IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобализацията е избор, който трябва да отстояваме

За да се запази обществената подкрепа за нея обаче, трябва да се справим с негативните ефекти от свободната търговия

12:20 | 28.09.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Настоящата година е натоварена за икономистите, занимаващи се с търговията. САЩ и Китай си размениха увеличения на митата, а Обединеното кралство решава как да прекрои своите търговски споразумения с ЕС и останалия свят след Brexit, пише за Financial Times Пайнелъпи Голдбърг от Йейлския университет, която понастоящем работи като главен икономист към Групата на Световната банка. 

Има по-сериозни доказателства за враждебна реакция срещу свободната търговия. Проучванията показват втвърдяване на общественото мнение спрямо нея в богатите страни, особено в САЩ. Макар че оценяват ползите за потребителите, американците все повече обвиняват свободната търговия за понижаването на заплатите и унищожаването на работни места. Договарят се по-малко търговски сделки, което прекратява възходяща тенденция, продължила десетилетия по време на безпрецедентната интеграция на световната икономика.

Промените в търговските политики и обществените нагласи, които помагат за тяхното стимулиране, имат значение. Дълго се смяташе, че повече търговия е неизбежна, тъй като транспортните разходи намаляват, а технологичните подобрения изглаждат пътя. Но изследванията показват, че промените в политиката и международното сътрудничество са изиграли решаваща роля. Глобализацията беше избор, поради което можеше да се обърне - поне частично - ако богатите страни бяха решили.

Има много доказателства за полезните ефекти от свободната търговия. Тя донесе ползи на потребителите чрез по-ниски цени и по-голямо разнообразие от продукти, като същевременно увеличава съвкупния брутен вътрешен продукт. В страните с по-ниски доходи тя също помогна за избавянето на стотици милиони от бедността. Изследванията обаче също така подкрепят общественото безпокойство по отношение на други ефекти от свободната търговия: печалбите не се усещат равномерно, а има и губещи.

Въздействието на търговията върху регионалните неравенства в рамките на по-богатите страни се очерта като централен въпрос. Може би най-известният пример е ефектът върху американския пазар на труда след влизането на Китай в световната търговска система в началото на 21 век.

Работните места в промишлените индустрии, които трябваше да се конкурират с нарастването на вноса от Китай като цяло бяха малко, но силно концентрирани в определени области. Когато тези индустрии се свиха, ефектите върху доходите и заетостта на местните работници бяха не само големи, но и постоянни. В дългосрочен план може да се надяваме, че изтласканите работници от тези индустрии скоро ще се прехвърлят в растящите нови. На практика този ход изглежда, че ще отнеме поне десетилетие.

За подобна предпазливост свидетелстват и изследванията на ефектите от свободната търговия в редица други страни. Изглежда, че регионалният аспект е ключов. Трудно е да се намери алтернативна заетост за засегнатите работници, тъй като голяма част от местната икономика е повлияна негативно. Хората рядко реагират чрез преместване в по-процъфтяващи райони.

Това поражда важно предизвикателство. Как най-добре да извлечем ползите от глобализацията от една страна, като същевременно защитаваме онези, които страдат от нея от друга? Всъщност това може в крайна сметка да са двете страни на една и съща монета. Ако не разработим начин за смекчаване на неравенствата и сътресенията, които може да причини свободната търговия, може да бъде по-трудно да поддържаме обществената подкрепа за нея.

Всичко това означава, че търговската политика трябва наистина да върви ръка за ръка с вътрешната политика. Все още има големи въпроси без отговор как това трябва да се случи. Традиционната социална държава често се фокусира върху подпомагане на хората чрез допълване на доходите. Трябва да знаем повече за това как да комбинираме тези ползи по ефективен начин с други видове интервенции, като например преквалификация на работници, подпомагане на преместването им в други региони или прилагане на „базирани на място“ политики, които изрично признават географската концентрация на търговското въздействие чрез подпомагане на местните икономики.

Аз и други участници в „Прегледа на неравенствата” на Института за фискални изследвания ще търсим решения на тези сложни политически въпроси през следващите четири години.

Потенциалната награда е да се изравнят последиците от глобализацията и в процеса да се поддържа подкрепа за политики, които могат - ако се управляват добре - да донесат големи и повсеместни ползи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Малко време съм бил на тая земя.Още не бях разбрал, че глобализмът е хилядолетен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 19
zelka007
преди 4 години
що слагаш знак за равенство между двете ? едното е изначално сбъркана идеология на пияници провалила не една държава , другото е хилядолетен принцип на съществуване на човечеството , на който прикачвате идеологически пропадналите идеи на комунизъма ... ега фанат пак дикиш :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 18
Иван Митев
преди 4 години
Съществената причина за щетите на съвременната цивилизация не е глобализация, а въведеното неправилно емитиране на пари.Сега централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари. При наличие на банковата грешка, съответната държава е с нарастващи щети и проблеми.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари е с нарастващи щети и проблеми.2. Устойчивият просперитет на държава е възможен, когато нейната централна банка осъществява правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Едно време ТРЯБВАШЕ да се строи комунизъм, сега глобализъм.Идиoтитe никога няма да свършат. Нито наивниците.Резултатът от тоя строеж ще е същият, като предишния.За 99,9%. Дори папагалите са в списъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още