IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аргументите за разумна глобализация остават силни

Най-големите политически предизвикателства днес изискват международно сътрудничество

08:20 | 22.07.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Homo sum: humani nihil a me alienum puto.” (Аз съм човек. Нищо човешко не ми е чуждо.) Тези думи на Теренций, римски драматург от втори век преди Христа, създават благородно мото за нашето време, пише Мартин Улф за Financial Times.

Те определят една позиция, осъдена от мнозина, включително президента на САЩ, като „глобализъм“. Но това трябва да означава повече от икономическа - или, както някои я наричат, „неолиберална“ - глобализация. Това трябва да означава, че човечеството има глобални задължения и интереси. Националната държава е началото, за да се посрещнат първите и да се насърчат вторите. Но ние също трябва да мислим и действаме далеч отвъд нея.

Това стана близко на мнозина чрез снимките на Земята като блестящ син бисер, плуващ в космоса. Това бе кулминацията на половин хилядолетие на изследване и научни открития, които вдъхнаха живот на думите на Теренций. Човешките същества са тясно свързани. Те са част от сложната мрежа на живота. Те споделят една планета, която е единствената в Слънчевата система, в която има живот от всякакъв вид. Може да има още живот като нашия на други места във Вселената. Но досега не сме го намерили. Ние сме сами.

Това само по себе си трябва да ни накара да мислим глобално. Но има и други причини да го направим, както морални, така и практически.

Едно от големите постижения на конференцията от Бретън Уудс, чиято 75-та годишнина празнуваме този месец, беше да включи развитието като цел. Това поставя морално задължение: да помогнем на всички хора да постигнат достатъчен жизнен стандарт, за да живеят пълноценно. Възможно е да спорим за степента на успеха, но сега сме близо до елиминирането на крайната човешка бедност - онези „противни, брутални и кратки“ животи, описани от политическия философ от 17-ти век Томас Хобс. Намаляването на дела на човечеството, живеещо в абсолютна бедност, до по-малко от 10%, е огромно постижение.

Ще продължавам да подкрепям политики и програми, включително развитието, насочено към търговията, които спомагат за постигането на тази цел. Идеята, че може да се окаже необходимо да се осуети икономическият възход на не-западните страни, за да се затвърди западното господство, според мен е отвратителна.

Но глобализмът, както го определих - грижа за човечеството и за планетата като цяло - също е практическа кауза. В една статия от 2012 г., озаглавена „Световният глад за обществени блага“, аз заявих, че обхватът от обществени блага, от които се нуждаем сега, е значително увеличен, на фона на сложността на нашите икономики и общества. По същата причина все повече от тези обществени блага са глобални. Ние споделяме биосферата. Това прави опазването на околната среда глобално обществено благо. Но дали някой в ​​Европа или САЩ се съмнява, че войните в съседни региони ги засягат? Така че мирът също е глобално обществено благо. Такова е и предвидимата, отворена и стабилна световна икономика. Такова е и развитието: един беден свят е нестабилен свят. Където и да погледнем, виждаме глобални обществени блага.

Ето защо победителите във Втората световна война решиха да създадат ефективни международни институции. Те бяха изпитали необуздан национален суверенитет. Резултатът беше катастрофален. Оттогава нищо не е направило глобалното сътрудничество по-малко съществено. Това е вярно в Европа, поради което британското решение да се обърне гръб на ЕС е тягостно. Вярно е и в световен мащаб, поради което решенията на САЩ да се обърне гръб на парижкото споразумение за климата и да се отхвърлят правилата на Световната търговска организация също са тягостни. Глобалните обществени блага могат да бъдат осигурени само чрез сътрудничество между държавите. Ако те откажат, тези блага няма да бъдат предоставени.

 

Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Ванка, кажи сега с биткойните ще се премахне ли грешката и ще заработят ли финансите по "правилния начин"!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Глобализацията не е проблем.Същественият проблем е, че при сегашния грешен начин за работа на централната банка е невъзможно да се постигне устойчиво обществено развитие.Устойчивото обществено развитие е възможно, когато централната банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Изобщо това си е маркетингова история с CO2-то - създава се изкуствен проблем, а после някои се обогатяват щастливо, покрай упражненията за неговото решение. Отделно обществото се раделя на фили и фоби, което се е допълнително пилеене на обществена енергия за глупости. Иначе поста ми е цитат от книга на Ювал Харари,автор, който Бил Гейтс препоръчва за четене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
То и в скандинавските страни е нямало вещици, но това не е пречило хиляди жени да бъдат изгорени, с пълно обществено съгласия и вяра, че така трябва за доброто на всички, именно, защото обществото е приело че те са вещици и са много опасни за всички. Същото е и с глобалното затопляне, тук бизнес и зелени се кооперираха "за светлото бъдеще", а сметката ще се плаща от нашия джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
mirodes
преди 4 години
Само дето "глобалното затопляне,причинено от човешка дейност" е една голяма лъжа и е измислен,а не реален проблем.СО2 е едва 0,04 процента от атмосферата,а човешката дейност е отговорна за едва 3 процента от отделеният СО2.Т.е СО2,произведен от човекът е едва 0,0012 процента от атмосферата.Ако си представим визуално стадионът на "Барселона" Ноу Камп със 100 хиляди места,то само 12 места ще са заети ако се спази същата пропорция.Ще влияят ама на куков ден.Ледената покривка в Антарктида всъщност нараства,а броят на белите мечки се увеличава.Глобалните температури също не се увеличават и това е доказано чрез измерване на температурите в долните атмосферни слоеве в последните 40 години със сателит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
vankata89
преди 4 години
Напълно съм съгласен с zelka007. Тези в белите да не мислят за много голяма работа защото са имали късмета да се родят в такава и там е много по - лесно да успееш понеже си заобграден от успеи хора. Много е тъпо че за един и същи труд едни получават с 10 15 пъти по - малко пари от други.Жалко че някоя цивилизована държава не е превзела целия свят и сега да управлява цялата планета по един и същи начин и да има един едиствен език.Другото жалко нещо е че в 21 век исляма не е изкоренен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
НОВАТА ГЛОБАЛНА ИМПЕРИЯ От около 200 г.пр.Хр. насетне повечето хора по света са били поданици на империи. Изглежда правдоподобно да предположим, че и занапред ще бъде така. Този път обаче империята наистина ще бъде глобална. Може да се окаже, че имперската идея за власт над целия свят неизбежно ще се осъществи.С навлизането в XXI в. национализмът бързо губи почвата под краката си. Все повече хора вярват, че единственият легитимен източник на политическа власт е цялото човечество, а не членовете на отделна националност и че защитата на човешките права и на интересите на целия човешки вид трябва да бъде пътеводната светлина на цялата политика. Ако това е така, то наличието на почти 200 независими държави е по-скоро пречка, отколкото улеснение. Тъй като шведите, индонезийците и нигерийците имат едни и същи човешки права, не би ли било по-лесно, ако имаше едно глобално правителство, което да гарантира тяхното спазване?Възникването на по същество глобални проблеми като топящите се ледникови шапки постепенно ерозира последните остатъци от легитимността на независимите национални държави. Нито една суверенна държава не би била в състояние да преодолее сама проблема за глобалното затопляне. Небесното поръчение, в което вярват китайците, цели разрешаване на проблемите на човечеството. Днес човечеството възлага поръчение да се решат проблемите на небето, свързани с дупката в озоновия слой и натрупването на парникови газове в атмосферата. Цветът на глобалната империя може да се окаже зелен.През 2013 г. светът е все така политически фрагментиран, но отделните държави бързо губят своята независимост. Нито една от тях не е способна да изпълнява своя самостоятелна икономическа политика, да обявява и води войни по свое усмотрение, или дори да урежда вътрешните си проблеми така, както смята за най-добре. Държавите са все по-беззащитни спрямо машинациите на глобалните пазари, намесата на глобални компании и неправителствени организации и санкцията на глобалното обществено мнение и международната правна система. Отделните държави са задължени да се съобразяват с глобалните стандарти за финансово поведение, екологична политика и прилагане на закона. Все по-мощните потоци капитал, работна ръка и информация формират облика на днешния свят при все по-пълно незачитане на границите и политиката на отделните държави.Глобалната империя, изникваща пред очите ни, не се управлява от конкретна държава или етническа група. Също като при късната Римска империя тя се управлява от мултиетнически елит и се скрепява от споделена култура и общ интерес. По целия свят са все повече предприемачите, инженерите, експертите, учените, адвокатите и мениджърите, които са призовани да заемат полагаемото си място в нея. Те трябва сами да решат дали да откликнат на призива на империята, или да останат лоялни на своята държава и своя народ. Все повече са онези, които избират империята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
две-три неща прецакват глобалните схеми , може и повече да има , ама тези са доста възлови :1) азиатското трудово робство - това докато не се елиминира няма да има оправия в потребителските стоки . не визирам само чайниците , целият азиатски регион е така . нема как да стане ония да бачкат един месец 6 дена в седмицата по 10-12 часа за цената на един ден на един надник на среден европеец/хамериканец за 8 часа ...2) безумните срокове на патентите и изобретенията съчетано с цените им за защитаване . по света е пълно с *** притежаващи хиляди патенти , без да са създали нито един , и извиващи ръцете на всякакви производители за какви ли не такси и комисионни , поне по цивилизования свят ...3) чудя му се , ама ми се струва , че и това е глобална точка . безумното размножаване на населението на ресурсните икономики през последните 30-40 години без да има смислен поминък в държавите им освен приходите от съответните ресурси . и най-малката волатилност води до конфликти от всякакво естество . последните генерират емигрантски потоци чупещи нормалността и социалните системи на съседните им държави . на развитите държави , крайна дестинация на тези потоци , поставящи под съмнение понятието хуманност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още