IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортната забрана за Русия показва презрението й към правилата

Москва избра измамата и отричането вместо разкаянието по отношение на допинга, а и не само

13:23 | 10.12.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Никога след епохата на апартейда в Южна Африка нация не е била отлъчвана толкова позорно от световния спорт. Четиригодишната забрана на Русия да се състезава като национален отбор в международни събития - включително Олимпиадата в Токио през следващата година и Световното първенство по футбол през 2022 г. - е тежък удар за нейните спортисти. Наказанието е заслужено. Москва вече беше наказана за допинг в индустриален мащаб на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. След като й бе позволено миналата година да се завърне в световния спорт, ако предаде данни от московска лаборатория, Русия беше хваната, че е подправяла данните за допинг пробите. Москва се подигра с представата за честна игра или спортсменско поведение, пише Financial Times в редакционен коментар.

Решението на Световната антидопингова агенция (WADA) отразява събития от повече от пет години. Президентът Владимир Путин реши, че игрите в Сочи трябва да отбележат възраждането на Русия като спортна сила. Едни от най-сложните допинг усилия в историята дадоха възможност на руските спортисти да заменят замърсени проби от урина с чисти. Дори разузнавателната служба на страната (ФСБ) помогна, като измисли как да отвори бутилките с проби.

След частични забрани за летните олимпийски игри през 2016 г. и зимните игри през 2018 г., Русия миналата година получи опрощение. WADA се съгласи да приеме отново страната, при условие, че Москва предаде база данни от своя антидопингов център. Когато обаче данните бяха споделени през януари, разследващите откриха несъответствия с досиетата, предоставени по-рано от Григорий Родченков, разобличител, който ръководеше лабораторията в Москва през 2014 г.

Били са манипулирани или изтрити досиета във връзка със случаи на допинг при поне 145 руски спортисти. Даже бяха представени фалшиви доказателства, които да замесят Родченков в предполагаема схема за изнудване на спортисти за пари. Сър Крейг Риди, смелият шотландски президент на WADA, отбеляза в понеделник, че на Русия е била "дадена пълна възможност да подреди къщата си". Вместо това тя е избрала „измама и отричане“.

Ако приемем, че Арбитражният спортен съд потвърди забраната, Русия ще бъде изключена от големи спортни състезания до 2024 г., макар и не от европейското първенство по футбол през идната година. Без руски флаг, химн и официални лица. Страната няма да може да приема състезания в този период или да издига кандидатурата си за домакин на бъдещи. Международният олимпийски комитет (МОК) и FIFA, които се подписаха под по-строг кодекс на WADA, също трябва да потвърдят забраната.

Имаше основания наказанието да беше още по-тежко. Руските спортисти ще продължат да бъдат допускани да се състезават под „неутрален“ флаг, ако успеят да покажат, че никога не са употребявали допинг. Това по-рано изглеждаше като приемлив компромис за защита на невинните, но циничното подправяне на данни в Русия размъти водата по отношение на това кой е виновен. Чистите спортисти не могат да бъдат сигурни, че на Олимпиадата догодина няма да се изправят срещу руски състезатели, които са мамили в миналото.

В Южна Африка мнозина казват, че спортните бойкоти на лудата по спорта страна от 60-те до началото на 90-те години на миналия век са били по-ефективни от финансовите санкции в изразяване на глобалното отвращение от системата на апартейд. В Русия много висши служители и държавни медии твърдят, че спортната забрана е част от заговор срещу страната от „русофобския“ Запад.

В действителност забраната отразява презрението на Москва към правилата и нормите. То се простира от спорта през отказа на Русия да сътрудничи в разследването на сваления полет MH17 над Украйна, в който загинаха 298 души, до убийства извън границите й от нейни тайни агенти. Докато Путин е склонен да бъде маргинал в международната общност, ще страдат не само "чистите" руски спортисти, но и цялото население на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
Ние живеем в различни светове. В нашия "аглосаксонския", може да се случи следното : "Тройната олимпийска шампионка Марион Джоунс (САЩ) призна за употребата на стероиди по време на подготовката за летните олимпийски игри в Сидни през 2000 година.Джоунс ще пледира "виновна" в петък за лъжа относно използването на забранени стимуланти, пише американският всекидневник Вашингтон Поуст. " След това я осъдиха на затвор, излежа си присъдата и и отнеха всички медали. Във вашия "православния" такова събитие е невъзможно. "Православен" да признае да поеме вина и да изкупи грешката е невъзможно. PS Автора също е православен и не се срамува от този факт, а просто иска да ви подскаже да не се правите на по-православни от Московския и на цяла Русия патриарх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 29
Бидонойл
преди 4 години
Всички тези коментари, като оправдание за допингираните руснаци ли да ги разбирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 8
Ivan.r
преди 4 години
Споко брат след някоя друга година ще видим и трансджендър атлети мъже в женския спорт и ще приключи целия професионален спорт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 8
terziеv
преди 4 години
Аз лично от години спрях да гледам професионален спорт. Никаква тръпка не намирам да гледам два "английски" отбора, където играят по десетина ***. За братя Уилямс да не говорим. Тук там е останал някой като Федерер, който си заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 10
Ivan.r
преди 4 години
Братле пусни един линк към ББС/ТАСС/Ройтерс/АФП или някоя друга информационна агенция с тая щуротия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 22
Hahoto
преди 4 години
САЩ унищожиха всичките си проби и уволниха хигиениста,навярно човечеца е скачал отгоре ми без да иска. Все пак за 30 000 проби, много без да иска, се иска за да ги строшиш! И край, нищо - няма глоби, няма истерия, няма лишаване, но виж за злата Русия, часовоят в Инвестеро е със щик! Стоенчо,бързо да пре.пикаш темата, да те видим на какви стероиди си ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 24
Hahoto
преди 4 години
Да припомним:Световната антидопингова агенция (УАДА) е загубила всички проби на спортистите от националния *** на САЩ, вземани между 1990 г. и 2016 г.От Агенцията обясниха, че унищожаването на тестовете заради небрежни действия на човек от почистващия персонал, който бутнал стелажите с пробите на американците. Така 30 000 стъклени шишета са се разбили, съобщава BBC, цитиран от bgathletic.com.А сега скъпи либерасти, кажете кой, с какъв аршин мери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още