IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма нужда САЩ и Китай да бъдат врагове

Когато Пекин сътрудничи, той трябва да бъде приет като партньор, а когато не - да бъде обуздан внимателно, методично и ефикасно

10:35 | 04.07.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За втори път Доналд Тръмп и Си Дзинпин се срещат по време на среща на Г-20 и се договарят за примирие в търговската война. Дори условията на това примирие обаче изглеждат несигурни, докато различията, които разделят двете страни, не са се сближили. Пътят към траен компромис далеч не е ясен, пише редакционният съвет на Bloomberg.

Най-забележителното в тази търговска война е широката вътрешна подкрепа, която Тръмп, непопулярен и разделящ президент, получи. Неговите критици, които го атакуват за почти всичко, изглежда смятат, че е прав за Китай. Напоследък мненията на елитите се втвърдиха драматично, и то не само по отношение на търговията. Има мълчаливо съгласие, ако не ентусиазъм, относно усилията на администрацията да сплаши китайските лидери, да парализира техните компании, да освети заподозрени шпиони, да ограничи геополитическото влияние на Пекин и да насърчи отделянето на двете най-големи икономики. Изглежда нова студена война е на път.

Това предпочитание на конфликти – макар и без оръжия поне засега – е сериозна грешка. Продуктивните, макар и предпазливи, отношения между САЩ и Китай все още са възможни, като биха били с неоценима стойност. Не е преувеличено да се каже, че глобалната стабилност и просперитет зависят от тях. Президентът на САЩ и неговите съветници трябва да спрат и да се огледат какво е заложено на карта. Това трябва да направят и онези членове на Конгреса и от двете партии, които му дават явна или мълчалива подкрепа за тази конфронтация.

Вярно е, че Китай не успя да се либерализира, както защитниците на икономическото сътрудничество през 90-те се надяваха. Всъщност, при Си Дзинпин Китай тръгна в обратната посока – към по-строг авторитарен контрол и потискане на несъгласните. Това безспорно е разочароващо, но не означава, че икономическото сътрудничество бе грешка – както тогава, така и сега – защото трябва да се запитаме каква беше алтернативата? Един опит за лишаване на Китай от достъп до глобалните пазари, забавяйки растежа му и оставяйки стотици милиони в бедност, щеше да бъде морално неприемлив, като вероятно нямаше да привлече неговото население към западния модел.

Всъщност, политиката за приобщаване на Китай, преследвана от осем поредни американски президенти, не бе пълен провал, както мнозина вярват. Тези президенти не бяха наивни – поне някои от тях се надяваха, че повишаващите се доходи на китайците ще предизвикат искания за по-голяма политическа свобода, но основната им цел бе да интегрират страната към основания на правото глобален ред и да минимизират заплахата за стабилността, която иначе Пекин би представлявал. В това тези президенти бяха по-скоро успешни. Беше вярно, и продължава да бъде, че стабилен и процъфтяващ Китай е по-добър за света, отколкото отслабен, изолиран и гневен.

 

Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Толкова може сигането. Всеки го плюе, а той се мисли за велик. Както каза да си *** е същото като да си умрял...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
georgi_shum
преди 4 години
Нема, но въпреки това упорито продължават да опитват :) И двамата ц.ърв.ула за 40+ години жена не можаха да забременят...нека не им убиваме последната останала надежда :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
Загубиха играта, това е. Доказателство за което е изолационизма в който изпадат. С една дума, щом губя, няма повече да играя с тебе. Или ще играя ама по моите правила или ще играем докато аз спечеля. Инфантилна политика на някой пубер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Всяка фобия е болест.Не си пие и той хапчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...всеки твой коментар намесва Путин. Та се се чудя, какво ти е сторил човека? ...жената ли ти взе, хляба ли? ....разбира се, сега няма да коментирам факта, че писаниците ти са боза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Ядец ***!Хохлите като им пише неща у Конституцията,нищо с нищо не спазват.Ако спазваха,нямаше да има гражданска война!Но *** *** не могат да вместят подобни истини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
Maksim30
преди 4 години
С други думи: "Китай е прекалено голям и силен за да го пряко подчиним. Не можем да го окупираме и разрушим както Либия, Ирак и Сирия. Ако се опитаме да го предизвикаме и след това наложим икономически санкции както Русия, също няма да успеем. Затова ще трябва да измислим нещо друго и да забравим за тези два варианта. Колкото и да не ни харесва - това е положението"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още