IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва цената на златото?

Ценният метал може да се окаже показател не само за модните инвеститорски увлечения, но и за по-широките икономически очаквания

10:44 | 03.10.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Златото носи пазарна прозорливост. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Златото носи пазарна прозорливост. Снимка: Ройтерс

Като се има предвид широкото използване на количественото облекчаване в световен мащаб и суверенната дългова криза в Европа, би било трудно да си представим по-благоприятна среда за златото като хедж срещу инфлацията. Имайки предвид крехката финансова система, нефункционалната политика и очевидната заплаха за декретните пари, как златото не изкуши инвеститорите? Това се случи, тъй като в противоречие с конвенционалната мъдрост по онова време, инфлацията не се вдигна с количественото облекчаване. Всъщност тя се срина.

Дори когато инфлацията се повишава, цената на златото е изненадваща. Доколкото златото е алтернативен актив за запазване на стойността, конкуриращ щатския долар, би се очаквало то да се движи в обратна посока спрямо валутата. Но отскоро жълтият метал реализира съществени печалби, въпреки засилването на долара. Признаците, че цената на златото опровергава конвенционалната мъдрост, трябва да ни накара да се задълбочим малко повече.

Какво тогава е посланието, което цената на златото изпраща? На този въпрос има два много различни отговора.

Първият е, че теоретичната стойност на златото - като актив, който не носи нищо - трябва да нараства с увеличаването на размера на активите с отрицателна доходност. Според това обяснение покачващата се цена на златото е знак, че отрицателните реални лихви ще се задържат, а рецесията, която вече е калкулирана в цените на много класове активи, ще бъде по-тежка от консенсусните очаквания.

В този аргумент има слабости. Да, размерът на активите с отрицателна доходност е на исторически връх. Но доколкото тези активи са закупени, за да осигурят ликвидност или да отговорят на изискванията за капиталова адекватност, доходността им може би говори по-малко за бъдещите икономически перспективи, отколкото за промените в пазарната структура.

Алтернативното обяснение е също толкова правдоподобно, но е по-важно. Според него цената на златото може да сигнализира повишаване на инфлацията. Това изглежда по-малко вероятно дори при по-разхлабена фискална политика. Но както вече посочихме, след финансовата криза цената на златото изглежда предсказваше, че количественото облекчаване няма да доведе до очакваното увеличение на инфлацията.

Вероятността цената на златото този път да дава коректен сигнал за по-висока инфлация трябва да накара инвеститорите да обърнат внимание, като се има предвид въздействието, което това би имало върху цените на активите на пазарите.

Винаги е било разумно да слушаме Бъфет, но като се има предвид сеизмичната промяна в пазарната структура през последните години, златото все пак може да се окаже показател не само за модните инвеститорски увлечения, но и за по-широките икономически очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Златото не е пари, парите не са злато. Дори в далечното минало, много преди хартиените банкноти, само много малка част от златото се е използвало за пазаруване. За тази цел са служили монети от по-евтини метални сплави. Когато някоя държава е емитирала истински златни монети, хората просто са ги претопявали в кюлчета и съхранявали за запазвене на богатството си. А парите не са инвестиционен актив - те са обменно средство. Посредник между труда ти - който има присъща стойности и нужните ти потребителски стоки, които също имат присъща стойност. Но парите не е нужно да имат такава - те са просто посредник. Достатъчно е държавата и централните банки да гарантират, че са законно платежно средство, останалото се крепи на доверието на хората в тези институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
Златото е "реликт от миналото" както го определи преди години един топ централен банкер, а ние упорито не искаме да се разделим с него. Това, което винаги ме е озадачавало е, че каквото и колкото да си приказваме за златото и за това, че времето му е минало, то най-големите купувачи и притежатели на този "реликт" са точно централните банки. Има някакво разминаване между говорене и реалност. Когато видя как централните банки изхвърлят златото от трезорите си, тогава ще повярвам в неговия край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
deaf
преди 4 години
Печатането на пари може да се контролира. Друг въпрос е дали тези "отгоре" го разбират или не са се продали. Ако срещу напечатаното се получи овеществен труд на истинската му цена и след това продуктите от този труд се разпределят справедливо и са полезни,то това мощно ще стимулира БВП. Обаче ако се наруши едно от горните услови,ще се отприщи инфлацията. (Инфлацията за мен е падане на цените на стоките. Нищо друго.) Разбира се трябва да се отчете и евентуално враждебно действие на някоя държава,която ни мрази. Като се замисли човек,крипто валутата има същите проблеми като официалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 15
SS-23
преди 4 години
А пробвал ли си да купиш хляб със злато? Продавачът моментално ще извади златарската си везна...---Щото и той е със групово мислене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 19
SS-23
преди 4 години
Затова трезорите на банките са претъпкани със злато---Защото, както сам казваш - на Индивида е натрапено груповото мислене, а от там казват, че златото е "голЕма работа". Знаейки, че Индивида така мисли, защото така му е набито в тиквата, логично е лихварят да трупа злато когато еФтино, за да го шитне на Индивида, когато е скъпо, който Индивид ще иска да го купи, защото идва криза, а "златото е убежище", понеже така са му казали същите тия лихвари!Семки или злато - изборът е ваш---Семки, щото като ги опека със сол - страшна вкусотия, а златото освен да си го ... лъскам за да стане още "по-красиво", за друго не се сещам кво да го правя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
А пробвал ли си да купиш хляб със злато? Продавачът моментално ще извади златарската си везна... Чиста сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
pinoccio
преди 4 години
Индивидуалното мислене никога не е отстъпвало така брутално на груповото. Цивилизацията ни е достигнала днешните висоти благодарение на груповото мислене. В същото време индивидът не бил никога толкоз невеж, колкото е в наши дни - индивидът борави с познанията на групата, с познанията на другите - яде картофи, но не знае как да отгледа картоф. А златото е парите на отделния човек. Парите на груповия човек са финансовите деривати, за които отделният човек няма и грам представа. Затова са деривати, защото произхождат от едно единствено място - златото, а се разклоняват на хиляди финансови инструменти, които имат претенцията, че нямат нищо общо със златото. Затова трезорите на банките са претъпкани със злато, а на борсата го търгуват като последната слънчогледова реколта. Семки или злато - изборът е ваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
deaf
преди 4 години
Каква валута е биткойна когато ако отида в магазина и поискам да купя един хляб ще ми откажат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
SS-23
преди 4 години
1. Като имаме напредвид, че в Природата няма "пари" и те са мисловна конструкция на Човека, а "бога" за Човека това е Спекулата ("пазара"), то следва простичкият извод, че златото е инструмента на Спекулата!2. С битият кон , дето за нищо не става, като инструмент за плащане, ще видиш какво ще се случи занапред! Нещо, което е твърде ограничено като количество и твърде скъпо за масите - губи ценност за тях! Запомни тези мои думи! А като се има напредвид скоростта на транзакция на битият кон ... съдбата му е ясна!3. Не съм икономист, но от моя поглед твърдя, че ако не беше "печатането", хората по света щяха да се избият, щеше да има социални бунтове, войни и каквото се сетиш ... защото нямаше да има "пари" за всички! Минуса на печатането е, че то става срещу лихва, т.е. срещу "дълг"! Е то от там идва всичко...4. Гледай като се "закотвиш", да не те потопи котвата ... "Котва", котва, ама цената и я мериш във фиат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 12
I
преди 4 години
Златото е пари, всичко останало е кредит. (Дж. П. Морган)Златото е парите на бог.Биткойн е парите на хората.Валутите без покрите са парите на централните банкери.Златото е котва в бурни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още