IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 години Путин на власт – повече джудо, отколкото шах

Както в силовия спорт руският президент се възползва от дезориентацията на Запада

16:07 | 09.08.19 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Путин изостри напреженията в рамките на НАТО, като се сприятели с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е гневен на САЩ заради отказа им да екстрадират духовника Фетхуллах Гюлен и критиките им срещу политическата реакция на Ердоган след опита за преврат срещу него. Миналия месец Путин постигна голяма победа, след като Турция получи първите доставки на руската система за противовъздушна отбрана S-400 в нарушение на категоричната забрана на НАТО, което накара САЩ да прекратят доставкатата на изтребителите F-35 за страната. Този епизод повдигна също по-големия въпрос - който много се харесва на Путин - дали стратегически разположената Турция ще остане в съюза. 

Русия също така се възползва от охлаждането между администрацията на Обама и Саудитска Арабия, за да изгради за първи път силна връзка със саудитите. Тяхното сътрудничество се простира отвъд петрола, като включва инвестициите и дипломацията, и бе укрепено от знаково държавно посещение на крал Салман в Москва през 2017 г.

Наскоро Путин се възползва от възможността, предоставена от ескалиращата търговска война на администрацията на Тръмп срещу Китай, за да разшири разрастващото се китайско-руско партньорство и да направи Москва по-необходима за Пекин чрез засилване на военното сътрудничество. През септември миналата година китайски войски за първи път участваха в съвместни маневри в Далечния изток на Русия. Този юли дойде първият в историята съвместен руско-китайски ядрен патрул над Японско море, който предизвика гневна реакция на Южна Корея. Несъмнено Русия е по-малкият партньор в тези отношения, като се има предвид асиметрията между техните икономики. Но Путин изгради партньорство с китайския президент Си Дзинпин, негов авторитарен единомишленик, който никога не го критикува и не поставя под съмнение вътрешните му политики, след като Китай е във все по-обтегнати отношения със САЩ.

Най-накрая,  Путин напипа невралгичните точки в Европейския съюз. Колкото повече Брюксел критикува Унгария за нейния засилващ се нелиберализъм, толкова повече премиерът Виктор Орбан се сближава с Москва, която го възхвалява и му предоставя икономически и политически стимули. Популисткото и евроскептично правителство на Италия по подобен начин се превръща в откровен привърженик на Путин и критик на санкциите на ЕС срещу Русия. Путин знае как да играе играта на власт. Той дори кара папата да се съобразява с него, след като го накара да чака при една среща във Ватикана миналия месец.

За две десетилетия в Кремъл Владимир Путин се доказа като шампион по джудо, печелейки от разделенията в Запада, нащрек за следващата възможност да затвърди международното влияние на Русия, и бърз в действията. Той знае ходовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
https://***.fitchratings.com/site/pr/10085692Онзи ден ти бях говорил по темата в друг пост от Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8Fhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0https://***.dnevnik.bg/zelen/2018/06/14/3199994_okolo_4-5_hiliadi_dushi_se_zanimavat_redovno_s/#comments-wrapper- забележи само в София!https://iskamoshte100lv.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81/----------------------------------Да справям се добре, опитвам се да гледам с очите на реалиста и в никакъв случай не съм песимист. Какво се случва в САЩ, Русия или Камшир не ме вълнува, също и кой е на власт и какъв е . Всеки ден в Инвестора четем - Борис Джонсън водил страната към катастрофа, Тръмп водил страната към катастрофа, Путин водил страната към катастрофа, е.баси само ние според Инвестора и 99 процента от БГ сайтовете, вървим смело към светлото бъдеще. Ама и ти си прав, сития на гладния не вярва! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 5
markov
преди 4 години
Интересно ,инвестора сложи ли Путин или Русия в статия веднага се явяват дежурните т.роло.ве да го плюят ......жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 15
cum on ABBA face
преди 4 години
да е жив и здрав гнома-още малко да издържи докато СЕ РАЗПАДНЕ северната ти монголия? що така са изтрили сигналите за радиационно замърсяване трольо? как си кърмиш ли вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 19
Вся власть Советам!
преди 4 години
Няколко лъжи: 1. "България все още е топ 10 по брой хора изхранващи се от кофите за смет" доста несигурно твърдение. Особено като се има в предвид че положението беше най-тежко по време на управлението на Жан Виденов от БСП2. "Мъжете скоро ще се пенсионират на 67" предположение, няма такива планове за сега3. "средна продължителност на живот в България за мъжете малко над 69" всъщност е 71,4 г. и продължава да се покачва4. "България е твърдо на дъното по всички европейски класации" спорно твърдение, което има смисъл само ако се приеме че под европейски" разбираш "евросъюзни"5. "Изчезваща нация" доста пресилено6. "висока смъртност и ниска раждаемост." характерно е за всички развити държави7. "оценка на демокрацията" под "демокрация" вероятно имаш предвид съвкупност от демократично управление и пазарна икономика. Неща които не винаги вървят заедно.8. "Цяла политическа върхушка е против народа" представителите на опозиционната проруска и пропутинска партия не биха се съгласили.9. "всеки ден да пускаме фъ.шкии" чак пък всеки ден не е. Преувеличаваш или на страха очите са големи.10 . "злата Русия" твое лично мнение. Добре се справяш. Отличен микс от лъжи, преувеличения, изопачения и измислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
татуиръл си го на задните части с надежда някоя вечер да оживее и да те оноди предпполагам :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Като се има в предвид, че след 20 години демократично управление България все още е топ 10 по брой хора изхранващи се от кофите за смет /което показва че мизерията може да се бори успешно/ . Мъжете скоро ще се пенсионират на 67, при средна продължителност на живот в България за мъжете малко над 69. След 20 години демокрация България е твърдо на дъното по всички европейски класации. Изчезваща нация с висока смъртност и ниска раждаемост.Пиша го не само като оценка на демокрацията в България, но и като принципно мнение че оценката за българските политици не може да се прави само по бомбастични заглавия и хвалебствия в контролирани медии.А само как по Сталински борим чумата по свинете - "Няма домашна ***, няма проблеми". Цяла политическа върхушка е против народа, но е важно всеки ден да пускаме фъ.шкии за Путин и злата Русия! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Едно време хората обвинявали за всяко зло висшите сили.Сега обвиняват Путин.Или висшите сили са се вселили в Путин, или Путин е станал висша сила.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 4 години
даже съм си го татуирал на гъ..за, та да може и тя да вижда как изглежда русия! ...макар и само за 5 мин, сутрин рано... иначе и аз навремето тренирах самбо, за това знам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 4 години
даже съм си го татуирал на гъ..за, та да може и тя да вижда как изглежда русия! ...макар и само за 5 мин, сутрин рано... иначе и аз навремето тренирах самбо, за това знам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още