IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за Световна търговска организация 2.0

Вместо да напускат организацията, САЩ могат да я модернизират, като заплашат Китай с изключване

08:46 | 23.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тръмп предпочита неограничената търговска власт, защото това го прави крал, който може да разпределя ползи за приятелите и да нанася удари на противниците си, както чуждестранни, така и вътрешни, без одобрение от Конгреса.

Много политици харесват, че търговската политика е извънбюджетна. Митата са по същество данък върху потреблението, но те не фигурират в баланса като такива. Тази структура на политически стимули поставя интересите на някои политици над дългосрочните интереси на нацията. Ето защо бе създаден предшественикът на СТО - Общото споразумение за митата и търговията, и защо все още е необходимо нещо като СТО.

Външнополитическите последици от неограничените търговски войни са друга причина, поради която имаме нужда от СТО 2.0. Търговската политика касае не само материални облаги. Единственият начин да се развие една бедна страна е чрез производство на износ, който може да плати вноса на жизненоважни стоки - технологии, лекарства, енергия и храни. Без развитие, без работа, без начин да се издържа семейство има малко алтернативи на бягството от страната.

Американците знаят, че стабилната търговия обслужва нашите дългосрочни интереси. Според проучване на Чикагския съвет за глобални въпроси преобладаващото мнозинство от тях смятат, че международната търговия е добра за САЩ. Всъщност обществената подкрепа за търговията се е повишила до исторически върхове, нараствайки от 59% до 87%, откакто Тръмп встъпи в длъжност.

Нуждаем се от нови правила за глобална търговия. Нуждаем се от СТО, която позволява на правителствата да помогнат на общностите да се приспособят към икономическата конкуренция, която защитава по-добре околната среда и насърчава повече достъпа до животоспасяващи лекарства.

Най-важното е, че имаме нужда от система, която да се справи с реалността, че Китай не е пазарна икономика и която позволява ефективни ответни мерки, когато Пекин краде технологиите и интелектуалната собственост на други държави. Ето защо, вместо да се опитват да бият протекционисткия барабан по-силно от Тръмп, би било разумно за демократите да остояват един по-ефективен глобален търговски режим, заплашвайки да изключат Китай, ако той откаже да подкрепи или да се съобрази с реформираната СТО. Опонентите на Тръмп могат да заявят, че САЩ би трябвало да поемат водеща роля при създаването на този алтернативен многостранен търговски режим.

Истинският търговски въпрос пред нас е следният: Искаме ли търговската политика да е източник за политическо покровителство, или искаме да вдъхнем живот на един глобален режим, който премахва търговската политика като оръжие? Създаването на нова глобална търговска сделка ще изисква някои компромиси, като може да не е възможно единен набор от правила да управлява търговията между пазарните и непазарните икономики. Но 70-годишният опит ни показва, че многостранната система за търговия е възможна. И тя е по-добра от всички алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Добра статия, добра идея, нещо малко по-различно по темата, но някак всички статии по темата на 70-80% от съдържанието си приличат. Мога спокойно да кажа, че съм прочел едно 90% от статиите и интервютата тук от няколко година насам. Едни и същи неща се повтарят за ситуацията, а не се разкрива повече информация относно какво точно предлагат американците на китайците по отношение: а) проблема с принудителния трансфер на технологии - с какво китайците са съгласни да се промени и с какво не; б) субсидиране на технологии - отново с какво китайците са съгласни и с какво не, какво предлагат те; в) наистина ли Huawei шпионира, и ако да къде са доказателствата и ако не, как може да се предотврати такова нещо; г) какво се случва с Иран - как така хем според европейците се спазва ядреното споразимение, хем според американците не се спазва. нали си има там международни наблюдатели и т.н.; д) някой аналитик може ли по-точно да обясни как този голям дефцит, който САЩ има в търговския баланс може да се промени и в какви параметри ще ги удовлетвори. Единствено знаем някакви *** кратки туитове - добре вървят, ще ги натиснем, ще спечелим, не може така, ще увеличим мита, да купуват соя, но няма конкретни цифри и продукти и какво точно ги удовлетворява американците по тази точка. Въобще няма никъде написано какво точно искат с подробни параметри и съответно другата страна какво дава и какво иска в замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още