IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национализмът не приляга на американската нация

Нито една етническа или религиозна група не може да очаква, че ще наложи гледната си точка за американската идентичност

15:14 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Когато изследователите питат какво означава да бъдеш “истински американец”, някои от отговорите са всеобхватни. В проучване на изследователска група за общественото мнение от 2016 г. голямото мнозинство е цитирало характеристики като зачитане на американските политически институции и закони, говорене на английски език и притежаване на гражданство, всички от които могат да бъдат постигнати от неродени в Америка хора.

Но други отговори са по-изключващи. 63% от републиканците и 69% от гласоподавателите, които подкрепиха Доналд Тръмп в първичните избори, смятат, че не можете да бъдете истински американец, ако не сте живели в САЩ през по-голямата част от живота си. 63% от републиканците и 72% от гласоподавателите на Тръмп отиват по-далече: не сте истински американец, ако не сте роден в Америка. 56% от републиканците и 63% от гласоподавателите на Тръмп твърдят, че не можете да бъдете истински американец, ако не сте християнин. Смущаващо е, че почти една трета от ранните поддръжници на Тръмп смятат, че истинските американци трябва да бъдат от европейски произход. Трудно е да се съвместят тези вярвания с пълното равенство за натурализираните граждани или с етническото и религиозно разнообразие на населението в САЩ.

За да бъдем честни, значителен брой американци, които не подкрепят Тръмп, също споделят тези националистически възгледи, които не са нещо ново. Делът на американците, които вярват, че да бъдеш християнин е част от това да си американец, е почти същият като този в средата на 90-те години, но делът на тези, които смятат, че да бъдеш роден в Америка е от съществено значение за американската идентичност, е значително по-нисък. Разликата е, че през последните десетилетия тези маркери на националната идентичност се върнаха в центъра на политическия спор, където са били преди век.

В днешна Америка нито една етническа или религиозна група, независимо дали е мнозинство или малцинство, не може да се надява да наложи своето разбиране за американската идентичност на всички останали. Усилието да се направи това ще донесе само безкрайни борби. Но чисто гражданското, принципно базирано разбиране няма да е достатъчно. Да бъдеш изцяло американец е повече от приемането на Декларацията за независимост и Конституцията. Това означава да приемеш историята на САЩ, с цялото ѝ бреме, и изисква специално отношение към благополучието на онези, с които споделяме национална съдба.

Ако искате да наречете това изискване „американците на първо място“, няма да възразя, стига да нямате предвид „само американците“. Споделеното ни битие на човешки същества също е от значение, поради което не можем да пренебрегнем потисничеството и геноцида в чужбина. Националният суверенитет трябва да има своите граници дотолкова, доколкото американците са готови да приемат най-порочните политики в други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още