IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 години Путин на власт – повече джудо, отколкото шах

Както в силовия спорт руският президент се възползва от дезориентацията на Запада

16:07 | 09.08.19 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Путин изостри напреженията в рамките на НАТО, като се сприятели с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е гневен на САЩ заради отказа им да екстрадират духовника Фетхуллах Гюлен и критиките им срещу политическата реакция на Ердоган след опита за преврат срещу него. Миналия месец Путин постигна голяма победа, след като Турция получи първите доставки на руската система за противовъздушна отбрана S-400 в нарушение на категоричната забрана на НАТО, което накара САЩ да прекратят доставкатата на изтребителите F-35 за страната. Този епизод повдигна също по-големия въпрос - който много се харесва на Путин - дали стратегически разположената Турция ще остане в съюза. 

Русия също така се възползва от охлаждането между администрацията на Обама и Саудитска Арабия, за да изгради за първи път силна връзка със саудитите. Тяхното сътрудничество се простира отвъд петрола, като включва инвестициите и дипломацията, и бе укрепено от знаково държавно посещение на крал Салман в Москва през 2017 г.

Наскоро Путин се възползва от възможността, предоставена от ескалиращата търговска война на администрацията на Тръмп срещу Китай, за да разшири разрастващото се китайско-руско партньорство и да направи Москва по-необходима за Пекин чрез засилване на военното сътрудничество. През септември миналата година китайски войски за първи път участваха в съвместни маневри в Далечния изток на Русия. Този юли дойде първият в историята съвместен руско-китайски ядрен патрул над Японско море, който предизвика гневна реакция на Южна Корея. Несъмнено Русия е по-малкият партньор в тези отношения, като се има предвид асиметрията между техните икономики. Но Путин изгради партньорство с китайския президент Си Дзинпин, негов авторитарен единомишленик, който никога не го критикува и не поставя под съмнение вътрешните му политики, след като Китай е във все по-обтегнати отношения със САЩ.

Най-накрая,  Путин напипа невралгичните точки в Европейския съюз. Колкото повече Брюксел критикува Унгария за нейния засилващ се нелиберализъм, толкова повече премиерът Виктор Орбан се сближава с Москва, която го възхвалява и му предоставя икономически и политически стимули. Популисткото и евроскептично правителство на Италия по подобен начин се превръща в откровен привърженик на Путин и критик на санкциите на ЕС срещу Русия. Путин знае как да играе играта на власт. Той дори кара папата да се съобразява с него, след като го накара да чака при една среща във Ватикана миналия месец.

За две десетилетия в Кремъл Владимир Путин се доказа като шампион по джудо, печелейки от разделенията в Запада, нащрек за следващата възможност да затвърди международното влияние на Русия, и бърз в действията. Той знае ходовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 15
Вся власть Советам!
преди 4 години
Като се вземе в предвид че след 20 години управление на Путин Русия все още е в топ 10 по заболеваемост от туберкулоза (болест на мизерния живот), руснакът се пенсионира на 65 години, а живее средно до 67 и прославените руски космонавти взимат заплати колкото програмистите в България може да се заключи че управлението му не е довело до някакъв качествен ръст в благосъстоянието на държавата му. Безспорно промяна в сравнение с живота през 90-те има, но светът като цяло се развива и Русия с Путин на чело не може да изпревари средното подобрение в стандарта на живота в света.Пиша го не само като оценка на управлението на Путин, но и като принципно мнение че оценка на политик не може да се прави само по бомбастичните заглавия и външнополитически ходове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Мисля си, че отдавна България не е 16-та република на СССР и ако има заплаха, тя едва ли ще е от г-н Путин, а може да е само и единствено от наши продажни политици, които биха се облагодетелствали както от руски, така и от други чужди проекти. И Белене и каквото се сетиш може да се осъществи само със санкция от България. Щосе отнася до авторитаризма, в този сайт бях седмица с бан по айпи, само защото написах ироничен коментар за новия шеф на БНТ и бъдещият на прокуратурата. Нашите медии са супер самоцензорирани, а управлението отдавна е доста авторитарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Вярно, но понеже Боци не плаща на никого за PR не е интересно. Няма нужния възбуждащ ефект за да се получи полемика. Вярно е че той леко смига на собствениците на медиите и тушира напрежението, но явно е по-хитър от путин който издържа и крайнодесните и тук-таме социалистически партии в Европа. Спестява си и парите които кремъл харчи за пропаганда. Ако оставим иронията настрана, българския народ не е толкова наивен за да не разбере, че авторитаризма на путин е заплаха и за него. Не съдбоносна, но поне в икономическо отношение е в състояние да ни върне десет години назад. Достоен пример са и Белене и разните там потоци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Персонално тебе, кво те бърка какъв е г-н Путин. Коментатор номер 4 например е влюбен в него, знае че е самбист и се ядосва, когато Го отразяват некоректно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Путин не е това което е. Ще го разберете на третия ден след като си отиде от властта. Както например при Сталин, Хрушчов, Брежнев, Горбачов и Елцин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 18
khao
преди 4 години
путин е самбист ... толко сте прозти че даже незнаете вожда ви с къв спорт се занимава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 25
khao
преди 4 години
леко ще с целивките че си запуши носа с кафево ! :D:D даже се замислих при ръста на Пу колко ниско трябва да паднеш зада му го целунеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...защото нашите не са нито джудисти нито шахматисти а най обикновенни продажници и крадци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 9
Hahoto
преди 4 години
Поздравявам Инвестора, че толкова много се интересуват от личността на Путин, много повече, от колкото от българските политици, довели за същият период на управление в България небивали рефрми и постигнали невероятно успехи. Поредната ф.ъсня на Инвестора по посока на г-н Путин разбира се търси травиални ползи, като коментари и брой прочитания. Но като цяло изместват фокуса на обществото ни от истинския дебат, който касае нашето развитие. Нека не забравяме, че преди всичко г-н Путин за добро и зло си е за руснаците, а за нас има цяла плеяда от наши любимци, за които Инвесторът никога не би написал подобна статия докато са на власт, поради една или друга очевадна причина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още