IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стигне ли средиземноморски газ до Европа?

Срещи на най-високо политическо и технократско равнище обсъждат новите предизвикателства пред развитието на енергийните проекти в басейна между три континента

08:01 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Политици и технократи

Перспективите за газовите сондажи и бъдещата експлоатация на находищата в Източното Средиземноморие, предизвиканите от тях икономически и геостратегически предизвикателства са във фокуса на политици и технократи не само от пряко заинтересованите страни от региона, но и в международен мащаб. Доказва го и “програмата” на най-високо равнище в месеците до края на годината.

Технико-инженерните и финансовите аспекти на различните варианти за втечнен газ, най-новите тенденции и процеси, свързани с него, събраха на международна конференция в края на септември в Кипър представители на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие, инвеститори, водещи експерти от международни организации, институции и компании от сектора на енергетиката и корабоплаването.

На форума бяха представени две от големите съфинансирани от Европейския съюз програми в тази област - Poseidon Med II и Cynergy, чието изпълнение трябва да допринесе за разгръщането на устойчива и ефективна транспортна и енергийна инфраструктура в Европа. Проектът Cynergy, който бе одобрен от Европейската комисия през април тази година, е насочен именно към изграждането на съоръжение за втечнен природен газ в Кипър.

Бъдещето на проучванията в региона на Източното Средиземноморие и производството на нефт и газ в региона е тема на кипърската годишна енергийна среща на върха /Cyprus Energy, Oil and Gas Summit 2017/ на 3 и 4 октомври.

Двудневната конференция, организирана от кипърското Министерство на енергетиката, търговията, промишлеността и туризма, е една от най-авторитетните икономически платформи за местните и международните заинтересовани страни и инвеститори в областта на енергетиката. Предизвикателствата пред сондажите, транпорта и пазарите на газ обединяват програмата на форума.

Регионалното газово сътрудничество между Кипър, Гърция, Египет и Израел с оглед на новото развитие на процесите в Юго-Източна Европа е в центъра на още един значим международен форум - 5-ия Енергиен симпозиум, домакин на който е Никозия на 1 ноември.

Две много важни прояви ще осигурят политическата подкрепа за газовите проектите в региона. На 21 ноември в Никозия е тристранната среща на върха - на президентите на Кипър и Египет и министър-председателя на Гърция, с която продължава активното сътрудничество на средиземноморските съседки по енергийните въпроси. Отново в Никозия само дни по-късно, на 5 декември, енергийните министри на Кипър, Израел и Гърция ще обсъждат проекта за газопровода EastMed, като се очаква да подпишат меморандум за изграждането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още