IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представата ни за старостта трябва да се промени

Намаляващото съотношение млади/стари ще пренапише социалните договори и ще ни накара да преосмислим цялата идея за семейството

11:32 | 25.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всяка страна трябва да намери справедлив начин за финансиране на добрата грижа. Когато през 1994 г. Германия създаде своя дългосрочен здравноосигурителен фонд, нейната система беше толкова изхабена, колкото английската сега.

С болници под натиска на здрави възрастни пациенти, които не могат да бъдат изписани, защото няма къде да отидат, сега е време Великобритания да възприеме подобна схема, която да разпредели риска и да сподели товара. Това може отчасти да бъде финансирано чрез повишение на осигуровките за всички работници над 40 години, включително и пенсионерите, които сега са освободени.

Великобритания отчаяно се нуждае от междупартиен консенсус подобно на германския, което бе илюстрирано от скорошната негативна реакция от лейбъристите на предположението на консервативен депутат, че възрастните може да се наложи да плащат за универсална система на социалните грижи.

Докато някои милиардери от Силициевата долина преследват безсмъртието, повечето от нас биха били щастливи да отложат старостта. Един важен начин за това може да бъде определянето на старостта като болест. Ако това ви звучи странно, припомнете си, че традиционната медицина във всеки момент се концентрира само върху едно заболяване. Учените вече идентифицираха гени, които влияят на стареенето. Така може да стане възможно да се впрегнат защитните сили на тялото срещу цялостното застаряване.

В момента в САЩ върви клиничен експеримент, който тества дали болестите, свързани със стареенето, могат да бъдат отложени чрез приемането на Метформин, който официално е лекарство против диабет, но изглежда има и допълнителни свойства, включително и срещу рак. Ако експериментът успее, регулаторите може да приемат стареенето като специфично лечимо заболяване и да отключат фармацевтичните инвестиции към цяло ново поколение от лекарства.

Може да не успеем да надхитрим старостта, но можем неизмерно много да подобрим качеството на живота си, както и този на по-възрастните поколения, ако променим представата си за старост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още