IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ водят погрешна война срещу Китай

Комбинацията от съревнование и сътрудничество е правилният начин да се върви напред

16:19 | 12.06.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Войната с Япония е забравена. Големият акцент обаче е, че това е цивилизационна и расова война, което я прави неразрешим конфликт. Други представят сблъсъка като идеологически (имайки предвид марксистката реторика на китайския президент Си Дзинпин и доминацията на комунистическата партия) и властови (изтъквайки растящата икономическа мощ на Китай). И двете перспективи сочат трайно противопоставяне.

Това е най-важният геополитически процес на нашето съвремие. Не на последно място той ще принуди всички останали да вземат страна или да се борят за неутралитет. Сблъсъкът е преди всичко опасен. Той рискува да превърне едни управляеми (макар и трудни) отношения във всепоглъщащ конфликт без основателна причина. Китайската идеология не е заплаха за либералната демокрация по начина, по който Съветската беше. Десните демагози са много по-опасни.

Усилията да се обуздае икономическият и технологичен възход на Китай почти сигурно ще се провалят. По-лошо, те ще разпалят дълбока враждебност у китайския народ. В дългосрочен план стремленията на все по-заможните и добре образовани китайци за контрол върху собствения им живот могат да се отплатят. Това обаче е много по-малко вероятно, ако естественият подем на Китай е заплашен.

Нещо повече, възходът на Китай не е основателна причина за западно безпокойство. Този поглед по-скоро отразява безразличието и некомпетентността на вътрешните елити. Това, на което се гледа като на кражба на интелектуална собственост, до голяма степен отразява неизбежния опит на надигаща се икономика да овладее съвременните технологии. Преди всичко, опитът да се запази доминацията на 4% от човечеството (САЩ – бел. прев.) над цялото е нелегитимен.

Това определено не означава да се приема всичко, което Китай казва или прави. Напротив, най-добрият начин за Запада да процедира с Китай е да държи на трайните ценности като свобода, демокрация, глобално сътрудничество и многостранни отношения, базирани на правила. В миналото тези идеи направиха мнозина по света поддръжници на САЩ. Те все още пленяват много китайци днес. Напълно е възможно тези ценности да се отстояват много по-силно, докато се сътрудничи с Китай по жизненоважни въпроси като защитата на околната среда, търговията и мира.

Комбинацията от съревнование и сътрудничество е правилният начин да се върви напред. Такъв подход за управляване на подема на Китай трябва да включва третиране на страната с уважение и по-близко сътрудничество със съюзниците. Трагедията в това, което се случва сега, е, че администрацията на Тръмп едновременно поддържа конфликта между двете държави, напада своите съюзници и руши институциите на следвоенния, доминиран от САЩ международен ред. Днешната атака срещу Китай е погрешна война, водена по-погрешен начин и на грешния терен. Уви, тук се намираме в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 4 години
кажи ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
IQ96
преди 4 години
А бе къде са ИвДжелязков, зелка, СакаМано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
V.At.
преди 4 години
И още нещо да добавя. Очевидно в този конфликт ние взимаме страната на САЩ.Историческа справка за приключване на конфликтите и коя е губещата страна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
И само да добавя! Затова, че на телевизора не пише "Направено в София" не са виновни китайците. Нито пък американците.Вярно е, че телевизорите, произвеждани у нас не бяха качествени, но спирането на производството е също като вица за детето което паднало в калта - "Да го къпем ли или да си направим ново"При положение, че основния износ на ЕС е демокрация, а основния на Китай е продукти за потребление не можем да виним Китай за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
И само да добавя. Американците се МОЛЯТ китай да започне да разпродава долари. Веднага износа на американците ще скочи двойно :)Но и Китайците не са глупави държат евтин юана си...... за да им вървят стоките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Solar Power
преди 4 години
Измисли нещо, патентовай го тук и после върви и си направи фирма в Китай за да го произвеждаш. Когато минеш по този път и не си собственик на фирмата си в Китай и само след 1 година твоя патент се произвежда във всеки китайски гараж ела и напиши отново тази статия. Мен например ми писна на всичко у дома да пише Made in China а на теб ? Защо на телевизора ти не пише направено в София ?Тръмп ще ги сложи на място и дано има време за това. Защото друг не се осмелява дори и малкия от Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Имхотеп
преди 4 години
Ама и ти не си сам,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 22
Иван Митев
преди 4 години
САЩ и Китай са с нарастващи стопански трудности от неограничени щети от работата на техните централни банки.Заради наличната държавна грешка, САЩ и Китай са със заплахи за възникване на техни катастрофални кризи.Актуалните действия на САЩ и Китай са със замисъл за предпазване от катастрофална национална криза.Противопоставянето между САЩ и Китай не може да неутрализира лошите последици от наличната държавна грешка.Неизвестното е, при коя от държавите САЩ или Китай по-рано ще започне национална криза?Благодатното спасение от национална криза е възможно само чрез въвеждане на правителствено противодействие спрямо щети от работата на съответната централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още