IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500-годишната ера на глобално надмощие на Запада е към своя край

Проектираният от САЩ световен ред след 1945 г. ще отстъпи място на по-разпръсната форма на управление

08:20 | 18.11.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възходът на автокрацията и на десния популизъм - нейният западен демократичен братовчед, пораждат разбираема загриженост, че либералните политически ценности и върховенството на закона се насочват към окончателен упадък. Въпреки това нито на автократичните държави, като Китай и Русия, нито на десните популистки лидери в САЩ, Италия и други западни държави всичко им вървеше по мед и масло през 2019 г. Различният им успех подсказва, че е преждевременно да се отписват перспективите за глобално управление, въпреки че основаният на правилата ред, построен след 1945 г., до голяма степен, според гледната точка на САЩ, се разпада и никога няма да се върне в стария си вид, пише Тони Барбър за Financial Times.

В следения отблизо годишен доклад „Свободата в света“ на Freedom House, непартийна организация, финансирана от правителството на САЩ, се казва, че през 2018 г. глобалната свобода се е свила за 13-та поредна година. През този период 116 страни са отбелязали спад на свободата и само 63 са отчели увеличение. САЩ се нареждат сред свободните държави, но изостават от Франция, Германия и Великобритания в резултат от ерозията на върховенството на закона при администрацията на Тръмп.

Подобни опасения се появяват и в най-новия „Индекс за върховенството на закона“ на Световния проект за правосъдие (СПП), инициатива на гражданското общество, базирана във Вашингтон. Според това проучване ограничителите на правомощията на правителствата, като независими съдебни инстанции, свободни медии и законодателен надзор над ръководителите, са отслабнали значително в страни като Китай, Египет, Унгария, Филипините и Турция. „Едно от най-поразителните неща относно деградацията на върховенството на закона е, че тя се осъществява чрез закони и правни институции. Самият закон е окупиран и се използва за подкопаване на контрола върху властта", посочва Елизабет Андерсен, изпълнителен директор на СПП.

Не по-малко обезпокояваща тенденция е заплахата за свободното изразяване под формата на цензурни закони, атаки срещу независими издатели на книги и натиск върху учени, които отказват да спазват официалната линия. Зия Селчук, министърът на образованието в Турция, обяви през август, че правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган е иззело над 300 000 книги от училища и библиотеки след неуспешния преврат през 2016 г. и ги е унищожило. При президента Си Дзинпин, върховен лидер на Китай от 2012 г., властите затвориха книжарници, които продават критични за комунистическата партия материали, засилиха натиска върху независими академични автори и блокираха по-голямата част от достъпа до нецензурирана информация в интернет.

Въпреки тези поражения за индивидуалните свободи, политическия плурализъм и върховенството на закона, световните автократи и десни популистки лидери се натъкнаха на нарастваща съпротива от гражданите и обществените институции на техните държави през 2019 г. Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия Лига, загуби работата си като вицепремиер и вътрешен министър, след като надцени способността си да предизвика предсрочни парламентарни избори, които да го превърнат в безспорния силен човек в държавата. Въпреки че Лига все още има по-голяма подкрепа от другите партии, популярността й спадна след неуспешния гамбит на Салвини, който съответства на провала му да поведе малка група крайнодесни партии от ЕС към победата в изборите за Европейски парламент (ЕП) през май.

Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
идеята е елементарна - *** народ, лесно се управлява! Гласъваш му прокурор от мафията и е на, на никой не му пука. ...======И на какво основание предполагаш, че на някой трябва или е възможно въобще, да му пука?Нали кръгли 30 години й се обясняваше на местната публика (от сутрин до вечер), за свещеното право да се чувстваш у дома, там където решиш , че няма нищо по-напредничаво от космополитното съзнание, че род и родина са отживелици от мезозоя, че живота е един празник низ от удоволствия , непрекъсната консумация на личностни права и свободи и ... и май, нито приказка за задължения към някой или към нещо. Самото понятие задължение и идеята, че ти се налага да жертваш (дори и минимална частица от) собствения си комфорт, за нещо, което не касае единствено и само теб, съм сигурен, че предизвиква бурен вътрешен протест и тежък когнитивен дисонанс в болшинството българи, израснали и възпитавани в този 30 годишен период. Как да ти пука , за нещо което става на място, от където винаги можеш да си биеш камшика, свързано с мъглява кауза, като функционирането на някаква си национална ДЪРЖАВА и на всичко отгоре костващо усилия и главоболия??Та ... целите са постигнати и в този ред на мисли ще си позволя да развия предложената максима: кой народ се управлява най-лесно?, като отбележа, че в този смисъл на управление, няма по-лесен народ за управление, от този който изобщо не умее да мисли и борави с категорията ОБЩНОСТ. И тук и на много други точки по глобуса (виж заглавието на статията) се води дългогодишна и безпощадна война, със всяка устойчива форма на общност : семейна, национална, религиозна и културно-цивилизационна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 9
prritko
преди 4 години
Поредния коментар за нещо свършващо ... нищо няма да свърши, свършва само в тролските глави, щото така са им казали ГРУ- и ДС-тата "от горе". Изкуството също си е наред и се търси. Но не в изпростялия източен блок, там само простотията е не мода. Модата се постави от същите, които тероризираха населението до 89-та, като идеята е елементарна - *** народ, лесно се управлява! Гласъваш му прокурор от мафията и е на, на никой не му пука. Има едни 1000 човека, които разбират за какво става въпрос, останалото е манджа с грозде. Как искаш един народ да си отстоява позицията, като в голямата си степен е политически неграмотен, със скапана ценностна система и къса памет?! Това е народ със затихваща функция, по статистика за 30 г сме намаляли с 2 млн. След още 100-на в БГ няма да се раждат повече българи. Днешния българин е срам за предците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis18
преди 4 години
мда както винаги преписана пееращнина, как на горките дечица у Турция и Китай, злите сили им отнели книгите "Наръчник на Цветната Революция" или книжки с брадати лелички от 16 пола с обяснение как либерастията е манна небесна ..... :))) Мноо ясно, че ше цензурират мене не ме ли цезнзурирате ве нещасттници прости ?!? Ми пеераси кат Нейков и неговата свита преписват простотии мноо ясно че ше псувам как нема псувам, а според Западната Либерастията и Слободата на Словото не би треало да съм с изтрити акаунти в треторазрядната африканска колония Буллгаристания нали е демокрация или ко е ? Аз мое ви каем кво е - феодален родово общинен строй от 15 век с елементи на пееерастия е тва е дет иаме ние ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Local_Person
преди 4 години
Факт. Всички го плюеха докато не се оказа Прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Local_Person
преди 4 години
Края на Запада е Отменен докато Глобалната Мофия е изъвън Белия Дом и N10 Downing Street.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
alphaomega
преди 4 години
Ами сега се намираме в някакъв вид технокрация! Само че тази технокрация така е организирана че да обслужва интересите само на една малка група която командва света.Да ви го кажа на кратко - целта е да се елиминира човека! Затова са всички тези технологии и затова последните години се наливат големи пари само в това. Да се заменят работниците които до сега обслужваха господарите и им натрупаха трилиони долари. Господарите скоро няма да имат нужда от хората. Ще им трябват само най умните. Останалите милиарди ще станат излишни и затова рано или късно подлежат на ликвидация по един или друг начин.Ако още не сте разбрали какво ни готвят погледнете тук. Това може да ви подскаже посоката: https://***.youtube.com/watch?v=_sBBaNYex3E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Поредната политическа бозя - афтършейв за обръснати мозъци... 500 годишната ера на глобално надмощие, Путин, популисти, онанисти... щатния тюрлюгювеч - дозата ментална виагра да желирани мозъци ... :lol:Май краят на глобалното надмощие на Запада се случва заради тоталното интелектуално изчерпване на същия... Вече и една пропагандна статия като хората нема кой да напише, а е пълно и с де били, дето кълват на такава боза ... те затова иде краят на Запада - поради масова мозъчна нищета и липса на въображение... :lol: Признаците са много, стига да има човек очи да ги види - пълна импотентност в изкуството - вече нищо ново не се ражда - само притопляне на стари манджи от миналия век - и музика, и изобразително изкуство, и кино, и мода... само брутално навлизане на технологии във формата, но никакви нови идеи в съдържанието - само ментална конфекция и матрица.Основният двигател на чистото изкуство - идеализмът, е мъртъв. Есенцията на човешкия интелект - философията, е мъртва. Технологиите ебахамамата на духовната енергия на борещия се за идеите си човек. Комформизмът уби приключението на несигурния, но даващ тръпка и сила живот.Всъщност, проблемът е много по-дълбок от празноглавите внушения на тая мозъчна пр ъдня по-горе. Цялата човешка цивилизация, изградена върху материалния интерес и парите, дава признаци на прецъфтяване, а алтернативи на хоризонта не се виждат...Нема вечно щастие, дами и господа! Сичко е с начало и край на тоя свет... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Тезата изложена в заглавието и подзаглавието ако е истина си е почти революция.Да видим с времето тази промяна до какво ще доведе - до еволюционен скок нагоре или поредния регрес надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
накратко от това - така наречения от либерал-социалистите "оранжев клоун и ***", който отхвърля глобализма и военната хегемония из света, та този се оказва прав. което моментално изтрива категорията "***" от наименованието му, и разбира се приписва тази категория "***" на всички негови опоненти - социал-либерали, глобалисти и тем подобни нищоправци и многоговорци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 4 години
Та значи, ако се съмняваш, че някой е правил далавери и искаш да го разследват, това е злоупотреба с власт????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още