IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представата ни за старостта трябва да се промени

Намаляващото съотношение млади/стари ще пренапише социалните договори и ще ни накара да преосмислим цялата идея за семейството

11:32 | 25.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стойността на мъдростта и опита може да се покаже по различни начини. Като един от малцината психиатри в Зимбабве, Диксън Чибанда осъзнава, че той и колегите му не биха били способни да окажат достатъчна психологическа подкрепа, ако не обучат съветници, които да работят в селата. Най-добрите съветници се оказват бабите. Те притежават трите качества, които доктор Чибанда цени най-много – умения за изслушване, емпатия и способност за разсъждаване. Учудващо, изследване показа, че пациентите, които са изкарали шест сесии насаме с обучените баби, са имали по-малко случаи на депресия и обезпокоеност, отколкото тези, които са получили стандартната грижа.

Зимбабвийските баби не са единствените със способност и занаят да помагат. Възрастните хора могат да бъдат отлични ментори, учители и социални работници. Защо не съберем две и две, когато има толкова много социални проблеми за решаване? Някои фондации вече правят това, но защо да не обсъдим национална програма.

Няколко изследвания посочиха упражненията като най-силния показател за това дали ще се радваме на дълги старини. Учени от Кралския колеж в Лондон, които изследваха две групи от велосипедисти – една на 20-30 години и друга между 55 и 79 години – откриха че двете имат много сходни имунни системи, сила и мускулна маса.

Остаряването обаче не настъпва едновременно за всички. Разликата в продължителността на живота между най-богатите и най-бедните американци е 15 години, според Рей Чети от Станфордския университет. Когато навършат 80 г., най-богатата третина от британците едва започват да изпитват биологичните ограничения, които най-бедната третина има, след като навършви 70 г., посочва Джеймс Назру от Манчестърския университет.

Намаляването на тези различния е една от най-социалните мисии на нашето съвремие, която ще изиксва постоянен фокус върху начина на живот. Макар пушенето да намаля, затлъстяването кара някои хора да остаряват преждевременно. Всички ще бъдем по-бедни, ако само богатите и добре образованите се радват на продължителен живот, а останалите имат мъчителни старини.

Не е нужно да е така. Продължителността на живота в Япония се увеличи с една година само между 2013 и 2016, благодарение главно на постоянните усилия на правителството за по-здравословен живот, насочени към всичко – от кръвното налягане до броя крачки на ден. Другите държави трябва да се поучат.

Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още