IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приготвя ли се Иран да тласне петролните цени към 100 долара за барел?

Политиките на САЩ в Близкия Изток, отношенията между Вашингтон и Рияд и желанието за отмъщение от страна на Техеран могат да разтърсят петролните пазари

10:26 | 16.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При 4 долара за галон обикновено президентът на САЩ бива посъветван да си стегне багажа или, ако не се реши на това, той започва война някъде по света, за да отклони общественото внимание. 

Според бившия енергиен съветник на 43-тия президент Джордж У. Буш Боб МакНали „малко са нещата, които ужасяват американския президент повече от поскъпване на горивото (бензина)“.

Като основно историческо правило всяка промяна с 10 долара за барел в цената на суровия петрол влияе с 25 цента в цената на галон бензин. Основавайки се на по-скорошни исторически прецеденти, при ценови диапазон на Брент от 90-95 долара за барел цената за галон бензин в САЩ се покачва до 3 долара, а при диапазон от 125-130 долара за барел галонът поскъпва до 4 долара.

Ето защо всеки се е втренчил в глобалния бенчмарк Брент и съответната му цена, на която Тръмп иска да повлияе.

Пълният ефект от това можеше да се види през май, когато петролните цени започнаха да се покачват решително след новината, че САЩ възнамеряват да се оттеглят от Съвместния всеобхватен план за действие (т.нар. Иранското ядрено споразумение – бел.ред.), след което възобновиха санкциите срещу Техеран.

Тогава WTI се търгуваше за около 65 долара за барел, докато цената на Брент беше близо 70 долара за барел. После Тръмп написа в Twitter: “Много е важно, че ОПЕК увеличи петролния поток. Световните пазари са крехки, цената на петрола е твърде висока. Благодаря ви!“.

От този момент винаги когато цената на Брент се приближава до границата от 70 долара за барел, Тръмп туитва или провежда телефонни разговори, предлагайки различни стимули или заплахи относно различни субекти, които са свързани по някакъв начин с петролните цени.

Част от тези субекти са американските производители на шистов петрол и газ, Норвегия, Бразилия, Канада, основните инвестиционни банки в САЩ и Саудитска Арабия, както и Ирак, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Кувейт и останалите членове на ОПЕК.

Само в случай, че от Рияд забравят да следват очертания от САЩ път, Тръмп напомня, както направи и през октомври: „Ние защитаваме Саудитска Арабия... Аз обичам краля, крал Салман, но казах: „Кралю, защитаваме те, може би няма да бъдеш там след две седмици, ако ни няма....“

Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още