се бърза с Турски поток, е за да се конкурира газопровода TANAP който също ще доставя газ до гръцко-турската граница и строителството му е доста напреднало: http://aaenergyterminal.com/newsRegion.php?newsid=11827779
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
Момче(момиче), все натам те избива. Може да си латентен ***.дераст? Замислял ли си се да се афишираш? Психолози са ми споделчли, че много им олеква на клетниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Или както Стоенчо пишеше, големите руски енергийни проекти големи руски празни приказки. ----------------------------------------------------------------или както дедо Микеле кааше "Голям ххуй *** Стоенчо, голема дума не казвай ...."Allseas Group S.A.https://allseas.com/project/turkstream/ClientSouth Stream Transport B.V. ProjectTurkStream LocationBlack Sea VesselsPioneering Spirit, Audacia, Tog Mor Max. water depth2200 m
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
markov
преди 6 години
Да бе то и СП-1 и Син поток , същия дето *** преди 15 години провалиха в БГ , та се случи в Турция са лъжа нъл тъй.... Само дет сега Турчетата вземат газ без транзитни такси , пък ние лапаме мухите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Това къде го прочете, че на официалния им сайт не го намирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Оркът смята, че газпром бяха добре научени, че ако искат да печелят в ЕС, трябва да си делят печалбата с местните играчи. Сега по някаква причина се опитват да ги отучат от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
Императорът
преди 6 години
Дали Газпром ще трябва да търси външно финансиране - от руски или азиатски бамки, за да довърши проектите? Колко струват пАтоците, защото както чета делът на западните партньори е 1.13 МБ? Дали Газпром е толкова бедна, че да не може да поеме това финансиране... при 951 МБ печалба на компанията за 16-а година... това не прави ли около 15.74 зеленички МБ ???Газпром има ресурсът и да си построи заводи за оборудване - тия мерки, ако влязат в сила, ще ги забавят, но няма да ги спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
На следващия ден след подписването на закона Engie обяви, че спира финансирането на СП-2. Очаквам и останалите да постъпят така. А *** какво очакват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
Жалко само, че Wintershall, Uniper, OMV, Shell и Engie не четат какво пише Стоенчо. Ама хак да им е. Ако бяха чели навремето, нямаше да си чешат главите сега и да се чудят какво да правят. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още