IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата на Джером Пауъл

Дългоочакваното решение на Фед за свиване на лихвите разочарова всички - трейдъри, критици на тази политика и президента Доналд Тръмп

08:16 | 01.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това едва ли ще е ден, за който председателят на Фед Джером Пауъл ще обича да си припомня. В сряда Федералният резерв на САЩ направи това, което всички очакваха: намали лихвените проценти с 25 базисни пункта до диапазона от 2,0 - 2,25 процента.

Но никой не беше доволен.

Трейдърите бяха разочаровани, че Пауъл не обещава повече намаления и позволи на Dow Jones да се срине рязко. Критиците на политиката за облекчаване, от друга страна, се опасяват, че централните банкери неизбежно ще пропилеят барута, от който ще имат нужда при рецесия - двама членове на ориентирания към консенсуса комитет на Фед са гласували против по-ниски лихви. И нека не забравяме американският президент, който заяви в Twitter: „Както обикновено, Пауъл ни разочарова“.

 

„Вярваме, че това е правилният ход за днес“, каза Пауъл, докато обясняваше решението пред пресата в сряда следобед (местно време). Това като цяло бе защитна реакция. Не позволяваме на политическите съображения да ни повлияят, заяви управителят на Фед, когато го попитаха дали се е поддал на натиска от Тръмп. Но: „Ние също така не хармонизираме своята парична политика, за да докажем своята независимост".

 

Тези две изречения описват дилемата на Фед. Въпреки че самият Пауъл отрича това, сега той изглежда малко като чирак в Белия дом. Защото Тръмп отдавна шумно призовава за облекчаване, след като Фед вдигна лихвения процент в края на миналата година – засега за последен път.

Сега Пауъл трябва да оправдае публично забавения лихвен обрат. „Как да обясните това, освен да кажете, че президентът е прав“, пита наблюдателят по Фед Кристофър Уолън от Whalen Global Advisors пред CNBC. „Това е трудно решение за институцията".

Наистина необходимостта от намаляването на лихвите не е очевидна. За разлика от миналото сега пожарната команда на Фед се изстреля, още преди да се запали огънят. През септември 2007 г., когато Фед пристъпи към намаляване на лихвените проценти от над пет процента до почти нула процента година по-късно, глобалната икономика беше в най-лошата си криза от 80 години насам.

Днес САЩ преживяват непрекъснат бум. Безработицата е на най-ниското си ниво от половин век, с ръста си от 2,1% брутният вътрешен продукт скочи с повече от очакваното през второто тримесечие, а потребителите - основната опора на американската икономика - набират скорост. 

Доверието на потребителите нарасна през юли до 135,7 пункта по индекса на Conference Board, спрямо 124,3 пункта през предходния месец. И дори много американски компании - въпреки страха от ескалация на търговската война на Тръмп с Китай и Европа, се справят добре. Така например Apple зарадва своите инвеститори с неочаквано добри данни преди ден. Третото фискално тримесечие „е най-доброто, което сме имали“, заяви уверено главният изпълнителен директор Тим Кук. При това компанията за потребителска електроника не е единствената, която изненада положително анализаторите.

Пауъл казва, че централните банкери са видели поне няколко причини, оправдаващи намаляването на лихвите. Преди всичко те се притеснявали от продължаващия търговски спор с Китай, който оказвал негативно влияние върху растежа в САЩ. Глобалният растеж също е по-слаб, а инфлацията все още е под целта от два процента.

„Значи става дума за управление на риска", каза Пауъл. Фед е решен да подкрепи възстановяването на САЩ колкото е възможно по-дълго. Намаляването на лихвите „следователно е правилното решение днес", поясни Пауъл. Това е първото намаляване на лихвите от декември 2008 г. в разгара на финансовата криза.

По-специално търговската война представлява нови предизвикателства за централните банкери. Напрежението между САЩ и Китай „първоначално загря, но през май и юни можеше да се стигне до прегаряне", каза Пауъл. „Нямаме голям опит в реакции на напрежение в световната търговия. Никога не ни се е налагало да се занимаваме с нещо подобно. Става дума за учене чрез практика (Learning-by-Doing, б. ред.)“, каза централният банкер. Така назначеният именно от Тръмп ръководител на централната банка, изпрати ясно послание до Белия дом. Той не иска да оценява търговската политика. Но даде да се разбере, че Фед не може да пренебрегне икономическите щети, нанесени от правителството.

Пауъл предизвика объркване сред инвеститорите по време на пресконференцията - с някои противоречиви твърдения. Той определи намалението на лихвата като „корекция в средата на цикъла". Това не било обаче началото на цяла поредица от лихвени движения, които Фед традиционно преследва във времена на финансова криза. В крайна сметка икономиката на САЩ все още е стабилна.

Нямаме голям опит в реакции на напрежение в световната търговия. Никога не ни се е налагало да се занимаваме с нещо подобно. Става дума за учене чрез практика

„Това послание се разбра от трейдърите по този начин: намаляването на лихвата е еднократна стъпка, която няма да бъде последвана от други намаления", заяви главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан пред германския икономически всекидневник Handelsblatt. Първоначално реакцията на пазарите все още беше сдържана. Но при пресконференцията Пауъл отново осигури по-голяма волатилност. „Инвеститорите първоначално очакваха две до три намаления през следващите месеци и вече бяха калкулирали това в цената“, каза Ел-Ериан.

От друга страна, както отбелязахме и по-горе, решението за намаляване на лихвите не беше единодушно. При гласуването относно свиването на лихвите се въздържаха управителят на Фед Канзас Естер Л. Джордж от Канзас Сити и Ерик Роузнгрън, който ръководи звеното на Фед в  Бостън. За първи път, откакто Пауъл пое ръководството на централната банка през февруари 2018 г., двама членове на комисията отказват одобрението си за дадено решение. Според Ел-Ериан това създава допълнителна несигурност по отношение на останалата част от курса на централната банка.

Но защо се стига точно в този момент наистина до намаляване на лихвите, целта на които всъщност е да подправя кризисна икономика? Отговорът е логичен: страх от бъдещето. Фед твърди, че забавянето на световната икономика заедно с търговските рискове прави този ход необходим.

„По-добре е да се предприемат превантивни действия, отколкото да изчакаме да се разгърне бедствието", заяви ръководителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс. Човек трябва да „ваксинира“ икономиката и „да се предпази от пълзящата болест на твърде ниската инфлация“. Централните банкери са загрижени за това, че повишаването на цените продължава да бъде под целта им от два процента.

Опасността от това намаляването на лихвите да подхрани инфлацията е нисък - напротив, този ефект дори би бил желателен. „Рискът от намаляване на лихвите е по-нисък, отколкото ако не направим нищо“, казва икономистът и бивш министър на финансите Лари Самърс.

Независимо от това и самият Самърс не е убеден от това намаление на лихвите: „Ако случайната разходка на президента в диапазона на мненията се случи там, където е застанал и Пауъл, значи той е „в трудна позиция“, описва проблема Самърс.

Наистина Тръмп се погрижи за това пътищата и на двамата да се пресекат. Именно нестабилната политика на администрацията на Белия дом разклаща пазарите и икономиката и принуждава Фед да действа. В крайна сметка банкерите наистина не знаят как ще се отразят нарастващите и намаляващите търговски спорове, призна Пауъл с поразителна откровеност. „Нямаме много опит с глобалните търговски напрежения".

Този път Фед не даде категорично изявление каква трябва да бъде политиката на лихвите в близко бъдеще. Това намаление не е началото на по-дълъг цикъл, поясни Пауъл, но същевременно не изключи по-нататъшно намаляване или дългосрочно увеличаване на лихвите, като посочи, че всичко зависи от „еволюиращите данни“.

Одобрявате ли решението на Фед за намаляване на лихвите

Решението - да, но не и посланието на пресконференцията.
Не, защото икономиката все още расте стабилно.
Не, защото Фед се поддаде на политически натиск.
Да, защото трябва да се действа превантивно.
Нямам мнение.
Общо 784 гласа

Тръмп обаче е по-малко вероятно да гледа на себе си като на причина за проблемите, отколкото като на победител. Той се чувства отмъстен, но и окуражен. „Едно малко свиване на лихвите не е достатъчно“, каза Тръмп. Ако не получи повече, той скоро можел да отвори друг фронт: валутната война. Той не остави съмнение, че се притеснява от силата на американската валута, която оскъпява американския износ.

Китай и Европа „играят голямата игра на манипулиране на валутата и изпомпват пари в тяхната система, за да се конкурират със САЩ“, каза Тръмп. „Ние трябва да приемем това и да направим нещо".

През миналата седмица икономическият му съветник Питър Наваро вече му нахвърли някои  идеи в Белия дом за това как да отслаби „гущерите“. Тръмп махна с ръка - само за да сигнализира малко по-късно, че оценява опцията: „Мога да го направя за две секунди, ако искам", заяви президентът.

„Не казах, че не правя нищо“. Сегашното решение на Фед може би ще го насърчи да предприеме действия. Доларът се изкачи до двугодишен връх в сряда...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Не са ли САЩ и КИТАЙ една две държави с две валути и ЕДНА ИКОНОМИКА при която ОЖИС ЦЕНТРОВЕТЕ на фирмите е в САЩ , а ПРОИЗВОДСТВОТО в КИТАЙ?!!Как може да бъде синхронизирана тази система когато от едната страна на ИКОНОМИКАТА стои Тръмп и Белия дом , а от другата ЦК на ККП?!!Интересите на тези две държави и ръководствата им към ОБЩАТА ИКОНОМИКА са толкова различни , че не забелязвам поле в което те биха могли да се споразумеят.Опита на Тръмп да разтрогне този ИКОНОМИЧЕСКИ БРАК осъществен по времето на Обама към този момент не дава никакъв резултат.В тази негова битка за НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ той застава и против корпоративни интереси на ТРАНС НАЦИОНАЛНИ КОМПАНИИ за които света е едно голямо село.Да си призная честно не виждам нищо друго освен една предстояща ВАЛУТНА ВОЙНА която се опасявам , че САЩ ще загубят и ще бъдат принудени да посегнат към БУХАЛКАТА. ТОВА ПОСЛЕДНОТО ЩЕ Е НАЙ ЛОШОТО РЕШЕНИЕ НА ЕДИН НЕОБРАТИМ ПРОЦЕС който преминава или през разпада на САЩ или през ВОЙНА за която те не са подготвени да водят с противник който с КОНЦЕСИОННИ ДОГОВОРИ вече е завладял и ЛАТИНСКА АМЕРИКА и АФРИКА , и КАЗАХСТАН , И СИБИРСКИТЕ ПОЛЕТА на изток от Урал. Жълтата чума е като свинската - ОТЪРВАНЕ НЯМА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Джером се е качил на влакчето на ужасите , както е видно от снимката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Дългосрочната политика не била точно такава , и няколко промени в обратна посока не означавали нищо . Пазарите били калкулирали при първа възможност многократни понижения - а дали са калкулирали краха зад ъгъла . Интересно как едни неща се виждат , други не .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Няма дилема. Всеки икономически цикъл, или кредитен, на растеж, никога не умира сам, или по естествен път. Всеки път Федералния резерв на САЩ го убива от упор с лихвената си политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още