IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit е идея на отминала ера

С почти всички съвременни заплахи Велкобритания би се справила по-лесно, ако използва колективната сила на ЕС

12:33 | 30.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобална Великобритания предполага свят, който се движи в посока свободна търговия, а не против нея; свят, в който международните финанси уверено се разширяват; свят, в който САЩ са опората на Запада с неотменим ангажимент към НАТО; свят, в който Русия си е налегнала парцалите, а Китай е просто обещаващ развиващ се пазар, а не надигаща се суперсила.

Нищо от това вече не е вярно. Вместо това Великобритания се изправя срещу свят, в който международните правила се разпадат под натиска на подновеното съперничество между великите сили и възхода на протекционизма в САЩ. Времето е изключително опасно за начало на проекта „Глобална Великобритания”.

Нищо не илюстрира толкова добре този проблем, колкото настояването на привържениците на Brexit, че излизане от ЕС без сделка е напълно осъществимо, защото Великобритания просто може да търгува по правилата на Световната търговска организация (СТО). Дори организацията да беше в перфектна форма, това би било съмнително, тъй като правилата на СТО също водят до високи мита върху колите и храните, както и до обременяваща бюрокрация.

Както се оказва обаче СТО има сериозни неприятности, тъй като САЩ умишлено саботират механизма за уреждане на спорове на организацията, като част от атаките на Тръмп към глобалната търговска система. С ожесточаването на търговската война между САЩ и Китай напрежението върху СТО само ще се усилва.

Американските мита и ограниченията върху технологичния износ за Китай, съчетани с ответните мерки на Пекин, увеличават шансовете светът да се придвижи към търговска система, изградена около съперничещи си блокове. Тези блокове е напълно възможно да се обградят от стени от високи мита и да ограничат технологичните трансфери към останалия свят.

Това обуславя сегашното време като най-лошото за Обединеното кралство да обмисля излизане от търговското споразумение с предпочитания си партньор – ЕС. Ако Борис Джонсън наистина стане премиер по-късно през лятото, той бързо ще трябва да се фокусира върху тези реални заплахи пред съвременна Великобритания, а не върху имагинерните, за чието изфабрикуване той помогна преди 30 години.

С почти всички съвременни заплахи – от надигаща се Русия, през климатичните промени, до търговските войни – Велкобритания би се справила по-лесно, ако използва колективната сила на ЕС.

Абсурдно е, че топ приоритетът на Джонсън би бил напускането на ЕС. Като млад кореспондент в Брюксел той се удивляваше на усещането, че неговите приказки за империалистичен ЕС се приемат добре сред торите. Влиянието им, си спомня по-късно той, му е дало „странното усещане за сила”. Сега е странно, че той е на път да вкуси реалната сила – и да трябва да се справя с последствията от измислените истории, които предеше преди толкова много години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 10
scott
преди 4 години
Напротив, това е конструкция от бъдещето.Едно бъдеще, в което има само съюз САЩ$Великобританиа, кото побеждава. без германиа, россиа и разни други маймуни от ЕС кат България, дет са на клона. Правена е съвсем наскоро от кукловодите в САЩ и проведена чраз Тръмп и Кралицата. Внушения, пропаганда, верните пионки и опааааааааааааааа - брексит кат резултат. Сичко изчислено. САЩ и Великобританиа хигемонизират, а другите плащат без да получават. Дали изчисленитата са верни ше покаже, ако и когато россиа предаде и продаде Китай, заради "подобряване" на отношениата си със САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още