IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма нужда САЩ и Китай да бъдат врагове

Когато Пекин сътрудничи, той трябва да бъде приет като партньор, а когато не - да бъде обуздан внимателно, методично и ефикасно

10:35 | 04.07.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Несъмнено е възможно един ден Китай да се превърне във враг на САЩ и техните съюзници, да преследва разширяване и да налага своята идеология на света. САЩ и техните партньори трябва да отчитат този риск, да работят усърдно за сигурността и да запазят решително военно предимство. Но да се третира Китай като вече неумолим враг, с който един ден ще се воюва, прави мрачния изход почти сигурен.

Има обаче основания за надежда. Китай не е новият Съветски съюз. Неговият модел на държавен капитализъм в същността си не е анти-западен, а хората, привикнали към западните свободи, няма да приемат вярата му в стабилността чрез контрол (Хонконг например). Китай не отрича, както правеше Съветският съюз, че неговата система може да съществува съвместно с тази на Запада. Пекин се меси в политиката на други страни – маневри, които трябва да бъдат ограничени – но неговите действия основно целят осигуряване на пространство за собствената му нелиберална система, а не промяна на световния ред. Влиянието на Китай, особено в държавите по неговата периферия, остава пренебрежимо. Военната сила на Пекин пък, макар и растяща, в момента е фокусирана повече към възпирането на САЩ, отколкото към налагането на хегемония.

Въпреки това, запазването на американската стратегическа позиция в Азия е жизненоважно. Това означава инвестирането в системи за контриране на растящите военни способности на Китай и за защита на американските сили, опериращи в региона. Означава и по-близка и по-решителна координация с местните партньори, които трябва да усилят своите военни способности, за да подкрепят силите на САЩ в случай на конфликт. САЩ не трябва да са притесняват да демонстрират своята сила и партньорства, особено в спорни зони като Южнокитайско море. Колкото по-обединен фронт срещне Китай по своята периферия, толкова по-малко вероятно е да опита да се налага на по-малките си съседи.

Най-добрият начин за САЩ да изградят единен фронт е да защитават ценностите си. Това от своя страна означава да се съобразяват с тях. В момента Америка не може да се похвали с имиджа си. Страната е жестоко разделена, политически парализирана и лошо ръководена – неуспехи, които натежават на везните срещу свободата, културната жизненост и технологическия напредък, с които голяма част от света (включително много китайци) свързва САЩ. За да спечелят геополитическото съревнование САЩ трябва да обърнат внимание на тези проблеми.

Те трябва да помнят и следното: търговията е вид сътрудничество, едно от най-ценните. Когато Китай сътрудничи, той трябва да бъде приветстван и приет като партньор. Когато обаче не сътрудничи, и когато представлява заплаха за интересите на САЩ, той трябва да бъде обуздан – внимателно, методично и ефикасно. Предпочитането на враждата пред мирното съжителство, докато сътрудничеството все още е възможно, би било значима грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Толкова може сигането. Всеки го плюе, а той се мисли за велик. Както каза да си *** е същото като да си умрял...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
georgi_shum
преди 4 години
Нема, но въпреки това упорито продължават да опитват :) И двамата ц.ърв.ула за 40+ години жена не можаха да забременят...нека не им убиваме последната останала надежда :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
Загубиха играта, това е. Доказателство за което е изолационизма в който изпадат. С една дума, щом губя, няма повече да играя с тебе. Или ще играя ама по моите правила или ще играем докато аз спечеля. Инфантилна политика на някой пубер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Всяка фобия е болест.Не си пие и той хапчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...всеки твой коментар намесва Путин. Та се се чудя, какво ти е сторил човека? ...жената ли ти взе, хляба ли? ....разбира се, сега няма да коментирам факта, че писаниците ти са боза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Ядец ***!Хохлите като им пише неща у Конституцията,нищо с нищо не спазват.Ако спазваха,нямаше да има гражданска война!Но *** *** не могат да вместят подобни истини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
Maksim30
преди 4 години
С други думи: "Китай е прекалено голям и силен за да го пряко подчиним. Не можем да го окупираме и разрушим както Либия, Ирак и Сирия. Ако се опитаме да го предизвикаме и след това наложим икономически санкции както Русия, също няма да успеем. Затова ще трябва да измислим нещо друго и да забравим за тези два варианта. Колкото и да не ни харесва - това е положението"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още