IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Ала-бала

Доналд Тръмп провали редица международни сделки на САЩ, но досега не е сключил нито едно важно споразумение

20:38 | 25.05.18 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разбира се, след отменената среща на върха с Корея е лесно да се излее една кофа с помия над Доналд Тръмп. Би било много по-хубаво да го поздравим: за успешна среща на върха, за великия мирен договор между САЩ и Северна Корея, за розовото бъдеще за цялата Азия. Разбира се, той можеше да спечели Нобелова награда за мир.

Понастоящем той все още може да достигне до Нобеловата награда. Но сега всичко стана много по-сложно. Провалът на срещата показва основния проблем на президента на САЩ, като под лупа: Тръмп очаква прости решения, но в дипломацията простите решения обикновено са малко вероятни. Особено когато става въпрос за Северна Корея, пише в свой коментар за Der Spiegel Роланд Нелес. 

Всеки, който някога е вярвал, че този бизнесмен в Белия дом чрез своята неконвенционална природа може да стигне до бързи, великолепни резултати, най-вероятно сега ще се сблъска с реалността. Наблюдаваме безпрецедентна политическа драма: първо се блъфира и заплашва, после се ласкае, след това отново се заплашва, после отново се ласкае. Резултатът е напълно непредвидим, както и двамата главни герои – Тръмп и Ким.

Случаят все още може да завърши по един или друг начин. Но едно е сигурно, Тръмп залага всичко с максимална отдаденост. Неговата репутация като велик посредник е заложена на карта, както и неговата външна политика като цяло, неговият широк, агресивен стил, самотата му. Тръмп не само обеща да реши проблема със Северна Корея с „Изкуството на сделката". Той също така изказа готовност да успокои конфликта в Близкия изток и да договори с Иран нова ядрена сделка.

Споразумението със Северна Корея трябваше да стане шедьовърът на Тръмп. Той искаше да затапи всички зложелатели и критици, както в страната, така и сред съюзниците. В характерния си стил той обяви почти всички свои предшественици, включително техните външни министри и висши служители, за неспособни. Сега той трябва да реши проблема, ако не иска да се бламира напълно. Но досега постигна... нищо. Само много ала-бала.

Тръмп се нуждае от сделката най-малко толкова спешно, колкото и Ким Чен Кн, който желае да изведе страната си от международната изолация. Това обяснява защо Тръмп оставя открита възможността за сключване на споразумение. Както пише в писмото си до Ким, така и в изявленията си, Тръмп признава, че все още е готов да преговаря.

В крайна сметка може би Тръмп ще направи някакъв компромис и ще го продаде като огромен успех. В противен случай няма да постигне бързо решение. Малко вероятно е Ким да отговори в максимална степен на изискванията на Тръмп и да се откаже от всички оръжия, преди санкциите да бъдат облекчени. Макар че би било желателно, разбира се.

С лека ръка Тръмп провали постигнатите от своя предшественик Барак Обама сделки – с Иран, за климата, за търговията. Не на последно място – защото и в тях има компромиси. „Абсолютен боклук“, смята Тръмп. Но той не постигна дори едно важно и устойчиво споразумение. И сега е крайно време да направи това, и то без да започне война. Така се прави държавническо изкуство. Ала-бала не стига.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
И в същия момент САЩ харчат петрол колкото Европа и Индия заедно. Ако си купят нормални коли и спрът да карат танкове, вероятно 20%+ от петролната индустрия ще умре.Това с митата всеки може да го играе, но там печаливши няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
НЯкой ти каза да напишеш подобни тъ-пот-ии или ти по принцип такива ги пишеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
NickyDickinson
преди 5 години
Ти каза ли нещо или просто се оригна неподготвен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
red6
преди 5 години
Шест коментара и колко много мъка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 7
NickyDickinson
преди 5 години
38% ръст и после ще има 50% спад. Ти изплю камъчето. Тръмп ти е важен като помпа за надуване цените на ценните книжа. Сега е моментът да продаваш, защото балонът Тръмп скоро ще се спука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 14
NickyDickinson
преди 5 години
Ти добре ли си? Всеки, който вижда в изветрелия болен мозък на палячото Тръмп признаци на държавност, е достоен за насмешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 8
Стефчо
преди 5 години
Дабе,1. Дебеличкият е протеже на Китай и с него изобщо не трябва да се преговаря2. Дебеличкият си има нов полигон.3. Тромпета стана за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 25
nikolait
преди 5 години
Тръмп има нещо, което Европа, Корея или Китай нямат - петрол и суровини. Като прибавим митата и протекционизма(а това ще включва и експортна премия), много скоро всички ще ходят да целуват ръка на чичко Доналд и чичко зелен гущер. Иначе е лесно да се развиват ала-бализми на маса с черен хайвер на гости в Иран или Урал, ама те само продават, а не купуват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 5
dr.5rov
преди 5 години
Тръмп си изпълнява задачата за която го избра другата половина на Deep state.Разбърка застоялата световната политика и првилата по които се водеше. Казваха, че бил несистемен играч в политиката. Ами какво друго да очакваме от такъв несистемен играч. Разбира се че нещата ще се случват не по отъпкания и казионен начин. Не го хваля. Такива деятели лесно могат да вкарат системата в крайно нестабилни състояния и тя да се срути. Какво ще излезе от всичко това? Дали скоро ще си отиде или ще го гледаме още 6 години, сега няма как да знаем. Сега световните политици са объркани и се чудят как да действат. Чуди се Путин, чуди се Китай, а сега започна да се чуди и Европа. Това разбира се няма да продължи дълго. Ще се окопитят и тогава може да настъпят трудни времена за американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
От ден ден става все ясно, че приказките за ръст на икономиката и по-сериозни дивиденти на борсата станаха далечен мираж и бяха заместени с безсмислици за "равенство между половете" и "права на малцинствата". Тия "цели" станаха нещо като кауза на едрия бизнес и това ще има своите тежки последствия. Явно възможността да се произвеждат блага от капитала е спаднала толкова много и е време да се забаламосват шараните с такива приказки, за да се забележат, че за всяко 1 евро произведен БВП са нужни 3 евро кредити... Всички знаем докъде ще доведе това, а тогава на никого няма да му пука колко жени има ръководни постове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още