IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ водят погрешна война срещу Китай

Комбинацията от съревнование и сътрудничество е правилният начин да се върви напред

16:19 | 12.06.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изчезването на Съветския съюз остави голяма празнина. „Войната срещу тероризма” не бе пълноценен заместител. Китай обаче отговаря на всички изисквания. За САЩ той може да бъде идеологичесият, военен и икономически враг, от който мнозина се нуждаят. Най-накрая има достоен противник. Това е основният извод, който си направих от тазгодишната среща на Билдербергите, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Съперничеството с Китай се превръща в основополагащ принцип в американската икономическа и външна политика, както и в областта на сигурността. Дали е основополагащ принцип на Доналд Тръмп не е толкова важно. Американският президент има вътрешният инстинкт на националист и протекционист. Други осигуряват рамката и детайлите. Целта е американска доминация. Това означава контрол над Китай или разграничаване от него. Всеки, който вярва, че базираният на правилата многостранен ред, глобализираната икономика и хармоничните международни отношения ще устоят на конфликта САЩ-Китай, вероятно е заблуден.

Удивителният правителствен доклад на Пекин за търговския конфликт със САЩ, публикуван в началото на юни, е доказателство. За мен тягостният факт е, че по много въпроси китайските позиции са правилни. Фокусът на САЩ върху двустранните дисбаланси е икономически неграмотен. Гледната точка, че кражбата на интелектуална собственост е нанесла огромни щети на САЩ е съмнителна. Твърдението, че Китай грубо е нарушил ангажиментите, поети с присъединяването му към Световната търговска организация (СТО) през 2001 г., е крайно надценено.

Да се обвинява Китай в измама е лицемерно, когато почти всички търговски политики на администрацията на Тръмп са в нарушение на правилата на СТО, което се потвърждава от решимостта на САЩ да разрушат системата за уреждане на спорове в рамките на организацията. Преговарящата позиция на САЩ спрямо Китай се олицетворява от правото на силата. Това е особено вярно на фона на настояването Китай да приеме ролята на САЩ като съдия, съдебен заседател и изпълнител на присъдите по търговските споразумения.

Спорът относно условията на пазарна отвореност и защита на интелектуалната собственост би могъл да се реши с внимателни преговори. Такова уреждане може дори да помогне на Китай, тъй като би отслабило здравия държавен контрол и би подкрепило пазарно ориентираните реформи. Въпросите сега обаче са твърде сложни за такова решаване. Това е отчасти заради мъчителното разпадане на преговорите, а още повече заради засилващия се дебат в САЩ относно това дали интеграцията с държавната китайска икономика е желана. Опасенията във връзка с Huawei се фокусираха върху националната сигурност и технологичната автономност.

На либералната търговия все повече се гледа като на „търговия с врага”. Налага се охарактеризирането на отношенията с Китай като конфликт с нулева сума (при който печалбата на единия е възможна само за сметка на другия – бел. прев.) Неотдавнашните коментари на Кайрън Скинър, директор по планирането в държавния департамент, са красноречиви. Съперничеството с Пекин според нея е „битка с напълно различна цивилизация и идеология, каквато САЩ не са водили преди”. Тя добавя, че това ще е „първият път, в който имаме голям неевропейски конкурент”.

Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 5 години
кажи ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
IQ96
преди 5 години
А бе къде са ИвДжелязков, зелка, СакаМано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
V.At.
преди 5 години
И още нещо да добавя. Очевидно в този конфликт ние взимаме страната на САЩ.Историческа справка за приключване на конфликтите и коя е губещата страна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
V.At.
преди 5 години
И само да добавя! Затова, че на телевизора не пише "Направено в София" не са виновни китайците. Нито пък американците.Вярно е, че телевизорите, произвеждани у нас не бяха качествени, но спирането на производството е също като вица за детето което паднало в калта - "Да го къпем ли или да си направим ново"При положение, че основния износ на ЕС е демокрация, а основния на Китай е продукти за потребление не можем да виним Китай за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 5 години
И само да добавя. Американците се МОЛЯТ китай да започне да разпродава долари. Веднага износа на американците ще скочи двойно :)Но и Китайците не са глупави държат евтин юана си...... за да им вървят стоките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Solar Power
преди 5 години
Измисли нещо, патентовай го тук и после върви и си направи фирма в Китай за да го произвеждаш. Когато минеш по този път и не си собственик на фирмата си в Китай и само след 1 година твоя патент се произвежда във всеки китайски гараж ела и напиши отново тази статия. Мен например ми писна на всичко у дома да пише Made in China а на теб ? Защо на телевизора ти не пише направено в София ?Тръмп ще ги сложи на място и дано има време за това. Защото друг не се осмелява дори и малкия от Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Имхотеп
преди 5 години
Ама и ти не си сам,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 22
Иван Митев
преди 5 години
САЩ и Китай са с нарастващи стопански трудности от неограничени щети от работата на техните централни банки.Заради наличната държавна грешка, САЩ и Китай са със заплахи за възникване на техни катастрофални кризи.Актуалните действия на САЩ и Китай са със замисъл за предпазване от катастрофална национална криза.Противопоставянето между САЩ и Китай не може да неутрализира лошите последици от наличната държавна грешка.Неизвестното е, при коя от държавите САЩ или Китай по-рано ще започне национална криза?Благодатното спасение от национална криза е възможно само чрез въвеждане на правителствено противодействие спрямо щети от работата на съответната централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още