IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ли е отговорен за разпадането на Украйна?

Ясен отговор на въпроса може ли Брюксел да събере парчетата от "счупените" държави от Източното партньорство не може да се очаква

14:09 | 25.11.17 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четири години след като Европейският съюз (ЕС) притисна Украйна за по-тесни връзки и това провокира Русия да нападне, страната е опустошена от война и почти провалена, пише в свой анализ онлайн изданието politico.eu.

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел на конференция, посветена на Източното партньорство – инициативата за външна политика за укрепване на отношенията със страните от бившия съветски блок. Основният въпрос обаче е може ли ЕС да събере счупените парчета от тези страни?

Не очаквайте ясен отговор, посочва изданието.

Създателите на политики в ЕС са били и остават дълбоко разделени. Някои твърдят, че е налице морално задължение да се направи повече, за да се защити Украйна и да се сложи край на руската военна агресия, особено защото Киев демонстрира ангажимент да направи трудни промени.

Други твърдят, че Западът вече е предоставил прекалено голяма помощ и е поел твърде голям риск за страна, в която корупцията остава втъкана в правителствената структура, а усилията за реформи, особено в съдебния, финансовия и енергийния сектор, са твърде бавни.

В опит да покаже продължаването на подкрепата си за Украйна преди срещата на върха Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви още 37 млн. евро финансиране за подпомагане на селскостопанския сектор в страната.

Общата финансова помощ за Украйна от ЕС възлиза на 12 млрд. евро, включително и най-големият финансов пакет от 2014 г., който някога е предоставян на държава извън блока, припомня изданието.

Ако оставим символизма настрана, Украйна има много тежки проблеми. Ново проучване, поръчано от Европейския парламент (ЕП), обяви Източното партньорство за изключителен успех. Резултатите обаче показват, че 94% от помощта за Украйна е под формата на заеми, които допълнително задълбочават задлъжнялостта на страната. Това ще възпрепятства възстановяването й в дългосрочен план.

През следващите пет години Украйна ще трябва да изплати 38 млрд. евро, но централната банка разполага с резерви в размер на 5 млрд. евро.

Политическото споразумение с ЕС и доближило Киев до блока и други западни институции, пишат авторите на доклада, като цитират и безвизовите пътувания в рамките на общността. В резултат на революцията от 2014 г. и последвалите руски предизвикателства пред суверенитета на Украйна ерата на геополитическия избор за Киев приключи. Тези драматични събития обаче отдалечават страната от членство в ЕС и НАТО повече от всякога, допълва се в доклада.

Резултатът от революцията – икономическият спад, агресията на Русия, войната в размирните източни области, две десетилетия забавени реформи, води и до сериозно недоволство сред населението, посочва изданието.

Украйна е най-драматичната, но не и единствена илюстрация на двусмислените резултати от Източното партньорство. И останалите държави в инициативата са изправени пред трудности.

Армения и Азербайджан все още са във война заради спорната територия Нагорни Карабах. Молдова остава в разрез с отцепилото се Приднестровие. Две от грузинските територии, Абхазия и Южна Осетия, са все още анексирани от Русия. Беларус е в голяма степен изолирана полицейска държава, пише изданието в анализа си.

Длъжностните лица от ЕС като цяло отхвърлят твърденията, че носят отговорност за политическата криза, която избухна в Украйна преди няколко години. Нормандският формат, воден от Германия и Франция, не успя да сложи край на конфликта в източните области на страната, което навлече критики на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 11 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
В Испания живеят пет народности - с пет различни езика и култури. Твоето международно право защо не им даде право на самоопределение? Защо в идентични случай като Косово и бивша Югославия то бе приложено по друг начин? Защо реват срещу правото на самоопределение на Крим? Но веднага ти казвам защо - защото е субективно право, ползвано както е угодно. Това а не е и субективизъм, това е амбулантна сергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Друже, говориш, сякаш правилните въпроси са залегнали в Кодекса на труда и те еднозначно биха могли да бъдат зададени. Няма такова нещо, правилните въпроси ги знае само водещият на "Сделка или не", питайки всеки път - какво има в кутията? Може би си чувал за котката на Шрьодингер, но тя няма как да изскочи от там. Така че, великият австриец е дал верния отговор. Всичко друго е хипотези и субективност от страна на наблюдателя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Работата е там, че Украйна и днес е част от постсъветското наследство. Руската империя никога не си е отивала. Тя е наследена от Съветската империя, основоположник на която е Сталин, изхвърляйки бръщолевенията на Ленин за световна революция, чиято единствена цел е унищожаването на Русия. Ликвидирането на всички интернационалисти и самото закриване на Коминтерна е достатъчно красноречив факт. Сега е времето на Постсъветската империя. Тя е достатъчно жизнена, за да позволи откъсване на бившите съветски републики, защото те вече са станали настоящи постсъветски такива. Всичко, насочено срещу Украйна или която и да било страна от бившия съветски блок, е насочено срещу Русия. Фокусът, обаче, е крив, представяйки ни някакви отделни държави като Украйна, Грузия, Армения, Азербайджан и т.н., в които демокрацията била готова за жътва. Малко са се пообъркали земеделците-демократи, наричащи тази геополитическа оран - източно партньорство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
stoyan petroff 3 въздух под наляганепо лошо ... пръдня под налягане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 19 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Абе единственото неоспоримо е, че Украйна се разпада... Естествен резултат след грижовната намеса на "Светата Троица" - САЩ, НАТО и ЕС... Досущ като другите творения на "тройката" - Ирак, Либия, Афганистан, Сирия... И там въдвориха демокрация, свобода и евроатлантически просперитет и хората благоденстват. И в Украйна ше доди, не може да не доди... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Трябва да дадеш смислен отговор на два въпроса. Защо Русия е подписала договора за териториалната цялост на Украйна и то забележи като "гарант" заедно със САЩ и Великобритания? Няма да ти го обяснявам, ако си грамотен прочети Будапещенския меморандум. Може да ми обясниш и защо при легитимно обявяване на независимост от страна на Чечня, срещу нея бяха изпратени катюшите? Не се позовавай по Оруелски на Ерик Артър Блеър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 3
george353
преди 6 години
Статията е пример за това как ключови думи променят смисъла на дадени събития. "Преврат" е заменен с "революция", "гражданска война" с "война", "референдум" с "агресия", и т.н. Типично оруелиан начин за изкривяване на реалността. Така истинските виновници за преврата и последвалата го гражданска война получават имунитет от събитията, насочвайки общественото внимание към някакво изкривено и изкуствено създадено лице на злодей което съществува само в тяхното болно въображение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 6 години
Ако Крим имаше толкова голямо значение, Англия и Франция щяха да им го отнемат след Кримската война 1853-1856 година. Да се хиперболизира геополитиката, геостратегията и военното дело е стара руска практика. Но това е архаизъм, повярвай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 4
Moesia
преди 6 години
Да. ЕС и НАТО искаха директно да опрат до Русия и не се съобразиха, че за добро или лошо трябваше да има един буфер от държави. При едно друго стечение на обстоятелствата Украйна щеше, дори и трудно, да започне да се интегрира в ЕС и НАТО, да дойдат партньорите в униформи и техника - законно поканени, да се настанят, защо не и една мила покана руснаците да освободят военните си обекти в Крим. Компенсациите за неизпълнение на договорите разбира се нямаше да са проблем. Какви ли щяха да са позициите на Русия без Севастопол, къде щеше да се дене черноморският им флот. Само че се появиха зелените човечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 5
ruseborn
преди 6 години
stoyan petroff 3 въздух под налягане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още