IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да бъде суперсила, трябва й само воля

ЕС не разполага с голям военен потенциал, но има нещо точно толкова страховито - най-големият пазар в света

08:51 | 23.06.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Разговорите за бъдещите връзки с Великобритания след Брекзит предлагат големи възможности. В свое предложение премиерът в оставка Тереза Мей се доближи до автоматично и динамично синхронизиране на Обединеното кралство с търговските и регулаторните политики на ЕС в замяна на безметежна търговия със стоки. Позицията на опозиционната Лейбъристка партия е още по-близка. Такъв модел не само ще бетонира властта на Брюксел върху стоките на Стария континент, но и ще установи полезна структура за по-широко съседство.

Веднъж след като се създаде гладко функциониращ пазар на стоки с Великобритания, то може Турция, Северна Африка и периферията на бившия Съветски съюз постепенно също да бъдат включени, като правилата на ЕС ще осигурят стабилност, просперитет и отправна точка за тези, които искат по-близки връзки за в бъдеще.

Отвъд търговията, публичните инвестиции могат да дадат по-голямо геополитическо предимство, отколкото увеличените разходи за отбрана. Изключителната привлекателност на Пекин сред източните и южните страни на ЕС, които се включиха в инициативата му „Един пояс, един път”, отразява не толкова това, което Китай може да предложи, колкото краха на Европа при инвестициите след финансовата криза.

Няколко от кандидатите да заменят председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер призоваха за нива на помощ към съседните страни, съпоставими със следвоенния план „Маршал” на САЩ за подпомагане на Европа. Драматичното увеличение на геополитически ориентираните инвестиции трябва да бъде приоритет в следващия седемгодишен бюджет на ЕС.

Накрая, провалът на иранската ядрена сделка илюстрира продължаващата зависимост на Европа от господстващото положение на долара. За да постигне геополитическа автономия, ЕС трябва да утвърди статута на еврото като резервна валута със собствена глобална разплащателна система. За тази цел ЕЦБ, която има мандат да подкрепя общата икономическа политика на съюза, може да получи мандат от лидерите на ЕС да емитира дългосрочни сигурни финансови активи в евро.

САЩ си остават безспорната военна суперсила, но те постигат могъществото си колкото с военен, толкова и с икономически натиск. Досега натискът им върху Иран е финансов – директно чрез санкции и индиректно чрез заплахи към други държави да ги спазват. Подобна сила има и Европа. Тя просто трябва да прояви волята да я използва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 6
Стефчо
преди 4 години
май ти е вече време да се изнасяш по посока на сайтчето на червенобузия усвоител на грантове от Америка за България откъдето си се пръкнал ти и твоите разклонения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Жабешко лице бил много принципен на приказки. Разбира се, днес това е лесно - нали никой не го заплашва с репресии. През социализма сигурно щеше да е по-нисък от тревата. А това, че нарича другите болшевици не доказва, че той не е. Щом иска да върне границите в Европа които паднаха след комунизма, значи е точно такъв човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Ти си болшевик и до днес и даже не го осъзнаваш. Промиването на мозъци си е свършило работата. Който заменя свобода за комунизъм и прием във ВУЗ е обречен да умре в комунистическата система...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Ти си останал на родово-общинно ниво. Мечове, ниви, оране, б'ахти примитивите дето пишете в Инвестора. Китай и Индия нямат спечелена една война, затова са и по една трета от населението на света. Разбра ли примитив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
Ахам "Тези които имаха глупостта да изковат от мечовете си плугове сега орат нивите на тези които си запазиха мечовете"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Това с дивизиите приключи отдавна. Има един с много дивизии и собствения му народ вече се чуди какво да го прави. Позна за путин става въпрос : "Президент провел эффективное шоу в рамках ставшей уже традиционной парадигмы ручного управления. Мероприятие было неплохо организовано и сам Путин продемонстрировал хорошую форму. Проблема только в том, что сама по себе парадигма эта все меньше соответствует общественному запросу. Люди все больше понимают, что ручное управление себя исчерпало в рамках этой модели на одну решенную проблему приходится 10 новых нерешенных, а значит, нужны какие-то системные шаги по изменению самой политической модели."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Когато на Европа и трябват енергоресурси си ги купува или заменя примерно за БМВ-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Sakamano
преди 4 години
Прав си, ходил съм на манифестации и съм развявал знамена, но не по мое желание, а защото от училище ни водеха под строй. Само за сведение, ако откажеш да участваш - намаляват ти поведението, изключват те от комсомола и след като завършиш не те приемат във ВУЗ, нито си намираш свястна работа. Много вероятно и родителите ти да си имат неприятности. Тъй че благодаря за коментара, Жабешка уста, но няма нужда вчерашен xaпльо да ми обяснява що е комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Защото гледаш към миналото и донякъде - настоящето. Да не се извъртят така нещата, че ще са важни Литий6 и Тория, които в последствие да се окаже, че ги има :D А то ги има де, понеже ги има... навсякъде. По голям проблем се очертават редкоземните елементи и технологията за сепарацията им. Тук вече гредата е по-голяма.P.s. не случайно ITER и стелатора са в Европа. И изведнъж последните се оказват първи :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Стефчо
преди 4 години
Колкото дивизии има папата, толкова дивизии има Юнкер. Т.е. николко. Без армия, ликвидация на американските военни бази, собствена полиция, прокуратура, съд, гранични войски и пр. задължителни атрибути на държавност ще си остане само едно географско понятие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още