IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия не може да осъществи националните проекти на Путин?

Уникалната смесица от обсебваща държава, рушветчийство и прекомерен контрол пречи на страната да реализира икономическия си потенциал

08:20 | 22.11.19 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Изявлението на Кудрин пред парламента означава, че бюрократите не знаят как да управляват проекти, благоприятни за растежа. По-вероятно е обаче те просто да се страхуват да харчат определените пари по начин, който би им донесъл неприятности. Тъй като националните проекти са личен план на Путин, те се радват на вниманието на все по-мощния и добре финансиран апарат на президента. Путин иска да е сигурен, че отпуснатите пари няма да бъдат откраднати.

Това обаче не е лесно. Сергей Алексашенко, бивш заместник-управител на централната банка и сега опонент на Путин, туитна наскоро, че изискванията за разходване на бюджетни средства са написани така, че са „невъзможни за изпълнение без нарушаване на правилата. Когато служител се запита дали иска да се занимава с прокуратурата, отговорът е очевиден - по дяволите тези национални проекти!"

Избрана група приятели на Путин все още може да печели от правителствените разходи. Например, наскоро главният изпълнителен директор на компания, собственост на спаринг партньора по джудо на Путин Аркадий Ротенберг, заяви, че финансираното от правителството строителство на мост между континентална Русия и Крим просто ще бъде на нулата. Но не много отдавна Ротенберг продаде една от компаниите, участващи в строителството, на контролирания от държавата производител на природен газ Газпром официално за 75 млрд. рубли. Той е упил петте фирми, които е обединил в тази компания, за 8,3 млрд. рубли през 2008 г. от Газпром.

Разбира се, не всеки може да се възползва от подобни схеми. Руските бюрократи и получателите на субсидии редовно биват арестувани и осъждани за неправилно изразходване на държавни средства, дори когато са постигнали задоволителни резултати. Кирил Серебренников, виден театрален режисьор и любимец на московската интелигенция, прекара 19 месеца под домашен арест по обвинение в злоупотреба с държавни пари, макар че успя да покаже видеоклипове на представленията, за които финансирането е използвано в строго съответствие с договора. Той все още не е напълно оправдан.

По-рано през ноември главната прокуратура обяви, че е установила 2500 различни нередности в управлението на националните проекти, главно включващи разпределение на субсидии и обществени поръчки. Някои от тях ще приключат с наказателни дела. Нищо чудно, че бюджетът за обществени поръчки е изразходван на само 14% към края на септември.

Пълзящата национализация в Русия при Путин и съпътстващото я овластяване на правоприлагащите органи създават дилема. Няма достатъчно частна инициатива и частни инвестиции, които да увеличат растежа над диапазона от 1-2% годишно, но дори и Путин не вярва в ефективността на държавните разходи поради повсеместната корупция. В резултат на това държавните пари все още отиват към играчи с достатъчно добри връзки, за да избегнат наказателно преследване. Уникалната руска смесица от обсебваща държава, рушветчийство и прекомерен централизиран контрол продължава да пречи на страната да реализира икономическия си потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 10
vzhekoff
преди 4 години
марков, да обясняваш на кухата кратуна Стоенчо нещо е като да наливаш в каца без дъно, туй съвсем буквално. Има каца, а няма дъно и кацата е празна. Добре, че от козяка пущат по нЕкой цент, че да има за каменарка, инак отдавна да се е отровил с ментета. За стоенча ефрейторчето е поговорката - по-добре дъщеря ***, отколкото син ефрейтор. Той по друго време щеше да е страстен русофил, но сега се е преориентирал, тъй както са го преориентирали, докато е бил кемафче в Грудово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
Дееебил си ти. Защо *** не си стояха в Московското княжество ами се напъват за чужди земи ? И каква е разликата между тях и турците , освен в религията??? Според мен никаква, две садистични нации. Дееебил!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 14
markov
преди 4 години
Стоянчо паралела с Канада е много глупав. Канада граничи единствено със САЩ и на практика са и протекторат ......те и да искат няма с кого да се скарат. Аре спри с дебилизмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
Канада има около 10 милиона кв.м. и население 35 милиона души. не съм разбрал да има някакви проблеми с охраната си на територията и не и се налага да предприема абсолютно никакви мерки за това. Задавате ли си въпроса защо? русия има проблеми със всичките си съседи, включително и Китай колкото и да не ви се иска да го признаете. Нещата при *** стоят като в един български афоризъм " д'ет ида мале, се ме бият".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
ха ха ... имах си аз империализЪма да не е протегнал алчни ръце да заграби от матушката ... приднестровието , южна осетия , абхазия , източна украйна , дамански , курилските острови ... като изключим изброеното трябва да са на пост постоянно :))) да бдят , че знае ли се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 14
pinoccio
преди 4 години
Русия не може да постави икономическия комфорт пред сигурността и отбраната на страната. Много е трудно 150 млн. човека да бранят 16 млн.кв.км. Как се пази такова огромно празно пространство? Те трябва всичките да са в перманентен караул. Затова са тези военни програми. Другото са писаници за наивници. След Наполеон, двете световни войни и самопрецакването със СССР Русия никога няма да има покой. Да не се правим, че не виждаме, че противниците й не са се захванали с оранжерийно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още