IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За природния газ Европа и Русия продължават да говорят на различни езици

През 2017 г. Москва започна да строи "Турски поток" без да знае ще има ли път за Европа и не спира да натиска за "Северен поток" 2

07:45 | 08.01.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Друг е въпросът, че ако Турция получава целия си газ по газопроводите през Черно море, транзитът през България ще стане излишен, тоест "Газпром" може да освободи капацитета на сегашната тръба. Тогава действително нужната инвестиция и време за обръщането на потока ще са относително минимални.

Възможност да получим газ от "Турски поток" е и раздвижената след осем години газова връзка IGB, която свързва българската и гръцката газопреносна мрежа при точките Стара Загора и Комотини. Обемът й също е недостатъчен (от 3 до 5 млрд. куб. метра газ годишно) за амбициозните планове на управляващите, но е вариант страната да получава газ, когато Русия реши да изпълни заканата си и да спре доставките на газ за Украйна. 

Що се отнася до Европейската комисия, официална позиция за "Турски поток" все още няма, защото тя би зависила от конкретните заявки и ангажименти на Русия. "Газпром" засега не дава официални отговори какви са намеренията им, след като тръбите достигнат Турция.

В края на октомври руският енергиен министър Александър Новак например коментира, че се анализират всякакви варианти за маршрута на "Турски поток". Това вероятно означава и през България, но не е изключен и другият вариант - тръбата да мине през Гърция, а дори и да бъдат използвани съоръженията на "Южния газов коридор" - газопроводите TANAP и TAP, в опит да бъде намерен начин да се получи одобрението на Брюксел. За последния вариант руската компания ще се възползва от европейските правила, предвиждащи право на трети страни да участват в търгове за резпределението на обеми на газопроводите.

По отношение на "Северен поток" 2 Еврокомисията е категорична - общността няма нужда от новата инфраструктура от мащаба на разширението на сега съществуващия газопровод, свързващ Русия и Германия. Тази позиция е обсъждана в двустранни срещи между двете страни, казва комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете в писмен отговор до Европейския парламент.

Тръбите за този проект обаче са поръчани и основните договори - сключени, отговарят от Москва.

В края на годината авария в газовия хъб "Баумгартен" в Австрия върна страховете на Европа от зимата на 2009 година. Но вече доста смекчени - спирането на доставките по основния път на газа от Русия за Западна Европа остави Италия без суровина. Страната обаче се оказа с добре заредени хранилища, които са достатъчни да покрият потреблението, а и с работещи терминали за втечнен газ, като алтернатива на тръбния газ.

И макар и кризата с природния газ "горя" буквално часове, тя поставя доста въпроси и пред България, която има амбициите да изгради газоразпределителен център на Балканите. Страната ни се готви да е търговец на газ, наред с всички отговорности да гарантира доставките и в пикови моменти на потреблението без наличието на достатъчно хранилища. Максималният дневен добив от "Чирен" при форсмажорни обстоятелства е малко над 4 млн. куб. метра и не може да покрие и българското потребление в зимния сезон.

Засега хъб "Балкан" се движи напред. През 2016 година той получи одобрението на Европейската комисия, а в края на 2017 г. вече има избрана и фирма, която да извърши предпроектната подготовка за съоръжението.

Основната цел на Европейската комисия е да създаде диверсифициран ("Баумгартен" отново обръща внимание на това) и конкурентен пазар, който да гарантира добри цени на потребителите. Но в Европа липсват данни за сериозни залежи и това означава - зависимост от вноса, откъдето и да идва природният газ.

Русия пък има залежи - при това едни от най-богатите в света, и търси къде да ги продаде.Така че и двете страни, ако не заговорят на един език, е хубаво поне да могат да се изслушат, особено когато го правят с икономически аргументи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ей човек, вече не си и смешен и жалък. Доста под значението на тези две думи си. Ако съм на твое място щях да се скрия в миша дупка от срам, да си трая и да не се показвам. Вече дори не се усещаш какви глупости пишеш. от 2 години пишеш, ама едно и също. Толкова ли мозъка не може да ти роди нещо различно? Прочети се само какво пишеш. Знам знам, понеже си много голям интелект сега ще ми отговориш за да ме затапиш... Но каквото и да напишеш не ме интересува, няма и да ти отговоря. На тъ.пака отвръщам с мълчание....П.С. Между другото какво става с ВЕЛИКИЯ черноморски газ от блока Хан Кубрат. Нали щяхме да се превъщаме в Саудистка арабия на балканите. Енергийния тигър, който нема да плаща вече суровини. Къде ви е газта............. смешници. И пак вместо да си траете и да чакате да видите има ли нещо или не пак се извърляте с приказките като чек,ий на мокър пясък. Типично... все пак толкова ви е акъла на вас психари,те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Това не пречи европейските васали да търпят огромни загуби от санкции.През шперца му е на хегемона за европейските баллллъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
За сведение на втората най-древна, висш пилотаж в демагогията как се прави:Янките тръбят по целия свят, че ще правят дъмпинг със своя втечнен газ. При слугата им Англия пристига от новия завод в Русия (Ямал) танкер с втечнен газ. После щото на янките им е студено, тая газ отива в САЩ. После, що парица е царица, втория танкер направо си пристига по местоназначение, без посредници. Така де, какво тук значи някаква си кумова срама :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 6 години
И газопроводите им са като всяка руска работа.........нещо като нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 18
Slavi.13
преди 6 години
Да добавя , че строителството явно върви с пълна скорост на Турски поток щото тръбите от бургаското пристанище се извозват към "глупавите" ни съседи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 12
Slavi.13
преди 6 години
Проблема не е в ЕС а в САЩ, които искат да държат Русия чрез *** от Украйна които крадат руския газ който транзитират, а за капак и не плащат този който ползват. Ако Русия се отърве от това бреме наречено Украйна....САЩ ще трябва доста да се ръсят за да седят мирно в Киев щото ще им изсъхнат дупетата от глад. Европа трябва да помисли за себе си и Гърци, Чехи, Словаци, Унгарци и Поляци вече показват, че националните им интереси са над тези на брюкселската администрация и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 13
vzhekoff
преди 6 години
"Русия ... не дава отговор на въпроса, защо когато се търси единствено икономическата логика, се строят газопроводи за десетки милиарди евро "Вие верно ли не сте разбрали каква е икономическата логика в газопроводите извън Украйна ?И не сте чули доводите на руснаците ?Или просто се правите на луди...Макросхемата е пределно проста - в Момента Украйна държи 80% от транзита (или държеше). ЕС и САЩ пък държат Украйна, По този начин искат да диктуват на Газпром условия. Нещо като голямото Метро и Била, които диктуват на дребния булгаристанец по колко да продава сиренето и кога да му платят - дали след 50 дни, дали изобщо. Да де, ама Газпром не е дребния булгаристанец... 40% от вноса ... И ще расте. А ЕС хем иска евтин и надежден газ, хем иска и да дирижира - няма как да се получи. Германците, австрийците и чехите понеже си знаят интереса, ще си нагласят бизнес-схемата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 14
majnata
преди 6 години
Русия продава , Европа купува , България подсмърча до дувара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 20
крас
преди 6 години
Борисов и ОРЕШАРСКИ носят ПЕРСОНАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ за унищожаването на българската газопреносна система в СТРОИТЕЛСТВОТО на която са вложени милиарди долари.ТЕ ОТКАЗАХА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЮЖЕН ПОТОК!Ясно е, че:1/ В началото на 2019 година ще бъде завършена тази ЧАСТ от проекта ТУРСКИ ПОТОК с която на САМО И ЕДИНСТВЕНО на Турция ще се доставя газ, в количество което се доставя в момента от България и Украйна. ГОРЯТ УКРАИНЦИТЕ , ГОРИМ И НИЕ!2/ Европа се управлява от инфантилни типове, които се приеха много на сериозно, НЕОСЪЗНАВАЙКИ, че газта която получават от Русия ще бъде пренасочена в обратна посока към КИТАЙ и ЯПОНИЯ и СЕВЕРНА КОРЕЯНе беше лошо в анализа да посочите как стоят нещата с ГАЗОПРОВОДА "Силата на Сибир".3/ За Европа остана единствено ползването на АМЕРИКАНСКИ ШИСТОВ ГАЗ!В този смисъл ПУТИН СЕ РАЗБРА С ТРЪМП защото интересите им са ОБЩИ. А НИЕ??ЩЕ ПЪЛНИМ НАШАТА ГАЗОПРЕНОСНАТА СИСТЕМА с празни илюзии за черноморски газ и БОЙКОВИ ХЪБОВЕ.ДОКОГА ТАКА ЩЕ СЕ САМОЗАБЛУЖДАВАМЕ!ВРЕМЕТО НАКЪСЯВА. 2019 ще дойде като утре , а ние НЯМА ДА ИМАМЕ ГАЗ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още